В края на май във всички държави на Европейския съюз

...
В края на май във всички държави на Европейския съюз
Коментари Харесай

Адвокат: Трябва да избегнем злоупотребите и последващите санкции от новия регламент за личните данни

В края на май във всички страни на Европейския съюз ще влезе в действие така наречен GDPR правилник за отбрана на персоналните данни. Всички компании и организации, опериращи с персонални данни, са длъжни до тази дата да вкарат новите правила и условия. В България, става известно, подготвеност за това имат доста малко субекти. А санкциите са съществени – до 20 млн. евро или 4% от международния оборот на компанията (което е по-голямо).

Във връзка с това на 24 април ще се организира един от поредност семинари, проведен от обучителен център „ Темида “. Темата е „ Новият европейския правилник за отбрана на персоналните данни EU 2016/679 – GDPR “. Форумът е ориентиран към всички практикуващи адвокати и всички представители на бизнеса, ангажирани в процеса на обработката на персонални данни.

Защо е значимо да има такива семинари описа в предаването „ Темида – цената на истината “ по телевизия Евроком юрист Николай Цветанов от адвокатска фирма „ Пенков, Марков и сътрудници “. Цветанов е и един от главните лектори на събитието.

„ Важно е, с цел да разбере бизнесът и да знае какво би трябвало да направи, с цел да приведе активността си в сходство с условията на регламента. От две години го има този правилник, а, типично по български, в този момент се сетихме в последните два-три месеца да действаме, с цел да се приведем в сходство с наредбите. Късно е, или най-малко закъсняваме. Трябва да действаме по-внимателно. Целта на този, а и на другите сходни обучителни семинари е да се покачат познанията на всички админи на персонални данни, с цел да се предотвратят злоупотребите, а и да се избегнат глобите “, безапелационен бе Цветанов.

Новият правилник влиза в действие до 25 май. Разбира се размерът на глобите, които могат да бъдат наложени по реда на регламента, е стряскащ, само че в последна сметка те ще бъдат съобразени с нашата икономическа реалност, изясни Цветанов. 20 млн. евро не са по джоба на съвсем никой представител на българския бизнес и в този смисъл глобата ще цели не да убие бизнеса, а да има предпазен резултат. „ Трябва да ни е боязън от размера на глобата, която може да ни наложат при положение, че не предприемем задоволително ограничения да защитим персоналните данни, които обработваме “, посочи юристът.

По новия правилник всички админи на персонални данни попадат под обсега на наредбите, както до момента влизаха в полето на мощ на Закона за отбрана на персоналните данни.

И в нашия закон, а и в новия правилник, са включени и така наречен „ чувствителни “ данни, които засягат расата, религията, половите желания и други типове твърди интимни данни. И защото ги има в нашия Закон за отбрана на персоналните данни, те и в този момент са подсигурени, изясни Цветанов. По тях ще има спомагателни дейности и ограничения за отбрана – чисто организационни, само че и софтуерни. Нашето законодателство обаче е много съвременно и малко са нещата, които надграждат в регламента над нашия закон, заключи юристът.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР