В края на миналата година от Google представиха Gemini -

...
В края на миналата година от Google представиха Gemini -
Коментари Харесай

Чернокожи папи и нацисти - как Google Gemini сгафи с прекомерна политкоректност

В края на предходната година от Гугъл показаха Gemini - инструмент с изкуствен интелект за генериране на наличие, отговор на ChatGPT. След месеци спекулации и упования, първичната оценка бе добра и новият AI впечатли всички тествали го.

В последните няколко седмици обаче функционалността за генериране на изображения в Gemini се оказа леко дефектна - тя на процедура отхвърля да генерира изображения на бели хора.

Ако поискаш от Gemini да ти генерира изображение на папа, излиза негър в одеждите на Светия отец - или индийска жена.

Ако поискаш изображения на гръцки воини - те до един са азиатци или чернокожи. Средновековни крале? Сред тях по знамение се промъква един белокож. Бащите на Америка? Китайци и индианци в облеклата на Джон Адамс, Томас Джеферсън, Александър Хамилтън.

Рисунка на Джордж Вашингтон? Няма проблем, висок, широкоплещест в класическата си униформа от войната за самостоятелност, и негър.

От Гугъл с половин уста признаха, че може би са създали логаритмите прекомерно " прогресивни " и борещи се за расово многообразие и стопираха функционалността.

Преди това обаче някои консуматори съумяха да докарат логаритъма до псевдоисторическа прекаленост - като желаеха да генерира нацисти в униформа.

Разбира се, Gemini прави и тях чернокожи и азиатци.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР