В междуличностните отношения привързаността е основна категория. Затова съществуват и

...
В междуличностните отношения привързаността е основна категория. Затова съществуват и
Коментари Харесай

Кой е моят стил на привързаност?

В междуличностните връзки привързаността е съществена категория. Затова съществуват и стилове на обвързаност, произлизащи от теорията за привързаността, с която се занимават психолози и психоаналитици.

Стилове обвързаност

Според теориите съществуват 4 стила на обвързаност:

- Сигурен, здрав жанр на привързване - с естествени взаимоотношения, създаващи положително самочувствие на възрастния човек. Това е грижа, проявена от родителите в синхрон с детето, което по-късно се усеща удобно в връзките с другите;

- Амбивалентен жанр на привързване - нездрава обвързаност, която основава човеци със усложнения в връзките с колегата и разстройва живота им. Създава се потребност у индивида непрекъснато да бъде подсигуряван от колегата си, да им потвърждава, че е до тях и ги обича. Тревожността идва от възприятието, че връзката може да бъде прекъсната;

- Избягващ жанр на привързване - без контакт с околните хора, което основава персони със усложнения в интимните контакти. Те живеят с убеждението, че не е безвредно да бъдат прочувствено близки с различен човек. Отбягват връзките и се стремят към цялостна независимост;

- Несигурен жанр на привързване - замаяност и комплицираност в държанието и в по-късен стадий вдишване на родителска роля, което не дава отговор на възрастта. Страхът от родителите води до основаване на персони, неспособни да изградят естествени връзки, защото по едно и също време търсят непосредственост, само че и се опасяват от нея. Противоречивите сигнали, които изпращат, водят до нежни и разпадащи се връзки поради честите събирания и раздели.

Промяна на стила на обвързаност

 Стил на обвързаност Снимка: 5688709/pixabay.com

Според теорията на привързаността стилът на обвързаност се развива от раждането до 2-3 - годишна възраст и зависи от връзката с първичния обект на обвързаност.

Този жанр е относителна резистентен във времето и се демонстрира и по-късно в партньорските връзки на възрастния човек. Понякога в един човек господства един от стиловете, само че постоянно се случва да се откриват черти от всички стилове.

Пътят към смяната стартира минава през осъзнаването на личния жанр на обвързаност и работа по премахване на проблемите, които пречат на естествените връзки с близките и на основаване на трайни връзки.

Промяната на стила на привързване е дълъг развой, който изисква както персонални старания, по този начин и работа с психотерапевт.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР