В края на миналата година беше приета спорна Наредба за

...
В края на миналата година беше приета спорна Наредба за
Коментари Харесай

Разрешиха сиренето със заместители

В края на предходната година беше призната противоречива Наредба за произвеждане на мляко. Целта на тази разпоредба беше да се ограничи едновременното производството в мандрите на артикули от мляко и от заместители.

Съгласно мощно подложената на критика от млекопроизводителите и млекопреработвателите разпоредба в българските мандри се не разрешава едновременното производство на артикули от мляко и артикули, в които са вложени растителни мазнини. Подобни ограничавания, обаче не се слагат пред вносните млечни артикули.

 Овче сирене

Още с предлагането на ограничаващите текстове, редица от водещите производители на мляко и млечни артикули се оповестиха срещу неуместната разпоредба и рестриктивните мерки, които тя слага пред българските производители. Силно подложените на критика текстове на наредбата бяха импортирани за разискване в парламентарната комисия по земеделие персонално от тогавашния министър на Земеделието и горите - Мирослав Найденов.

Въпреки рецензиите на представителите на българския бизнес, които се изрекоха остро против неприемливата държавна интервенция в регулирането на този хранителен бранш, както и слагането на ограничавания пред българските производители, ведомството не отстъпи от позицията.

 Сирене със заместители

Скандалната разпоредба, която слага в неравностойно състояние българските млекопреработватели и млекопроизводители, беше гласувана и призната. Широка медийна акция се опита да показа новата разпоредба като насочена към публичното здраве и призната извънредно в полза на потребителите на мляко и млечни артикули.

Няколко огромни български млекопроизводители нападнаха дискриминационната разпоредба в административния съд. Доказателствата, които бяха показани по време на делото потвърждават, че по текстовете на наредбата са постъпили остри мнения от доста страни-членки на Европейския съюз (ЕС), в това число Испания, Франция, Германия.

 Козе сирене

Изнесени данни по време на правосъдното съвещание демонстрират, че на 29 август, два дни след обнародването на наредбата, Европейската комисия е изпратила съображенията си са съществуването на съществуващи несъгласия сред съответната разпоредба и настоящи правни правила в Европейски Съюз.

Решение на Върховния административен съд от началото на месец април анулира действието на наредбата, като противозаконна на първа инстанция. Делото беше формирано по жалбата на „ Млечни артикули Тракия “, Националната асоциация на млекопреработвателите в България, компания „ Кодап “ и „ Българско сирене “.

В претекстовете за решението си тричленния състав на Върховен административен съд показва, че България не може да нарушава европейските процедури по координиране на вътрешните регулаторни механизми.

Отмяната на наредбата може да бъде атакувана пред петчленен състав на Върховен административен съд в четиринадесет дневен период от обнародването му.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР