В квартал "Кирхберг", където са се подслонили европейските институции в

...
В квартал "Кирхберг", където са се подслонили европейските институции в
Коментари Харесай

ЕИБ - обвитото в тайна творение на Европейския съюз

В квартал "Кирхберг ", където са се подслонили европейските институции в Люксембург, се намира и един от най-големите и най-чудати кредитори в света - Европейската капиталова банка (ЕИБ). Тя емитира повече облигации от "Джей Пи Моргън Чейз ", само че не е под надзора на нито един външен регулатор. Като кредитна институция на Европейския съюз банката работи по проект за стимулиране на вложения на стойност 500 милиарда евро, само че в същото време съумява да свива размера на портфейла си от отпуснати заеми. Създадена с задачата да кредитира в обществена изгода -.обикновено планове, за които частните банки не ги е грижа или към които не смеят да посегнат. -Тя рядко губи даже цент от дадените назаем пари. И в наши дни харчи повече за годишната прехрана на личния състав си, в сравнение с чака да загуби от кредитния си портфейл, оценен на общо 455 милиарда евро. Такъв е странният свят на Европейска инвестиционна банка - голяма, безнадзорна машина и за облагодетелстване на европейските политици, владеещи до съвършенство изкуството да се изплъзват от риска. Президентът на институцията Вернер Хойер споделя: "тази банка се разраства повече или по-малко неусетно в горите на Люксембург през последните 60-61 години - до незнайни размери и мощност ". Хойер прибавя, че от време на време се учудва, че политическите водачи не схващат какъв тип инструмент държат в ръцете си: "всъщност това е политически инструмент, служител за политически цели ".



Президентът на Европейска инвестиционна банка - Вернер Хойер

Такива са и констатациите на екип от публицисти на "Файненшъл таймс ", които няколко месеца са сглобявали пай по пай в цялостна картина мощните и слабите страни на кредитната институция; преглеждали са книгата с отпуснатите заеми, с "изтекли " от досиетата оценки на одиторската й комисия и от вътрешната кореспонденция; и са разговаряли с десетки публични лица, шефове и недоволни чиновници - всичките, поискали анонимност.

Проучването разкрива,че ставадума за ултраконсервативен заемодател с огромни работни размери в интервал на смяна. Нито една мултинационална банка не може да конкурира поддръжката на Европейска инвестиционна банка при финансирането на планове за битка с климатичните промени. Нито пък опциите й да отпуска пари за най-големите инфраструктурни инициативи. И даже когато се пробва да трансформира активността си, обсега й и апетита за риск, банката не стопира да работи за смяна на старите си привички, което й постанова бързо изменящата се действителност. Старият континент е по средата на прехода си към по-чиста сила. Капиталовите му пазари са разпокъсани и от време на време се борят за дълготрайно финансиране. Европейските водачи наблюдават с паника и със злоба възхода на Китай, подтикван от обезпечени от страната евтини заеми. А във въздуха се носи натрапчивото чувство, че Европа изостава в софтуерното си развиване.

Спасение за някои от тези проблеми може да пристигна от Европейска инвестиционна банка. Затова през тази година "група от лица с висока подготвеност ", в това число учени, банкери и някогашни публични държавни представители, започнаха да изследват по какъв начин институцията би могла да работи отвън опеката на Европейски Съюз. Преговорите за новия дълготраен бюджет на общността подлагат на подозрение и гаранциите, които страните членки дават на банката като залог за отпуснатите заеми. Появиха се даже оферти за делене или пренасяне на част от банковите интервенции.

Мотивацията е да се даде по-ясна социална визия за европейската обществена банка. И да се отговори на упреците на критиците, че институцията постоянно се изкушава да финансира лишени от риск планове, които поддържат салдото й непрекъснат, без особена принадена стойност за обществото. Един от "мъдреците ", анализирали банката, споделя, че "онези, които живеят в нея, са привикнали с нея и виждат единствено дребна част от слона. Те в никакъв случай не съумяват да видят цялото страшилище...и неналичието на смисъл за съществуването му ".

Европейска инвестиционна банка е учредена през 1958-а с личен състав от 66 души

Тя е една от истинските институции на плана за обединена Европа, роден въз основата на взаимни отстъпки. За да удовлетвори пристрастеността на Германия към честност и самостоятелност, Европейска инвестиционна банка е наречена банка и е принудена да притегля лично финансиране. Но действителните й интервенции припомнят по-скоро на френското виждане за фонд за развиване под контрола на политиците, предопределен да оказва помощ на по-бедните региони. Джудит Клифтън - професор в испанския университет на Кантабрия, показва, че това несъгласие "продължава и през днешния ден ".

В течение на годините най-важната активност на Европейска инвестиционна банка е била да трансферира на страните членки на Европейски Съюз (чиято благосъстоятелност е) евтините пари, които съумява да събере, с помощта на върховия си капиталов рейтинг "ААА ". Мостовете, пътищата и инфраструктурата, финансирани от институцията, оказват помощ за спояването на единния пазар - от тунела под Ламанша и летището на Варшава до моста "Васко да Гама " в Лисабон.



Мостът "Васко да Гама " в Лисабон

Макар че сега взе участие във финансирането на планове за развиване и нововъведения, стилът й е същият - да дава огромни и безвредни заеми. От основаването си до наши дни Европейска инвестиционна банка е отписала едвам 330 млн. евро от отпуснатите през този интервал заеми на обща сума почти 1390 милиарда евро - необикновено ниска сума,съставляваща едвам 0.0002 %. Дори в интервалите когато поддържа по-рискови планове, институцията остава неповторимо сигурен заемодател. През предишното десетилетие Европейска инвестиционна банка е заделяла запаси в размер на 0.1% от кредитната си книга. За съпоставяне, немската Банка за развиване KfW е очаквала неуспех на 0.8% от заемите, Китайската банка за развиване - 3.1%, а Европейска банка за възстановяване и развитие - 4.4 %.

Европейска инвестиционна банка пази политиката си с претекста, че "не съществува, с цел да поема опасности ", а с цел да оказва помощ в покриването на разноските на Европейски Съюз с финансови принадлежности, употребявани за посрещането на обществените потребности. "ААА не е суетност, а интегрална част от бизнесмодела ни ", акцентира банковото управление.

Грегъри Клейс - анализатор в института "Брюгел ", показва, че другите проекти за нарастване на банковия вкус към риска се провалят поради финансовите министри, които ръководят институцията. И поради опасенията им, че тя ще загуби върховия си капиталов рейтинг. Фиксидеята за безусловна отбрана на кредитната оценка подсигурява, че когато банковият заем включва някакъв риск, някой различен би трябвало да "застане пред амбразурата ". Общо 75% от заемите на Европейска инвестиционна банка са обезпечени с външни гаранции, предоставени от бюджета на Европейски Съюз, от държавните управления, от държавни органи или (по-рядко) - от самите длъжници. Европейска инвестиционна банка може също да се обръща към Европейската централна банка за незабавна ликвидност. Международната рейтингова организация "Стандард енд Пуърс " наскоро удостовери кредитната оценка на Европейска инвестиционна банка - "ААА ", даже като не взе под внимание неизползваните финансови обезпечения на членовете й.

Европейска инвестиционна банка осъществя годишна облага от към 2 милиарда евро, които задържа като запас

Това е допустимо с помощта на сигурността, която дава подкрепената от данъкоплатците защитна мрежа. През 2014-а, преди да стане президент на Франция, Еманюел Макрон споделил с сътрудниците си, че Европейска инвестиционна банка пази "ААА-статуса си като богатство ", което "може да остане неизползвано даже откакто всички си отидат и умрат ".

Преди четири години Европейската комисия и Европейска инвестиционна банка се пробваха да разсекат този възел посредством Европейския фонд за стратегически вложения - така наречен "план Юнкер " (на името на ръководителя на ЕК). Тогава Европейска инвестиционна банка го обрисува като "начинание, което звучи на мнозина като фантастика ", тъй като употребява обществени гаранции за поощряване на кредитирането на частния бранш и генериране на спомагателни вложения за 500 милиарда евро. Схемата бе приветствана като успех, само че доколко тя промени Европейска инвестиционна банка, остава противоречиво.



След като проектът Юнкер бе задействан, кредитната книга на Европейска инвестиционна банка спря да нараства и даже се сви за първи път от началото на новото хилядолетие. Ръководството й твърди, че това няма нищо общо с фонда за стратегически вложения и се дължи на напълно разнообразни аргументи - несигурността към BREXIT и някои предварителни погасявания. Още повече заемите на Юнкер са по-дребни и над 10 пъти по-рискови. Въпреки това обаче по-малък от упования брой от тях са се трансформирали в проблематични.

Съществуват безспорни области, в които Европейска инвестиционна банка играе скъпа роля. Големи енергийни планове като шотландската вятърна плантация Beatrice щяха да се борят за оцеляване без поддръжката на банката и без нейните дълготрайни заеми. Тя обаче продължава да отпуска евтини пари и за планове с по-нисък риск. Например, по проекта Юнкер 75 млн. евро са предоставени на компания на групата за частни вложения "Блекстоун ", с цел да обнови 19 (предимно четиризвездни) хотели в Испания.

Някои страни членки на Европейски Съюз притискат Европейска инвестиционна банка да не бяга от частните вложители и да разшири вложенията си във фондове за частни капитали, с цел да помогне на Стария континент да настигне щатското ниво на вложения в нови и по-рискови компании.

Още през есента на 2018-а Берлин и Париж настояли експертна група да изследва опциите за "по-ясно разграничение на мандатите " сред Европейска инвестиционна банка и Европейска банка за възстановяване и развитие, било записано в документ, до който се добрали кореспонденти на "Файненшъл таймс ". Експертите трябвало да прегледат и опцията за "пълно консолидиране " на двете институции, чиято активност се припокрива в доста области.

Облият стъклен покрив на централата на Европейска инвестиционна банка от 13 хиляди кв. м. се извисява над платото "Кирхберг "



Когато преди 10 години откриват банката, желанията са да съставлява всичко, на което устоява институцията. Доста по-нюансирана картина обаче рисуват банкови чиновници. Те разказват просвета, обгърната от секрети, архаична управническа конструкция и толериране на дискриминационно държание.

От години одиторската комисия на Европейска инвестиционна банка - един от дребното механизми за външен надзор на банката - предлага вице-президентите й да престанат да упражняват контрол върху кредитирането на личните си страни. Тази процедура обаче продължава. Аника Хавлик и Зарех Астарян от немския институт за стопански изследвания ZEW са установили възможност сред 14 до 19 % вицепрезидентите да одобрят препоръчани планове за финансиране за родните си райони.

Бивш шеф от банковия ръб акцентира, че организацията на институцията слага личната си сигурност преди всичко. Той твърди, че "управлението е едва, бордът на шефовете заседава 10 пъти годишно, няма действителен контрол и съществува голяма опозиция против измененията от страна на остарялата армия ".

Тайната характеризира и метода на Европейска инвестиционна банка към външния свят. Анна Рогенбук от неправителствената група Вankwatch показва, че Европейска инвестиционна банка разгласява "допустимия най-малко документи по закон " за разлика от други обществени институции като Световната банка. Например, Европейска инвестиционна банка оповести обобщение и известие за пресата за водноелектрически план в Лаос, за който Световната банка разгласява 53 договора за доставки, 113 планови документа и 67 прессъобщения.

Повдигат се и въпроси за фирмената просвета на Европейска инвестиционна банка. Журналистите на "Файненшъл таймс " са разговаряли с 20 настоящи и някогашни чиновници на институцията, някои от които разказват себе си като "доносници " на организация, където тормозът е постоянно срещано събитие, а дисидентите биват отстранявани. Персоналът разказва по какъв начин мнението на техническите специалисти се подценява поради желани по политически аргументи проекти; по какъв начин йерархичен клуб на "старите кучета " поддържа морално фрагментите на върха; и по какъв начин персоналните връзки сред чиновниците и директните им мениджъри дават опция за бързо издигане или за уволняване, в случай че нещата тръгнат на зле. Повечето произшествия, разказани пред "Файненшъл таймс " също така са с личен състав от нежния пол, работещ в техническите области - инженери, икономисти и други експерти.

Вътрешен отчет на екипа от консултанти - психолози на Европейска инвестиционна банка от 2014-а регистрира "нараснал брой на случаите на прегаряне от работа " и заключава, че "организационната просвета на банката култивира принуждение ".

Подобни произшествия са постоянно срещани в огромни организации, ситуирани в дребни градове, разяснява дълготраен чиновник на Европейска инвестиционна банка. Те са типичната "култура на недосегаемия мениджмънт ", тъй като един път отишли в Люксембург, различните благоприятни условия на чиновниците са доста лимитирани. Друг негов сътрудник пък разказва родината на Юнкер като село, в което, в случай че някой всесилен човек реши да съсипе нечия известност, това се реализира в границите на три дни.

Европейска инвестиционна банка се пази, че отчетът от 2014-а не отразява сегашната действителност и че институцията продължава да приспособява, усъвършенства и модернизира системите и разпоредбите си за работа. Банковото управление твърди, че са в ход широкомащабни стратегии за усилване на културата на почит и гаранции, тъй че целият личен състав да се усеща подсилен и предпазен дейно от всевъзможен жанр принуждение.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР