„В Македония видяхме промяна в отношението на политическата класа и

...
„В Македония видяхме промяна в отношението на политическата класа и
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна в отношението към България

„ В Македония видяхме смяна в отношението на политическата класа и хората към България. Страхът е липсващ и хората желаят да разширят съдействието със страната ни”. Това сподели секретарят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Кристиан Вигенин пред Българска национална телевизия.

Той добави, че в случай че главните политически сили и институциите работят по тематики, свързани с нашето място и роля в Европейски Съюз по този начин, както го вършиха за Македония, можем да подсигуряваме ползите си за десетилетия напред. Вигенин разясни, че от подписването на контракта до в този момент, стокообменът сред двете страни се е нараснал с над 10%, повишен е и потокът на туристите от двете страни.

„ Този контракт има директни последствия в действителния живот на хората. Ако това се резервира, можем да предвидим единствено позитивни страни в нашите отношения”, безапелационен бе националният представител. Той добави, че договорът за стратегическо партньорство, иницииран от президентите на България и Македония, ще бъде последваща стъпка в построяването на двустранните връзки. „ В него сърцевината ще бъде съдействие в областта на сигурността и защитата. Македония не е част от НАТО и тази стъпка ще уплътни в допълнение нашето партньорство”, сподели още Кристиан Вигенин. Той съобщи, че визитата на президента Радев в западната ни съседка е била извънредно сполучлива.

„ България направи доста с слагането на тематиката за Западните Балкани в дневния ред на Европейски Съюз. Това, обаче се посреща с съмнение и песимизъм в някои от страните членки”, изясни националният представител. Той добави, че Българското председателство и Европейска комисия вършат значително за ангажирането на страните от Западните Балкани и смисъла от тяхното участие. „ Оттук нататък те би трябвало свършат своята работа и да убедят скептично настроените страни”, безапелационен бе той.,

Вигенин съобщи още, че с европейски средства можем да реализираме доста за свързаността на района.” Коридор №8 е един от акцентите сега. Свързаността на Черно и Адриатическо море ще способства България да реализира задачата си, да бъде и транспортен хъб”, добави Вигенин. Той изясни, че четири европейски коридора минават през страната ни, само че ние към момента не можем да усетим изгоди, поради неналичието на съгласуваност с останалите. „ Докато Западните Балкани не са напълно свързани с Европейски Съюз, ние не можем да бъдем пълноценна част от него”, безапелационен бе Кристиан Вигенин.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР