В Ловеч се състоя дискусия "Магистрала "Хемус" - новите 134

...
В Ловеч се състоя дискусия "Магистрала "Хемус" - новите 134
Коментари Харесай

В Ловеч се състоя дискусия Магистрала Хемус - новите 134 км

В Ловеч се състоя полемика "Магистрала "Хемус " - новите 134 км ". Тя се провежда от Министерството на районното развиване и благоустройството. Във форума участваха заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, ръководителят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура " Георги Терзийски и изпълнителният шеф на "Автомагистрали " ЕАД Стоян Беличев.

Нанков открои смисъла на построяването на Автомагистрала "Хемус ", като направи параленост с развиването на Южна България след построяването най-много на Автомагистрала "Тракия ". Той уточни, че на юг от Стара планина се основава БВП на стойност 75 % от общия в страната, а директните задграничните вложения там са над 93 %. "Това не се дължи единствено на един инфраструктурен обект, само че той е главната причина за всички стопански и обществени интензивности, които следват развиването на една сходна базисна инфраструктура ", съобщи заместник-министърът.

Той сподели още, че с помощта на измененията в Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за запазване на околната среда срокът за довеждане докрай на цялата Автомагистрала "Хемус " ще се редуцира от 2024 година на 2023 година

Десеткилометровият сектор от Ябланица до п.в. "Боаза " ще бъде приключен, вместо март 2020 година, тази есен, а трасето от 16,5 км от п.в. Белокопитово до п.в. Буховци се чака да бъде готово в края на 2020 година Участъкът от "Боаза " до пътя Ловеч - Плевен, чийто алегоричен старт бе даден през вчерашния ден, би трябвало да бъде подготвен доникъде на 2021 година

През август или септември се чака да стартира строителството на трасето от пътя Плевен - Ловеч до Русе - Велико Търново. До 20 дни ще започва процедурата по желание на реализатор за уголемен абстрактен план за първите 60 км от сектора Велико Търново - Търговище, за останалите 30 км към този момент има направен абстрактен план и до 40 дни "стартираме с избор на реализатор на инжинеринг, т. е. допроектиране плюс строителство. Така че за последните 90 км от автомагистралата тази година ще работим интензивно по планиране и по отчуждавания, с цел да може в границите на 2020 година и там да започват строително-ремонтни и монтажни действия ", сподели още Нанков.

Георги Терзийски съобщи, че чиновниците на Агенция "Пътна инфраструктура " в трите сектора от Боаза до п.в. Дерманци, от Дерманци до Каленик и от Каленик до пътя Плевен - Ловеч правят поетапно отчуждителни процедури. По отношение на тези сектори няма обжалване.

Такова има на правата "Буховци " до п. в. "Белокопитово ". От 29 тъжби са останали 25, като се чака да има решение по тях доникъде на идващия месец.
На форума участваха, кметове и представители на общини, на институции и заинтригувани лица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР