В квартал Крайморие на Бургас започна изграждането на Културно-исторически комплекс

...
В квартал Крайморие на Бургас започна изграждането на Културно-исторически комплекс
Коментари Харесай

Вижте какво се случва с Ченгене скеле

В квартал " Крайморие " на Бургас стартира построяването на Културно-исторически комплекс " Ченгене скеле ", оповестява " Флагман ".

Там Община Бургас обособява пространство с необятен публичен достъп за разпространение на рибарския поминък и обичаи. В комплекса ще има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за дребни концерти навън.

На територията на етнографския комплекс ще се организират образования, изложения и демонстрации на риболовен практики, с цел да се развие морската просвета, да се привлекат туристи, да бъдат основани работни места за локалната рибарска общественост и освен. Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се трансфорат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската линия и атракциите за дребните гости ще притеглят доста гости през деня.

Помислено е и за възстановяване на транспортната съгласуваност на този регион. За задачата се построява нов кей в рибарското населено място Ченгене скеле, до който ще се стига с ново корабче, което Общината ще придобие следващата година. Така катамаранът " Анастасия " ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият кораб ще пътува до въпросното етнографско населено място.

Дългогодишните старания за предпазване, рационализация и социализация на рибарското населено място Ченгене скеле са напът да се увенчаят с триумф, откакто се стартира с изчистването на проблемите със собствеността. Това разреши на Община Бургас да търси европейско финансиране. Тя приготви няколко обособени плана, които получиха позитивна оценка. По един от тях, наименуван " Силата на водата ", се обновява и развива инфраструктурата на рибарското населено място, а също по този начин ще бъде закупено корабчето за туристически пътувания. Той е финансиран по Оперативна програма " Региони в напредък ". С втори план по Програмата за морско дело и риболовство се построява новият кей. Има утвърден и трети тематичен план по същата стратегия - за запазване и разпространение самобитността на рибарско населено място Ченгене скеле.

С осъществяването на тези три свързани и надграждащи се плана Община Бургас желае да развие и разпространява уникалността на селищното образувание " Ченгене скеле ", с цел да го трансформира в целогодишна туристическа дестинация, като по едно и също време с това запази нематериалното културно завещание, обичаи и природата в региона.

Най-много регистрирани риболовци в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно предпочитание Община Бургас приготви всички планови оферти и всяка последваща своя стъпка тя разисква с общността.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР