В края на октомври - началото на ноември в Москва

...
В края на октомври - началото на ноември в Москва
Коментари Харесай

Сергей Писарев: Проект “Индийско-Усурийски Тигър”

В края на октомври - началото на ноември в Москва се организира III Международен евразийски изчерпателен конгрес (ЕАФ-2023), на който бяха разисквани етнокултурните фактори на евразийската интеграция. Проведохме лична аналитична сесия в границите на форума, отдадена на образуването на няколко геостратегически оси в Голяма Евразия. Той преглежда аспектите на взаимоотношението сред водещите сили на континента като Русия, Индия, Китай и Иран. Сесията беше модерирана от Виталий Аверянов, заместник-ръководител на “Изборский клуб ”. Работата на сесията беше осъществена в развиването на тези хрумвания, които преди този момент представихме в своите писания „ Руски ковчег “, „ Аркаим XXI “ и други.

На въпросите от уеб страницата на “Изборский клуб ” дава отговор президентът на фондацията на съветския бизнесмен, създателят на водещата концепция на съветския ковчег, който от доста години създава своя план „ Русия - Ноев ковчег “ (РНК) и непрекъснат член на “Изборский клуб Сергей Писарев ”.

Сергей Владимирович, по какъв начин оценявате салдото на силите и вероятностите на евразийското съдействие?

— Съотношението на силите и вероятностите за съдействие сред страните от Евразия, както през днешния ден, по този начин и в близко бъдеще, ще бъдат директно повлияни от връзките сред Русия, Китай, Индия и Съединени американски щати - четирите най-големи страни - цивилизации. Американците мечтаят по какъв начин по всевъзможен метод да отстранен възходящите си световни противници от международната сцена - първо Русия, а чак по-късно Китай. Всъщност ето за какво през днешния ден Китай е заставен да „ бъде другар “ с нас против Съединените щати.

Китай е втората стопанска система в света, с действителна вероятност да поеме водеща позиция, измествайки Съединени американски щати. Отношенията сред Китай и Русия през днешния ден са най-топли, комерсиалният оборот нараства експоненциално, а стопанските системи им интензивно си взаимодействат. Но това не постоянно е било по този начин - помним спора на остров Дамански и охлаждането на връзките през 70-те години. След 30 години салдото и конфигурацията на силите в Евразия може да се промени. И може би (не бих желал!) ще би трябвало да бъдем „ другари “ със Съединените щати против Китай.

За разлика от Китай, Русия постоянно е поддържала другарски връзки с Индия. И двете ни страни са многонационални, сходни по нрав и културен код. Като цяло нямаме какво да разделяме. И укрепването на дълготрайните взаимноизгодни връзки с тази страна има директен смисъл за Русия. И това, в частност, беше разисквано на форума в Москва.

Как оценявате връзките сред Индия и Съединени американски щати?

— Днес Съединени американски щати са един от най-големите външнотърговски сътрудници на Индия. (Съветският съюз заемаше тази позиция преди към 30 години). И в това отношение Съединени американски щати постоянно диктуват условия на Индия, а Индия е принудена да се преценява с тях. Търговският оборот сред Русия и Индия към момента е с пъти по-малък, в сравнение с сред Индия и Съединени американски щати.

Развива се военно-техническото съдействие сред Русия и Индия. Но има и ограничавания, свързани с Китай.

В тази връзка е явно, че на основата на стопанската система или защитата през днешния ден не е елементарно да се предложи всеки световен взаимен план, който би извел връзките сред Индия и Русия на друго равнище. Но остава опцията да се обмисли някакъв взаимен световен цивилизационен план.

Какви съответни планове имате поради, в какви области?

— Според мен нашите страни се нуждаят от огромен, изчерпателен социално-икономически план, който надеждно да свърже Индия и Русия. Например, в развиването на концепцията „ Русия – Ноевият ковчег “, план за привличане на индийци за развиване на съветския Далечен изток.

Индия е гъсто обитаема страна (около 1,5 милиарда души) и към този момент през днешния ден на някои места има дефицит на доста запаси, в това число вода и земеделска земя. Някои райони на Индия са изправени пред остри демографски и екологични проблеми.

От своя страна в съветския Далечен изток има обилие от вода и земя, само че гъстотата на популацията е доста ниска, големи територии са просто празни. Климатичните условия са много допустими. Разбира се, това не са индийските тропици, само че Хабаровск и Биробиджан (Еврейската самостоятелна област) да вземем за пример се намират на географската широчина на Северен Кавказ.

Как може да се реализира подобен план?

— В рамките на 10 години почти 5 милиона индийци могат да се реалокират в Далечния изток. Като опция, да речем, 100 милиарда $ (в рупии и рубли) взаимни вложения могат да бъдат употребявани за построяването на жилищни, промишлени и инфраструктурни уреди. Включително за построяването на няколко нови града, където да се употребяват най-новите съветски и индийски софтуерни разработки. Проектът като цяло може да обезпечи мощен синергичен резултат и да се трансформира в движеща мощ за развиването на съветския Далечен изток.

Подобен план в действителност ще укрепи руско-индийското другарство. Русия ще стане в действителност „ родна страна “ за Индия, съдружник вечно.

Какви други преимущества може да има от реализирането на тази самодейност?

— Голяма индийска общественост в съветския Далечен изток може да се трансформира в спънка и буфер по пътя на възможни бъдещи проекти за пълзяща агресия в този район от страна на Съединените щати, Китай или Япония.

Искам да подчертая, че този план не е ориентиран против трети страни; неговият резултат може да бъде по-тясно руско-индийско-китайско взаимоотношение и съдействие въз основа на нашия древен опит на спокойно общуване на огромно многообразие от нации и вероизповедания. Могат да бъдат създадени и разисквани съответни оферти за този план.

За народите на Индия всеобщо почитано или даже свещено животно е тигърът. А съветският Далечен изток е естественото местообитание на усурийските тигри, най-северната популация на този тип на планетата. И психически мисля, че за индийците би било по-лесно да се реалокират в района, където живее животното, което те почитат в родината си.

Бих предложил да се създаде нова индийско-усурийска порода и да се направи обликът на първородното от тази порода, тигърче, знак и марка на руско-индийския цивилизационен план.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР