В летен ден на 2017 г. Винс Мускат откарал приятеля

...
В летен ден на 2017 г. Винс Мускат откарал приятеля
Коментари Харесай

Как се поръчва и извършва убийство на журналист в Европа

В летен ден на 2017 година Винс Мускат откарал приятеля си Алфред Деджорджо до Busy Bee - гледащо към пристанището кафене покрай столицата на Малта, фамозна със сладкишите си с заряд от рикота. Деджорджо не се забавил.

Няколко минути по-късно той скочил назад в колата, с цел да каже на Мускат, че имат договорка - да бъде убита известната журналистка Дафне Каруана Галиция.

На 16 октомври 2017 година Дафне бе взривена в колата си.

Убийството шокира Европа и разкри осъществявания с принуждение незаконен свят - слабото място на Малта. Години наред Дафне пишеше в известен блог с остри политически мнения и обвинявания за корупция по най-високите етажи на властта. Това ѝ сътвори доста врагове.

Тази извънредна история на " Ройтерс " е неразказвано до момента изложение на заговора да бъде убита Дафне. За едно поръчково ликвидиране против единствено 150 000 евро.

Мускат разкрива тези сензационни детайлности на полицията през април 2018 година с вяра да бъде амнистиран. Детйали от свидетелските му показания бяха споделени с " Ройтерс " предходната година, само че до момента не са оповестени, с цел да не се навреди на следствието.

Премиерът Джоузеф Мускат (бел.ред. - единствено съвпадане на фамилното име) отхвърля да утвърди настояването на Винс Мускат да го амнистира, без значение че прокуратурата даде имунитет против гонене на различен участник в заговора - таксиметровият водач Мелвин Тюма.Тюма призна пред полицията, че е бил медиатор сред убийците и индивида или хората, наредили убийството на Дафне. Той е освободен под полицейска отбрана, твърди полицейски източник, и идната седмица би трябвало да даде свидетелски показания в съда.

" Абсолютно незаслужено е Тюма да дава показания против Винс, откакто точно Винс води полицията до него и им оказа помощ да решат този случай. Той би трябвало да е амнистираният, не Мелвин. " Това споделя Полин Мускат, брачната половинка на Винс, говорейки за пръв път обществено.

Официални лица в Малта споделят, че Тюма е бил задържан на 14 ноември като част от друго следствие за противозаконен хазарт. След задържането му той предложил информация за убийството на Дафне и дал доказателства, довели до задържането 6 дни по-късно на Йорген Фенек, един от водещите бицнесмени на Малта, споделят още формалните източници на " Ройтерс ".

Фенек сега е разпитван от полицията, юристите му отхвърлят мнения, а бранителят на Тюма не отвръща на запитвания за коментар.

Първият арест в следствието става на 3 декември 2017 година Тогава Мускат и двамата му обвинени съучастници - братята Алфред и Джордж Деджорджо, са упрекнати в убийството на Дафне. И тримата отхвърлят обвиняванията. След продължителни предварителни чувания те бяха публично упрекнати през юли. Очаква ги съд, само че още не е избрана датата за начало на процеса.

Мускат, прочут на полицията за дребни провинения, в това число импорт на птици, се съгласява да проговори през април 2018 година

Това става, откакто полицията споделя, че думите му ще бъдат употребявани единствено като свидетелски показания, в случай че бранителите му съумеят да извояват прошка.

Запознат с детайлностите от свидетелските показания на Мускат е споделил наличието им с " Ройтерс ". Мускат споделил на полицията, че на убийците са били платени 150 000 евро, като задатъкът е бил 30 000 евро. Използваната бомба е купена от средите на проведената престъпност на Малта и е доставена от италианската мафия.

Полицията споделя, че считат Мускат за наемен палач на Джордж Деджорджо. Той е водач на проведена незаконна група и е прочут с прякора " Китаеца ". Алфред Деджорджо, прочут като " Бобеното зърно ", е бил член на същата тайфа, считат още служителите на реда.

Братята не престават да отхвърлят да са взели участие в убийството на Дафне и отхвърлят да дават отговор на въпросите на полицията. Марк Сант, юрист на Винс Мускат, отхвърля коментар, както и юристите на братята.

В диалог с служителите на реда Мускат показва таксиметровия водач Тюма като медиаторът, уредил убиването на Дафне, споделя източникът, осведомен с неговите думи. Мускат твърдял още, че е откарал Алфред Деджорджо на няколко срещи с Тюма. Според него не е чувал какво разискват двамата мъже да убиването на Дафне, само че Алфред Деджорджо му разказвал в резюме най-важното след всяка среща. Подробности за срещите били излъчени от Алфред и на Джордж Деджорджо, споделя още Мускат.

Той твърди, че откакто сключили контракт за убиването на журналистката, те решили първо да я гръмнат и купили пушка с оптически мерник. Мускат твърди, че оръжието е било доставено от Италия, а изстрелите трябвало да създаде Алфред Деджорджо.

Престъпната група почнала работа с следене придвижването на Дафне, каране след колата ѝ и наблюдаване на дома ѝ. Те избрали прозорец, пред който тя постоянно сядала, до момента в който работи на преносимия компютър си. В един миг са сложили и чувалчета с пясък на дувар против прозореца, на които снайперската пушка да бъде подпряна за повече непоклатимост.

Мускат споделил на проверяващите и че следенето траяло и когато Дафне отседнала със фамилията си в хотел край Ла Валета и, както и до летището, когато със брачна половинка си Питър са пътували в чужбина.

Тюма оказал помощ, твърди Мускат, за наблюдаването на фамилната кола, с цел да заяви по кое време са се прибрали. Член на фамилията на Дафне удостовери, че тя е отсядала в хотел " Финиша " (Phoenicia) на 17 и 26 август и е пътувала в чужбина с Питър от 16 до 21 септември 2017 година

След разследващата фаза бандата решила заради незнайни към този момент аргументи, че ще е прекомерно мъчно да гръмнат Дафне, се казвало още в показанията на Мускат. Снайперската пушка била върната на доставчика, след което получили бомба и им било показано по какъв начин да я взривят, допълнил той. Полицията е идентифицирала обвинените снабдители на оръжието и се надява скоро да има арести.

Дафне живееше в къща в обкръжен със дувар парцел край малтийско село. Обикновено е паркирала колата си вътре и това се оказало спънка за убийците, които се наждаели от достъп до автомобила, с цел да инсталират бомбата. За задачата се наложило да се трансферират през оградата в градината и да създадат специфична каишка за надзор над кучето, което тичало свободно из имението.



Вечерта на 15 октомври 2017 година Мускат и братята Деджорджо открили, че колата е паркирана отвън имението. В диалог с " Ройтерс " Матю, синът на Дафне, е описал по какъв начин е оставил колата на пътя въпросната нощ - нещо, което правел доста рядко.

В ранните часове на 16 октомври двамата Дежджорджо и Мускат отиват в селото да слагат бомбата, разказва полицията пред съда.

Източникът, осведомен с показанията на Мускат, споделя, че съгласно него Алфред проникнал в колата като отворил прозореца от страната на пасажера. Джордж следил покрайнината от високо място, а Мускат - алеята пред дома на Дафне. През това време Алфред пропълзял в колата и сложил бомбата под седалката на лидера.

На правосъдните съвещания служители на реда разказват по какъв начин данни от телефон са разкрили, че Джордж Деджорджо по-късно се е качил на яхта и е бил в Големия залив на Ла Валета, когато Дафне напуща дома си малко преди 15 часа на 16 октомври.

Прокуратурата твърди, че Джордж Деджорджо е изпратил малко текстово известие от яхтата до устройството в колата на Дафне, което е взривило бомбата и е умъртвило дамата.

Мускат твърди, че остатъкът от контрактуваната за убийството сума е била предадена на Алфред Деджорджо от Малвин Тюма 10 дни след атентата. Това станало на място, наречено Рамла Таз-Зейтун в южната част на Малта. Полицейски източници отхвърлят да обсъжгдат детайлности за финансови транзакции. Адвокатите на братята отхвърлят коментар.

Разгневени от разкритията и бавното следствие малтийци се сбиха с полицията по време на митинг в ранните часове на петък.

В петък предприемачът Йорген Фенек изиска в съда президентът на страната да го амнистира в подмяна на това да показа информацията, която има за убийствто. Премиерът Джоузеф Мускат сподели, че това няма да стане.

Фенек персонално се яви в съда, с цел да изиска основният следовател Кийт Арно да бъде отхвърлен от делото, тъй като имал връзки с премиера и някогашния шеф на кабинета му и непосредствен консултант Кийт Скембри. Той също бе подозиран, че е обвързван с убийството на Дафне и че скрито е пускал на медиите информация за отклонение на вниманието. В петък Скембри бе задържан, а в четвъртък бе освободен от полицията и бе оповестено, че към този момент не съставлява интерес за следствието. Защитниците на Фенек изпратиха молба за прошка непосредствено на президента Джордж Вела, а не на държавното управление, тъй като считат, че то е в конфилкт на ползи в цялата история.

Премиерът Мускат, който е на власт от 2013 година, е под възходящ напън най-сетне да подаде оставка след следващите разкрития. Специалният докладчик от 2018 година на Съвета на Европа по случая Питер Амцигт също го прикани през вчерашния ден да се отдръпна от поста. " Само трима обвинени са упрекнати и никой не е наказан. Затова е извънредно значимо идващото държавно управление да бъде освободено от съмнения в корупция и противозаконни дейности, които обгръщат администрацията на Мускат ", написа той.

Премиерът споделя, че няма да го направи преди да е завършил процесът и да е ясно кой стои зад убийството. Но в петък локално водещо издание заяви, че въпреки всичко оставката му ще бъде оповестена всеки миг, а неговата Лейбъристка паратия анулира събитие в неделя, на което той трябваше да приказва.

Цялата тази продължаваща поредност от обвинявания и контраобвинения сред авторитетни хора във властта и бизнеса единствено удостоверява, че Дафне е била права в огромната част от обвиняванията в блога си, че страната в Малта е прогнила, написа Би Би Си.

В петък Фенек умерено излезе от правосъдната палата в скъпия си костюм и слънчеви очила, умерено си възпламени цигара и сподели на публицистите, че ще уточни имената на хора към премиера, свързани с поръчковото ликвидиране.

Разследването получи непредвиден подтик поради острия нос на полицейско куче. На 13 ноември, сряда, то дава сигнал за нещо съмнително в багаж на летището. В куфар за полет до Истанбул митничарите откриват 210 000 евро в брой. Извикан е екип на отдела за битка с финансови закононарушения и малко по-късно е арестуван таксиметровият водач Мелвин Тюма.Докато го разпитват в полицията, той прави сензационното изказване, че е работил като медиатор в поръчковото ликвидиране, провокирало най-големите политически разтърсвания в островната страна, откогато тя стана самостоятелна през 60-те години.

Емоциите към следствието избухнаха тази седмица и изкараха хората на митинги на улицата. Всичко стартира от даването в понеделник на имунитет на Мелвин Тюма поради догатките, че в подмяна ще даде скъпа информация и може би има записи на диалози, свързани с делото.

Във вторник подадоха оставка министърът на туризма Конрад Мици, а министърът на стопанската система Крис Кардона непринудено се отдръпна краткотрайно от поста си, с цел да бъде разпитан от полицията в събота. И двамата отхвърлят да имат нещо общо с убийството.

Миналата седмица Фенек бе задържан в полицейска интервенция на яхтата му, беше настанен в болница и по-късно бе пуснат под гаранция. Миналата година той бе посочен като притежателят на записаната в Дубай компания 17 Black, разказана в следствието " Панамските досиета " през 2016 година като място, през което наподобява са изпрани милиони евро. Дафне писа за тази компания 8 месеца преди да я взривят и съгласно нея 17 Black е обвързвана с високопоставени лица в държавното управление. Кийт Скембри бе посочен в " Панамските досиета ", а Каруана Галиция твърдеше, че той и Мици (тогава министър на енергетиката) са се облагодетелствали от компании, които действително не правят активност, а превъртат нелегално извоювани пари.

Ситуацията наподобява още по-оплетена от това, че когато Тюма споделя преди две седмици, че желае юрист, той показва Джейсън Ацопарди - фамилният бранител на фамилията на Дафне, и сътрудника му Саймън Бусути.

И двамата са депутати от опоцизионната националистическа партия, а Бусути беше водач на организацията до 2017 година И двамата са в челните редици на борбата против държавното управление на Мускат да понесе отговорността си за случилото се. " Разбира се, че отказахме да се срещнем с него, само че е реалност, че той е изискал да бъдем извикани незабавно след арестуването му ", споделя Бусути.

Това е моментът, в който се отключи новата вълна от обвинявания и изказвания, в това число за 150-те хиляди евро и че ги е платил Йорген Фенек - човек с бизнес в парцели и
хазарт и получил от държавното управление вкусен контракт за електростанция.

В четвъртък вечерта държавното управление заседава поради целия скандал изключително 6 часа и половина до ранните часове на петък.

Отново в четвъртък в Европейския парламент в Страсбург Манфред Вебер, водачът на групата на ЕНП, сподели: " Ситуацията в Малта има последици за целия европейски план. Мисля, че този парламент би трябвало да изтъкне, както в никакъв случай до момента, пред управляващите там, че убийството на публицист поради политическите му следствия би трябвало да има ясни политически последствия. "

Репутацията на най-малката страна от Европейски Съюз е подложена на съществени удари в последно време - поради това, че се трансформира в център на онлайн
хазарта, на тържища за криптовалута, продажба на поданство на Европейски Съюз против малко вложения и място с подобен надзор над прането на пари, който притегля тези, които желаят да прикрият приходи и да не заплащат налози.

Малта има същия глас в Европейски Съюз като всяка друга страна.

източник: Дневник


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР