В края на януари 2017 г. Народното събрание гласува поправки

...
В края на януари 2017 г. Народното събрание гласува поправки
Коментари Харесай

Обяснението за всичко: През 2017 г. ръководената от Цветанов ПГ на ГЕРБ променя закон в полза на Артекс

В края на януари 2017 година Народното събрание гласоподава ремонти в Закона устройство на територията (ЗУТ). Благодарение на тези ремонти компания „ Артекс “ съумява да осъществя знаковия си план – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „ Лозенец “, който сега още се строи, оповестява " Свободна Европа ".
 Борисов за жилищата на властта: Мъчно ми е. Не са дребни деца  Антикорупционният фонд опроверга Цачева с документи  Борисов от Брюксел: Наследниците на алената буржоа да не ми приказват за жилища  Цветанов оценил мощната енергийна отбрана на ВИП жилището си. Затова му го дали евтинко
Поправките са импортирани от депутати от групата на ГЕРБ, чийто ръководител е Цветанов, и подкрепени с гласоподаване в зала персонално от него. Поправката е импортирана сред първо и второ четене на закона.

Става дума за небостъргача против хотел " Маринела ", който " Артекс " назовават " Златен век ".

Как един век става златен

Към оня миг (2017 година) планът за 34-етажна постройка е получил позволение за градеж преди цели 10 години от тогавашния основен проектант на София Петър Диков. То влиза в действие месеци преди да бъде признат подробният организационен проект (ПУП) за региона.

Строителното позволение е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава парцелът е благосъстоятелност на компания " Кристела ", която се ръководи от притежателя на строителната компания " Артекс " Пламен Мирянов. Бъдещият небостъргач към този момент е включен в портфолиото на " Артекс " и се популяризира като постройка " Златен век ".

В момента когато „ Артекс “ стартират строителството съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) строителните разрешителни важат за 5 години, само че се презаверяват за още толкоз, в случай че градежът действително стартира.

Така през 2012 година разрешението за градеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на основен проектант за период от още 5 години. Неговият акт е въз основата на протокол за разкриване на строителна площадка от януари 2010 година По закон това е последното допустимо удължение на периода. Отново по закон строителните действия в края на 2017 година би трябвало да приключат и грубият градеж на постройката да бъде завършен, т.е. тя да е взела Акт 14.

„ През 2017 година нямаше нищо, имаше шубрак и табела, че " Артекс " строи. Самите строителни работи започнаха доста по-късно “, споделя пред Свободна Европа юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „ Лозенец “, протестиращ против небостъргача.

Именно затова (незапочналният на процедура строеж) " Артекс " няма по какъв начин да приключи постройката си.

Така се стига до 21 януари 2017 година, когато Народното събрание приема корекция на Закона за устройтсво на територията, съгласно която строителните разрешителни за градежи от първа и второкласен са годни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до оня миг.

Текстовете влизат в действие през февруари същата година - т. е. 7 години след формалното разкриване на строителната площадка на „ Златен век “ на " Артекс " и 10 години след издаването на разрешението за градеж.

Цветанов – „ за “

За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласоподават гласуват 76 народни представители. Парламентарна информация сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от Българска социалистическа партия, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС.

Сред гласувалите за текста е и ръководителят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от вип-строителството на „ Артекс “.

Какво следва

Преди влизането в действие на тази законова корекция, на 14 декември 2016 година притежателят на „ Златен век " е изискал презаверяване на разрешението за градеж и е платил нужните за това 260 000 лева

В поддръжка на настояването си на 25 януари 2017 година е приложил мнение на районния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се споделя, че няма спънка за презаверяване на разрешителното.

В началото на февруари обаче (веднага след поправките, гласувани от ГЕРБ) притежателят на парцела желае тази процедура да бъде прекъсната, защото ще изчака влизането в действие на новите промени в Закон за устройство на територията и упорства платените 260 000 лева да му бъдат върнати.

След влизането в действие на закона е задействал процедурата по новия текст за 10 години удължение. При тази обстановка такса на общината не се дължи.

Интересен миг е, че с цел да се удължи срокът за строителство на небостъргача се прибягва до неизползвана до оня миг процедура.

Едно от основанията за това е писмо от министъра на районното развиване Николай Нанков, в което се споделя, че " срокът за довеждане докрай на градежа е 10 години от започване на строителството " и " е годно до 11.01.2020 година, според член 153, алинея 2, т. 3 от Закон за устройство на територията ".

Именно по този проблем основният архитекст на София Здравко Здравков изяснява пред " Медиапул ", че в Закон за устройство на територията не се показва дали тази нова наредба, на която се базира и районният министър във второто си писмо по случая, важи единствено за издадени след влизането ѝ в действие документи. Така тя е приложена и за заварен случай.

Проверка обаче открива, че и това изказване не е напълно правилно. Параграф 58 от преходните и заключителни разпореждания на Закона за устройство на територията ясно декларира, че промененият текст визира новите разрешителни за градеж. Защо обаче в проблема на „ Артекс “ то е с назад деяние можем единствено да гадаем.

Свободна Европа
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР