В края на януари млад италианец търси помощ от пловдивската

...
В края на януари млад италианец търси помощ от пловдивската
Коментари Харесай

Пловдивски полицай прояви човечност и се превърна в истински герой, оцениха го чак в Италия

В края на януари млад италианец търси помощ от пловдивската полиция, като споделя сюжет, заслужен за престъпен сериал. 25-годишният италианец Алесандро Верджиу твърди, че е бил дрогиран и похитен от българин, а по-късно съумява да се избави. Версията, разказана от чужденеца обаче издиша и полицията бързо открива, че в по-голямата си част е плод на развинтената му фикция. Останал без средства и без да знае дума български, младежът е бил на път да остане на улицата. За негов шанс обаче казусът е стихотворец от пловдивския служител на реда Доньо Янчев от Второ районно ръководство, който съумява да го върне жив и здрав в Италия.

Проявените човещина и професионализъм са причина Посолството на Италия да изпрати писмо на Главния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.

Но да проследим историята от самото й начало!

Бягство от " пандиза " и разпит с електронен преводач
Привечер в един от последните дни на януари Верджиу отива във Второ районно ръководство в Пловдив. Мъжът е на забележима възраст към 25 години, без документи, неговорещ и неразбиращ български език. Все отново мъжът съумява да изясни, че желае подпомагане от Министерство на вътрешните работи и доколкото Варджиу приказва едва британски език, е интервюиран посредством електронен преводач.

Той твърди, че преди три дни е бил похитен и държан срещу волята си заключен в къща в град Стара Загора и упорства, че е бил принуждаван да взима опиати. Посочва за собствен грабител българин, с който са пътували в еднакъв аероплан от Италия до България. Оказва се, че когато е " избягал от пандиза " той незабавно е алармирал на полицията в Стара Загора.

Не всичко е такова каквото наподобява
Полицията в Стара Загора в действителност е осведомена със случая на Варджиу, само че първият им контакт в сбъднат в необитаема къща отвън града, където той е бил открит от полицейски патрул. Те разпитали обвинявания като грабител българин, който поредно обяснил, че двамата с италианеца са сътрудници в заведение в Италия и той изразил предпочитание да пътува до България с него. Двамата купонясвали с значителни количество алкохол и неразрешени вещества.
След изясняване на обстановката двамата били освободени от районното ръководство.

К'во вършим в този момент?
Повечето служители на реда биха счели случая за завършен и биха изпратили по живо, по крепко чужденеца. В последна сметка развинтената фикция, подсилена от розови хапчета не е закононарушение най-малко съгласно бълкарския Наказателен кодекс. От друга страна обаче като чиновник на реда той е задължен да подсигурява сигурността на един човек, попаднал в явно объркана обстановка. Затова Янчев се обадил на Италианското посолство и след сполучливо съгласуваност с тях се уверил, че родителите на мъжа ще му изпратят пари, с цел да може да се прибере той вкъщи.

Янчев останал с Варджиу в РПУ-то през нощта, а на идващия ден, откакто парите били преведени на господин Джузепе ди Франческо, почетен консул на Италия в град Пловдив. Алесандро бил настанен в хотел, където да изчака полета си.

Добрият образец би трябвало да се толерира
" Желая да изразя пред Вас високата оценка за заслужаващото хвалба подпомагане, което контрольор Доньо Янчев от Второ районно ръководство -Пловдив оказа в края на предходната седмица на италианския жител Алесандро Варджу, дошъл там при последна нужда и в положение на обективно персонално усложнение. Отличната работа на контрольор Янчев, съчетана с неговата висока сензитивност и огромна човещина, разрешиха на нашия съотечественик да се завърне безвредно в Италия.
Като Ви благодаря и изричам поздравления за работата на полицията в отбрана на сигурността на италианските жители в България, Ви апелирам да приемете, господин Главен секретар, израза на моята най-висока респект и почитание ", написа в писмото адресирано до Главния секретар Младен Маринов от Емануеле Полио от Посолството на Италия.

Изпълнителната власт, част от която са всички полицейски чиновници, събира в себе си хора - и почтени, и елементарно подвеждащи се. А когато имаме мотивиращ образец, би трябвало да му се отдели нужната почтеност и да не потъва в риториката на ненавист. Затова и описваме историята, в която контрольор Доньо Янчев е позитивен и подтикващ образец за проявени предвидливост, съобразителност и иновативност.

Източник:TrafficNews.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР