В края на миналата година Apple зае 8 от 10-те

...
В края на миналата година Apple зае 8 от 10-те
Коментари Харесай

iPhone заема 8 от 10 позиции в списъка на най-продаваните смартфони през 2022 г.

В края на предходната година Apple зае 8 от 10-те позиции в листата на най-продаваните модели смарт телефони в света. Според отчета Global Monthly Handset Model Sales Tracker на анализаторите Counterpoint Research останалите две позиции са заети от ултрабюджетните модели на Samsung. Като цяло, на десетте най-продавани модела се падат 19% от международните продажби на смарт телефони - както през 2021 година

Ясен водач по продажби през 2022 година е Apple iPhone 13, на който се падат 28% от всички продажби на iPhone. Известно е, че джаджата е бестселър в Китай, Съединени американски щати, Германия, Франция и Обединеното кралство. Нещо повече, тя остава безспорен водач от стартирането си на пазара през септември 2021 година до август 2022 година, като стартира да губи позиции едвам през септември предходната година. Неговата известност беше нараснала и от отстъпките след стартирането на моделите от серията iPhone 14, които подтикнаха продажбите на разрастващите се пазари. Известно е, че елементарният iPhone 13 се купуваше два пъти повече от iPhone 13 Pro Max, който в края на годината зае второ място.
-->
 

С стартирането на iPhone 14 Pro Max флагманът на серията изпревари по продажби елементарния 14 Pro и базовия модел iPhone 14 за първи път в историята на Apple. По-старият iPhone 14 Pro Max стана най-продаваният модел през септември, октомври и ноември, а в края на годината зае общо трето място. Благодарение на новия чипсет и спомагателните функционалности като Dynamic Island моделът се оказа доста известен, и то освен измежду тези, които бързат първи да си купят най-новия смарт телефон. Базовият iPhone 14 се оказа съвсем еднакъв със своя предходник, заради което търсенето му не беше толкоз интензивно.

Най-продаваният iPhone 12 от 2021 година е най-старият смарт телефон в топ 10. Той към момента се продава добре в Съединени американски щати, Китай и Япония, а новите отстъпки с появяването на всяко последващо потомство iPhone единствено му помогнаха да резервира позицията си в класацията - като, което е значимо, по-старият модел поддържа 5G. Десетата позиция бе заета от iPhone SE (2022 г.), един от най-компактните смарт телефони на пазара от огромен производител, и сходно на предшественика си се продава добре в Япония.

Забележително е, че двата ултрабюджетни смарт телефона на Samsung, Galaxy A03 и Galaxy A13, са единствените смарт телефони без поддръжка на 5G, които попадат в листата. Galaxy A13, с цена под 250 щ. $, сходно на своя предходник, е доста издирван, изключително в Карибския басейн и Латинска Америка, както и в Индия, на която се падат по-голямата част от продажбите му. И най-после, най-достъпният в листата е Galaxy A03 с цена малко над 100 щ. $. Той също е издирван в Карибския басейн, Латинска Америка, Близкия изток и Африка. Това е единствената джаджа в листата, оборудвана с чипсет UNISOC.

Както чака Counterpoint, общият пазарен дял на смарт телефоните от топ 10 евентуално ще се усили през 2023 година, защото марките се концентрират върху това да се отърват от залежалите ресурси и да усъвършенстват министър председателите си. Освен това е евентуално през 2023 година водещите марки да стеснят портфолиото си, с цел да сведат до най-малко " канибализацията " на модели от един производител към различен. Броят на " дейните " модели на пазара към този момент е намалял от над 4200 през 2021 година до към 3600 през 2022 година Посочва се също, че производителите ще продължат да се концентрират върху по-стари модели, с цел да трансфорат огромните размери в по-големи облаги.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР