В края на миналата година руският президент Владимир Путин и

...
В края на миналата година руският президент Владимир Путин и
Коментари Харесай

Турски поток и влиянието на Кремъл върху енергийния сектор на Балканите

В края на предходната година съветският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Ердоган оповестиха приключването на строителството на главната фаза от тръбопровода " Турски поток " след среща в Истанбул.

Проектът " Турски поток " е основан, с цел да транспортира съветски природен газ до Турция и от там до европейските консуматори. Освен това тръбопроводът е една от най-горещите тематики сега що се отнася до енергийната сигурност на Стария континент, написа в собствен коментар създателят на Balkan Insight Даниел Хелер.

" От позиция на геополитическата конотация, " Турски поток " се явява като по-младият и по-малък брат на " Северен поток ". Този също толкоз противоречив водопровод е планиран, с цел да отговори на енергийните потребности на Европа и членките на Европейския съюз с газ ", показва той.

Хелер подчертава върху това, че за разлика от спонсорирания от Русия " Южен поток " и подкрепения от Европейски Съюз " Набуко ", които бяха спрени поради икономическата рецесия и опълчване сред Брюксел и Москва, по настоящия план през Турция към този момент се работи интензивно и се чака той да бъде подготвен в края на годината.

" Откакто " Набуко " и " Южен поток " се провалиха, нови играчи и нови други възможности за превозване на газ се появиха на пазара. Трябва да се означи, че и Съединени американски щати потърсиха опция да навлязат на пазара на Стария свят посредством терминали за полутечен природен газ (LNG) ", се споделя в коментара и се добавя:

" Междувременно Турция, преди да бъде възприемана като не толкоз непосредствен съдружник на Щатите, построи " Син поток ", който доставя 16 милиарда кубични метра газ от Русия на година. ".

" Газпром " недоволства от българските такси за " Турски поток "

Предстои пазарен тест на плана

По думите на Даниел Хелер " Турски поток ", като настоящ сега план, доста ще понижи възможностите за доставки от други играчи в района, като Иран, Азербайджан и Централна Азия. Той обаче е добра договорка за Анкара, която се пробва да модернизира енергийния си бранш освен това на преференциална цена.

" Природният газ е релативно на ниска цена и чист източник на сила. Въпреки това неговата взаимозависимост от превозването значи, че е уязвима опция в геополитически проект и съставлява стопански риск. Това е по този начин, тъй като газът нормално се доставя на база на дълготрайни контракти с закрепени цени ", изяснява създателят.

Дългият 1000 километра " Турски поток " ще би трябвало да доставя синьо гориво от Русия до Европейска Турция, съвсем на границата с Европейски Съюз, а размерът на доставките ще бъде 31,5 милиарда кубични метра годишно. А това е два пъти повече от потенциала на " Син поток ".

" По този метод Турция ще стане подвластна от съветските доставки на газ в идващите години за три четвърти от възходящата консумация на суровината в страната ", се споделя в коментара.

" Комерсант ": " Турски поток " влиза в България през 2020 година

Ще следва маршрута на замразения " Южен поток "

Според създателя поради глобите на Съединени американски щати върху Иран и неналичието на вътрешни запаси на южната ни съседка, " Турски поток " ще добави повече неустановеност в енергийния бранш на страната.

След като потенциалът на газопровода доста ще надвишава потребностите на Турция, е планувана и спомагателна връзка с Гърция и северната част на Балканите. Така към половината от доставките ще бъдат разпределяни към тях и към останалата част на Европа посредством към този момент съществуващи уреди.

Авторът показва, че доставките по " Турски поток " ще продължат пътя си и към Западна Европа през Унгария, Полша, Чехия и Словакия. Въпреки това тези страни имат различни източници на природен газ.
 Колко би могла да завоюва България от
Колко би могла да завоюва България от " Турски поток "?

За възможните изгоди от прекосяването на газопровода през страната

" Със завършването на " Турски поток " съветската " Газпром " затваря своя пръстен от мрежи, граден през последните години ", споделя създателят.

" За мощните европейски играчи като Германия, това основава опция за взаимно преференциално партньорство с Русия. Но за по-слабите страни в Европа е риск те да пострадат от ориста на " Властелина на пръстените " на Толкин: " Единствен пръстен ги владее, единствен той ще ги открие, единствен вси ще ги сбере и в мрачевина ще ги обвие. ", добавя той в умозаключение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР