В края на Руско-турската освободителна война, 15 юни 1877 г.

...
В края на Руско-турската освободителна война, 15 юни 1877 г.
Коментари Харесай

Как едно 15-годишно момиче впечатли цар Александър II през 1877 г.

В края на Руско-турската освободителна война, 15 юни 1877 година едно 15-годишно момиче посрещна цар Освободител в къщата на татко си в Свищов. Царят е толкоз впечатлен от високообразованата госпожица, която приказва немски, че в следствие в символ на признателност ѝ изпраща блага - обеци и брошка. Днес наследниците на тогавашната госпожица - баба Киряка, приканват българите да се върнат към изконните полезности и с достолепие да градят живота си не другаде, а в България.

Била е единствено на 15 година, когато цар Освободител минава Дунава. Вижда царя изтощен от похода и вълненията да идва в бащината й къща. Баща ѝ Никола Станчов тогава е представител на австрийското параходно сдружение, а къщата му е считана за най-достойната в Свищов, в която царят да пренощува. Именно по тази причина военачалник Радецки я избира за височайшата аудиенция. Но тогава, при типа на императора, фамилията се смущава.
доктор Надежда Тодоровска: И всички смутени от това височайше наличие, леко обезпокоени, застанали по-настрани, а Никола Станчов побутнал най-малката си щерка Киряка Станчова - Киречи, както тогава се е наричала, с цел да сервира на високия посетител бяло сладко да го поздрави по остарял български бит. И в действителност тя е разговаряла с него първа от всички там, които са се натрупали в множеството. Той я е попитал на какъв език приказва, с цел да могат да се схванат и тя споделила аз знам гръцки, турски и немски - Е, добре тогава, споделил, и почнали на немски да беседват от къде знае езика по какъв начин го е научила.
Киряка прави усещане на царя с финеса и с твърдия си темперамент, които нейната правнучка Надежда Тодоровска несъмнено е наследила. Въпреки че тогава е доста млада, тя е имала самочувствието на интелигентно българско момиче, което по нищо не отстъпва на европейските. Получила е образованието си във Виена. После се омъжва за Янко Ковачев - огромен издател и печатар по това време. Именно той е претрупан от княз Дондуков да построи първата държавна печатница в София и се оправя, не без помощта на жена си.

доктор Надежда Тодоровска: Тя е била доста строг темперамент и в следствие си проличава и по фотосите и по това, което е правила. Има 5 дъщери и двама сина - моят дядо в действителност, който е бащата на моята майка. Моят дядо е бил кавалерист, офицер. Има кръст за смелост, ордени, воювал е от Балканската до Втората международна война в отбрана на отечеството си.
Дядото на Надежда е единственото от децата на баба Киряка, което има потомство. Родословното дърво на фамилията ги свързва с рода Паница и със Стефан Стамболов - почтени хора, за които и ние би трябвало да сме почтени, уверена е Надежда.

доктор Надежда Тодоровска: Много са значими посланията, които те са изпратили до нас и ние като щафета би трябвало да ги предадем напред. Няма по какъв начин да стане по различен метод, в случай че ние си свършим нашата работа през днешния ден, тук и в този момент.
Направено от прадедите ни задължава да продължим да градим България, счита правнучката на 15-годишното самоуверено момиче, впечатлило съветския император. Въпреки че живеем в сложни времена и тъкмо тъй като в никакъв случай и на никого от тези преди нас не е било по-лесно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР