В маркетинга, медиите, комуникациите и управлението на човешки ресурси учениците

...
В маркетинга, медиите, комуникациите и управлението на човешки ресурси учениците
Коментари Харесай

Гимназисти се увличат по маркетинг и медии

В маркетинга, медиите, връзките и ръководството на човешки запаси учениците виждат най-вече благоприятни условия за започване на личен бизнес и приложение в разнообразни посоки. Това сподели завършилото второ издание на плана “Един ден в специалността ”, проведено от консултантска организация " Едланта ". Интересът към типичен специалности като медицина, право, инженерни науки и архитектура също остава постоянен измежду гимназистите от цялата страна.

Това е pавносметката след присъединяване на над 600 ученика, които се включиха в плана в последните 4 месеца. Кризата с ковид и насилствената физическа изолираност го трансфораха в сполучлив посредством смяна към напълно онлайн формат.

Образованието е една от сферите, които демонстрираха огромна еластичност, освен в България, само че и по целия свят. У нас над 73 000 ученика и техните учители трябваше да внедрят цифровите технологии в своята взаимна работа в границите на няколко дни, като това е развой, който се приготвя към този момент повече от десетилетие. Организаторите на „ Един ден в специалността “ са образец за това по какъв начин рецесията може да бъде превърната във опция. С това издание на плана, който преди се случваше онлайн единствено в София, Пловдив, Варна и Бургас, те обгърнаха безусловно цялата страна.

Статистиката сочи, че учениците в последните класове на гимназията рядко са наясно с желаната от тях специалност, което е директно обвързвано с избор на компетентност за висшето им обучение. Когато изборът се окаже погрешен, това постоянно води до загуба на скъп времеви и финансов запас. Освен това знае се, че съществува и „ бездна “ сред бизнеса и добре квалифицираните фрагменти. Едно от обясненията е неверният избор на професионално направление на учениците, което се показва в загуба на мотивация и потребност от преквалификация на по-късен стадий.

Именно това е опцията, която планът дава – допиране до действителната работна среда и специфичност в разнородни сфери, което подкрепя за осведомения избор на компетентност за висше обучение. „ Това е методът да научиш нови неща и да схванеш за специалността, към която си се насочил. Много е рисковано просто да тръгнеш нанякъде без да знаеш защо тъкмо това си избрал или дали ще ти е прелестно и ще дава отговор ли на упованията ти “, споделят участници, които са сред 10 и 12 клас.

Дигиталният вид се базира на 60-минутни безвъзмездни самостоятелни срещи с представители на разнообразни професионални посоки и неправителствени организации, което е рядко срещана опция даже в действителния корпоративен свят. В предходното издание учениците освен са разговаряли с специалисти, само че даже са се “потапяли ” изцяло в действителния работен развой.

Макар и за ден, те влизат в ролята на публицисти като радиоводещи, допират се до спецификите на рекламния бизнес, както и до работата на дизайнери, лекари, психолози, бизнесмени, IT специалисти. Тази опция се оказва потребна освен за учениците, само че и за техните родители, които да се ориентират в настоящия пазар на труда, сравнен с ползите на детето им.

Проектът разкрива провокациите, опциите за развиване и нужните пълномощия и също така инициира срещи с известни лица измежду младите, които се трансформират в същински вдъхновители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР