В лагер за вътрешно разселени хора в покрайнините на град

...
В лагер за вътрешно разселени хора в покрайнините на град
Коментари Харесай

Първо сушата, после наводнението: Климатичната криза усложнява проблемите на сомалийците

В лагер за вътрешно разселени хора в покрайнините на град Байдоа в югозападна Сомалия, 57-годишната Халима Абди минава през наводнения комплекс, с цел да стигне до своя спонтанен комплекс къща. То е отчасти потопено във водата, което я принуди да напусне предния ден.

Повечето от нейните съседи са напуснали да потърсят заслон в Байдоа и до момента в който стои в съвсем празния лагер от разпръснати сиромашки къщи, тя ревизира какво е останало, откакто наводнението е отнесло движимостите й.

„ Бяхме принудени да избягаме след три дни пороен дъжд, който съвсем лиши живота ни “, сподели Абди, самотна майка на седем деца, пред Ал Джазира. „ Останахме единствено с колоните на къщата, а наводненията отнесоха всичките ни артикули, в това число приборите, матрака и облеклата. Спасих децата си и ги заведох в друга къща в града. ”

В началото на предходната година Абди потърси леговище в лагера, с цел да получи помощ, откакто тежка суша унищожи фермата им за царевица в село Манаас, на към 45 км (28 мили) южно от Байдоа, и едвам успяваше да получи нещо, с цел да нахрани децата си. Това беше най-лошата суша, претърпяна от Африканския рог от четири десетилетия. Оттогава тя зависи от помощта под формата на храна и медикаменти, с цел да оцелее.

Днес ориста й още веднъж е помрачена.

„ Не можахме да засадим нищо заради несполучливите превалявания в четири поредни сезона и по тази причина идваме в лагера в търсене на по-добър живот. Сега заваля пороен дъжд и моята спонтанна къща към този момент я няма и аз безусловно би трябвало да плавам назад, когато излизам на основния път “, добави тя.

Изменението на климата прекатурна живота и поминъка в целия район през последните две години. Организацията на обединените народи сподели, че 4,3 милиона души, една четвърт от популацията на Сомалия, са изложени на риск от „ апетит на равнище рецесия или по-лошо “ тази година заради суша и наводнения.

Кевин Маки, шеф на неправителствената организация World Vision за Сомалия, сподели, че децата са измежду най-засегнатите групи и в този момент са „ изложени на нараснал риск от заболяване “.

С тези наводнения, последвали незабавно след сухото проклинание, най-уязвимите хора в Сомалия още веднъж бяха наранени от последните разтърсвания в продължаващата климатична рецесия. В град Долоу, почти на 250 км (155 мили) от мястото, където живее Абди, Хейба Ширар и нейните четири деца живеят в къщата на нейния родственик и няма къде другаде да отидат.

„ Нямам с какво да храня децата си, преди имах дребен ресторант, само че той към този момент не работи заради наводненията и разноските за живот са доста високи, защото пътищата са непроходими. “ 28-годишният Ширар сподели пред Ал Джазира.

„ Няма чиста вода за пиянство и цялото вместилище за вода е унищожено. Освен това цялата канализационна система е разрушена и броят на хората, които се разболяват, се усилва. Аз също се разболях и ми сложиха диагноза малария, ние страдаме, апелирам за помощ. ”

Ефекти върху поминъка

Много сомалийци приписват наводненията и сушата на Божието деяние, само че анализаторите споделят, че извънредно мощните дъждове са били провокирани от феномена Ел Ниньо, периодическото стопляне на повърхностните води в Тихия океан.

Според организацията за ръководство на бедствия в страната SoDMA проливните дъждове са засегнали близо 1,5 милиона души в Южен централен регион и са предизвикали гибелта на минимум 50 души. Данните демонстрират, че 687 235 души в районите Гедо, Хиран, Бей и Бакол са били принудени да изоставен къщите си, защото придошлите води отнесоха основни мостове и унищожиха до 6000 къщи.

Очаква се още дъжд сред 21-24 ноември и се чака да аргументи повече опустошения. Правителството споделя, че е положило старания за справяне с актуалната рецесия и е доставило филантропична помощ в някои наранени региони.

Говорителят на сомалийското държавно управление Фархан Мохамед Джимале сподели пред Al Jazeera, че хранителни помощи, мрежи срещу комари и други помощни материали са доставени на 4500 фамилии, разселени от дъждовете.

„ Също по този начин започнахме животоспасяващи стратегии, които включват разполагане на десетки лодки там, където мостовете са разрушени “, сподели той, добавяйки, че има настоящи партньорства с филантропични организации, които също реагират, когато обстановката се развива.

Последиците от климатичната рецесия обаче остават необятно публикувани в Сомалия.

В Беледуейн, селскостопански град на към 350 км (217 мили) северозападно от столицата Могадишу, поройът унищожи безчет хектари аграрни земи, някои от които към момента са наводнени. Внезапните наводнения от реката също разселиха хиляди фамилии, които в този момент оцеляват с всичко, което намерят.

„ Нивото на водата стига до гърдите ми и целият жилищен [район] е наводнен и недосегаем. Бях заставен да избягам с децата си и ги заведох на по-високо място. Буквално децата ми спят на земята [през] този леден и дъждовен интервал. “ Абдикадир Абдулахи Мохамед, 60-годишен, татко на три деца в Беледуейн, сподели пред Ал Джазира.

„ Имах магазин за хранителни артикули и плантация и всичко беше отнесено от наводненията “, добави той. „ Загубих към $2000 и към момента не преставам да броя загубата; ние страдаме. Точно в този момент се надявахме да засадим и приберем реколтата поради сушата през годините, само че всичко свърши. “

В очакване на решение

Според Организацията на обединените народи страни като Сомалия – която способства с 0,03 % от общите световни излъчвания – са непропорционално наранени от изменението на климата.

Това е тематика, която беше разисквана на Африканската среща на върха за климата в Кения през септември и се чака още веднъж да бъде разисквана, когато международните водачи се съберат в Обединените арабски емирства (ОАЕ) за COP28, Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата, от 30 ноември – 12 декември.

Междувременно Центърът за климатични прогнози и приложения (ICPAC)  – орган, претрупан с климатичните прогнози – на районния блок IGAD предизвести, че резултатите от изменението на климата стават все по-тежки, чести и необятно публикувани с далечни последствия за район.

Центърът споделя, че в района липсва деен механизъм за съгласуваност на голям брой заинтригувани страни за подготовка на запаси въз основа на данни за климата и принадлежности за ранно предизвестие, предизвестия и задействания при бедствия.

„ При приблизително равнище на световно стопляне над 1,1 градуса по Целзий – и районът се затопля по-бързо от тази междинна стойност – са евентуални повече въздействия от изменението на климата “, сподели Гулейд Артан, шеф на ICPAC пред Al Jazeera.

Артан добави, че за резистентност по време на повтарящи се и съществени рискове, свързани с климата, хората се нуждаят от информация за ранно предизвестие от наблюдаване в действително време от държавни организации. Това липсва и може да отнеме време, с цел да бъде сложено.

„ Има [необходимост] да се строи по-добре и да не се презаселват хора в низини и региони, предразположени към наводнения “, сподели той. „ Интегриран метод за възобновяване на земята и околната среда и рехабилитация на деградирали ландшафти, в това число засаждане на дървета, ще помогне за понижаване на бедствията в средносрочен и дълготраен проект. “

Засега Абди, макар обстановката към нея, към момента е обнадеждена.

„ Няма какво да създадем, уповавам се и се апелирам да преодолеем това, да се върнем към нашите аграрни действия и да се възстановим от бедствието “, сподели тя.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР