В края на февруари Съдът на ЕС в Люксембург обяви

...
В края на февруари Съдът на ЕС в Люксембург обяви
Коментари Харесай

Предимство на правото на ЕС дава огромна власт на отделния съдия

В края на февруари Съдът на Европейски Съюз в Люксембург разгласи любопитно решение по румънско дело (), с което отхвърли като несъвместими с правото на Европейски Съюз правила или практики в обособени страни, съгласно които националните съдии нямат право да вършат преценка за сходството на дадена правна норма с правото на Европейски Съюз, в случай че преди този момент Конституционният съд на тази страна е приел, че тя подхожда на конституцията. Съд на Европейския съюз разгласи също по този начин, че Конституционен съд на страна членка не може да отхвърля да извърши негови решения, като се базира на конституционната еднаквост на тази страна. Ако Конституционният съд смята, че дадена наредба от правото на Европейски Съюз нарушава националната еднаквост на страната, той би трябвало да сезира Съд на Европейския съюз с преюдициално питане, доколкото само Съдът в Люксембург е способен да откри нищожност на акт на Съюза.Това решение на Съд на Европейския съюз поражда забавни въпроси, в това число и за практиката на българския Конституционен съд. " Капитал " потърси коментар от преподавателя по право на Европейски Съюз Станислав Костов за това по какъв начин тези решения на Съд на Европейския съюз би трябвало да се разчитат. Според него оттук насетне Конституционният съд от ден на ден ще се сблъсква с каузи, при които ще се постанова да се прави преценка за съвместимостта на национални актове с правото на Европейски Съюз или пък да се десезира, само че казусът е, че процедура на самия Конституционен съд не е изцяло поредна.Станислав Костов е доцент по право на Европейски Съюз в катедра " Европеистика " на Философския факултет на СУ и в Юридическия факултет на ВТУ. Адвокат в Софийската адвокатска гилдия. Председател на Управителния съвет на Фондация " Български юристи за правата на индивида ". Г-н Костов, можем ли да приказваме за някакъв тренд в източноевропейските страни да се употребяват конституционните съдилища за ограничение действието на правото на Европейски Съюз - като се има поради последните решения по румънски каузи, полския опит за дисциплиниране на съдиите, а в това число и нашия опит в някаква степен?
Аз считам, че няма подобен тренд, в това число тъй като посочените образци не са първите случаи, при които пред Съд на Европейския съюз се слага въпросът за използването на правилото на преимущество на правото на Европейски Съюз. Има учебникарски каузи от 60-те и 70-те години на предишния век по отношение на процедура на немския Конституционен съд, който дава преимущество на немския главен закон пред правото на Съюза по повод отбраната на съществени права (делата Solange I и Solange II). Има сходни образци и в някои от другите остарели страни членки. Всъщност тематиката за " опълчването " на конституционните съдилища на правото на Съюза е доста остаряла. Аз не бих я нарекъл тъкмо опълчване, а по-скоро нюансиране по отношение на използването на правилото на преимущество. И всички решения, които Съдът на Европейски Съюз е постановявал през годините, в действителност са поредни и в посока обезпечаване успеваемостта на правото на Съюза.

Трябва да се знае, че правилото на преимущество дава голяма власт на общите съдилища и на обособения арбитър. Това е гениалното създание на Съда от 60-те години на предишния век. Най-общо той значи, че правоприлагащите органи на всяка страна са длъжни, в случай че открият несъгласие сред националната правна уредба, в това число и конституционна, и правото на Европейски Съюз, по лична самодейност да оставят без приложение националната уредба - без значение, че тя е настояща и не е анулирана по съответния парламентарен ред и без значение, че съответният Конституционен съд е удостоверил сходството й с конституцията.

В този смисъл тези решения по румънски преюдициални запитвания просто доразвиват досегашната процедура и удостоверяват, че преимуществото и успеваемостта на правото на Европейски Съюз би трябвало да бъдат обезпечени от националните съдилища, без да се лимитира опцията им да насочат преюдициално питане, когато подобен въпрос е подложен пред националния Конституционен съд.
Реклама
Ако би трябвало да сме точни, става дума за три решения по румънски каузи от последната година, които засягат правилото на преимущество, като първото от тях (по дело С-83/19 от април 2021 г.) визира по-скоро отговорностите на Румъния по Механизма за съдействие и инспекция (МСП). В това решение Съд на Европейския съюз приема, че не е съвместима с правото на Европейски Съюз една национална правна уредба - по метода, по който я пояснява Конституционен съд - съгласно която по-ниска по степен пълномощия няма право по лична самодейност да остави без приложение една национална наредба, попадаща в приложното поле на МСП.

Второто решение е от декември м.г. (по дело С-357/19), третото е С-430/21г. Най-общо те ни споделят, че правилото на преимущество не позволява национална уредба или процедура, съгласно която общите съдилища са обвързани от решенията на Конституционен съд дотам, че не могат по своя самодейност да преценят съвместимостта на дадена правна норма с правото на Съюза, щом тази норма е доказана от Конституционен съд като конституционосъобразна. Освен това, в последното решение Съд на Европейския съюз споделя, че в случай че парламентарен съд на страна членка реши, че наредба, призната от институциите на Съюза, нарушава задължението за ценене на националната еднаквост на тази страна, той би трябвало да спре производството и да направи преюдициално питане до Съда в Люксембург, който да се произнесе по валидността на тази наредба.
Може ли българският Конституционен съд да насочва преюдициално питане до Съд на Европейския съюз?
Няма подозрение, че Конституционен съд може да насочва преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз. Друг въпрос е в границите на какво дело - дали в произвеждане, по което се произнася по противоконституционност на даден закон или по тълкувателно дело.

По предписание, преюдициално питане до Съд на Европейския съюз може да насочва единствено национална пълномощия, която дава отговор на избрани условия, в това число да се произнася с решения с правораздавателен темперамент в границите на противоречиви производства. Принципно нашият Конституционен съд не се вписва изцяло в това определение, само че до момента няма нито един случай, при който Съд на Европейския съюз да е върнал като неприемливо по тези съображения преюдициално питане от народен Конституционен съд. Няма и нито един случай, в който той де е бил сезиран от подобен орган и в решението си въобще да е обсъждал въпроса за допустимостта на запитването. Така че преценката е по-скоро политическа и всеки Конституционен съд може да насочи такова питане, без значение от производството пред него, и няма подозрение, че това питане ще бъде прегледано всъщност от Съд на Европейския съюз.
Реклама И стигаме до въпроса може ли Конституционен съд у нас да се произнася за съвместимостта на националното право с правото на Европейски Съюз?
В претекстовете на категорично се споделя, че Конституционен съд няма подготвеност да прави преценка за сходство на закон с правото на Европейски Съюз. На пръв взор това наподобява да е вярно. Но може би единствено на пръв взор.

Аз не намирам за вярно изказванието, че единствено Съд на Европейския съюз може да се произнася по съвместимостта на национална уредба с правото на Съюза. Най-малкото тъй като е явно, че всеки народен арбитър от общите и административните съдилища има такова пълномощие по силата на правилото на преимущество, съгласно който би трябвало да остави без приложение националната норма, в случай че тя опонира на правото на Европейски Съюз. Затова не одобрявам тази решителност, че Конституционен съд при никакви условия не следва да прави тази преценка за сходство с правото на Европейски Съюз.

Конституционен съд явно се сблъсква и от ден на ден ще се сблъсква с каузи, при които ще бъде сезиран да се произнася редом по съвместимостта на национални актове с Конституцията и с правото на Европейски Съюз. В българската правораздавателна система има, за жалост, една даденост: не дребна част от съдиите у нас доста желаят някой различен да им реши делото - дали ще е Съд на Европейския съюз, дали ще е Европейски съд по правата на човека по някакъв метод, дали ще е Конституционен съд - няма никакво значение. Някак си се не помни за непосредственото деяние на Конституцията, на Европейската спогодба и на правото на Съюза, което в действителност съдилищата би трябвало да обезпечат.

Не съм сигурен обаче до каква степен е възпитателно съдилищата да бъдат оставени в една сходна обстановка с безапелационното заявление на Конституционен съд, че той няма при никакви условия да преглежда въпроса за съвместимостта на българското право с правото на Европейски Съюз, даже и апропо. Има и противоположната теза, несъмнено - че по този метод Конституционен съд дава явен знак на националните съдилища сами да си вземат решение делата и, в случай че преценят, че имат потребност от поддръжката на Съд на Европейския съюз, да я потърсят. Ако би трябвало да обобщим последните 15 години и практиката по отправяне на преюдициални запитвания, аз не виждам нашите съдилища да са употребявали прекалено тази опция. За 14 години до края на 2020 година отправените запитвания са 189, а единствено за 2021 година те са 58. Ще забележим дали този скок ще се резервира и през идващите години.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Компании Реклама
Това за страна с нашия размер правораздавателна активност какво значи - има ли сравними данни ?

Аз доста нямам доверие на количествените разбори, само че постоянно количествено сме стояли добре като брой на преюдициалните запитвания. За 2021 година сме на второ място след Германия, само че това е по-скоро някакво изключение. Проблемът е различен - запитванията в огромната си част са на едни и същи съдии от едни и същи съдилища. Затова количественият разбор е малко комплициран.

Но другояче имам известни подозрения до каква степен заявката на Конституционен съд, че не се произнася по сходството с правото на Европейски Съюз, се съвместява с практиката му през последните две-три години. Ако Конституционен съд е безапелационен и пореден в това си виждане, той би трябвало да се десезира постоянно, когато сърцевината на делото допуска такава преценка. Но той не го прави.

Като образец мога да дам делото по Закона за биологичното многообразие (). Същностният въпрос в настояването на тричленния състав на Върховен административен съд е опонира ли на Конституцията възбраната за обжалване на акта на министъра на околната среда и водите за основаване на специфична предпазена зона.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
Ясно е, че доколкото този закон транспонира директивата за местообитанията и директивата за птиците, казусът с допустимостта би могъл да се реши и единствено на плоскостта на правото на Съюза, само че Конституционен съд можеше да се произнесе и единствено от позиция на общата уговорка за обжалваемост по член 120 от Конституцията. Всъщност Конституционен съд не прави нито едното, нито другото. Вместо това решението изобилства от една напоителна обосновка по отношение на правото на Съюза, цитират се неотносими необвързващи актове на Европейска комисия. И нищо по допустимостта на жалбата от позиция на Хартата на главните права на Европейски Съюз и на член 19 от Договора за Европейски Съюз.

Ако Конституционен съд беше пореден и нямаше желание да се произнася по въпроса на плоскостта на правото на Съюза, за какво изисква от състава на Върховен административен съд обосновка по отношение на европейското измерение на делото. Ще кажете - поради вероятно засягане на зачитането на националната еднаквост. Но по това дело е явно, че подобен евентуален проблем няма. Всъщност може би има, ненапълно в кръга на шегата - българска национална еднаквост е ограничението на достъпа до съд.

Сега остава да се види дали петчленният състав на Върховен административен съд ще направи преценка за несъгласие на тази възбрана за обжалване с правото на Европейски Съюз или пък ще реши да насочи преюдициално питане. И най-после току виж се оказало, че макар произнасянето на Конституционен съд за липса на противоконституционност, ограничаването на обжалването ще опонира на правото на Съюза.
Това ще бъде в духа на практиката на Съд на Европейския съюз, че без значение от решението на Конституционен съд, съдиите от националните юрисдикции могат да насочат преюдициални запитвания.
Естествено, че могат, даже, когато са последна по разногласието инстанция, са длъжни.
В подтекста на всичко това какъв беше смисълът Конституционен съд да вкара особено условие към тричленните сформира, които го сезират, да съпровождат настояването си с преценка на използваното европейско право в съответния случай, откакто към този момент е приел, че не е способен да се произнася за съвместимостта с правото на Европейски Съюз?
Най-вероятно с цел да се улесни самият Конституционен съд да направи преценката дали да се произнася или не, или с цел да преценя засягане на национална еднаквост. Всъщност първият въпрос тук е за какво това условие се вкарва единствено за тричленните сформира, за какво са изключени другите субекти, които имат право да сезират Конституционен съд. На второ място: какво се цели с него? И за какво е този метод на едностранно налагане на правила и размахване на пръст, вместо да се търси разговор с висшите съдилища, оня баланс, който да вземем за пример Съд на Европейския съюз постоянно е търсил в разговора си с висшите национални юрисдикции, в това число и с конституционните съдилища. Конституционен съд не е шеф на тричленния състав на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и не може да си разрешава едностранно да постанова правила в връзките си с него. Не можеш да създаваш предпоставки за тлеещи спорове сред висши държавни органи.

Това би могло да докара до обстановка, в който висшите съдилища да откажат да вземат участие в този танц - или като не сезират Конституционен съд, или като отхвърлят да извършват задължението за изтъкване на европейските измерения на настояването, или - което най-вероятно ще се случи - да го извършват изцяло официално.

От това, което виждам в практиката на Конституционен съд, той възприема превратно съгласно мен концепцията за гарантирането на националната еднаквост, в това число и конституционната. Ако Конституционен съд счита, че когато откри вероятно детайл, обвързван с националната еднаквост, ще може да каже, че правото на Съюза няма да се ползва, това няма по какъв начин да се случи. Изрично в решението на Съд на Европейския съюз по дело С-430/21 се показва, че задължението за ценене на националната еднаквост не може да визира преимуществото на правото на Европейски Съюз и задължението на страните членки за лоялно съдействие.
Според решението по румънското дело, в случай че Конституционен съд има подозрение, че дадена европейска норма опонира на националната еднаквост, той би трябвало да сезира Съд на Европейския съюз с преюдициално питане.
Така е, в случай че европейската норма е част от така наречен производно право на Европейски Съюз, т.е. е призната от неговите институции. В този случай Съд на Европейския съюз ще може да се произнесе по валидността на тази европейска норма, което е в извънредно негово пълномощие. Нито един народен орган не може да твърди, че настояща норма на Съюза е невалидна и да откаже използването ѝ. Договорите на Европейски Съюз плануват изчерпателно механизмите за оборване на тази годност. Концепцията за националната еднаквост и нейната отбрана с Договора за Европейски Съюз в член 4, пар. 2 е с много неразбираеми граници и който споделя нещо друго, насилва и наредбата, и нейното много витиевато пояснение в практиката на Съд на Европейския съюз. Мисля, че би трябвало да се подхожда по-балансирано. Пак ще кажа: няма по какъв начин вероятно засягане на националната еднаквост да докара до изключване на използването на правото на Съюза и неговото преимущество.
До момента Конституционен съд е употребявал аргумента " национална еднаквост " единствено с цел да отхвърли Истанбулската спогодба, която не е акт на Европейски Съюз.
Все още.
Но в тази ситуация към този момент имаме придвижване по тематиката, чакат се решения по каузи пред Върховен касационен съд за опцията за промяна на пола и напълно скоро въпросът за половото самоопределяне ще стане проблем и в подтекста на европейското право. Отново ще опрем до това пречи ли ни националната еднаквост за използване на правото на Европейски Съюз.
Не може да пречи. Колкото и да са деликатни въпросите.

Аз считам, че всеки въпрос, който би могъл да попадне в обсега на националната еднаквост, на процедура би могъл да бъде прегледан през полезностите на Съюза. И да се окаже, че Съюзът изисква несъмнено държание от страните членки за отбрана на тези полезности. Ако Съд на Европейския съюз реши, че нещо може да " превърти " през полезностите, които са много необятно дефинирани - стигаме до обсега на понятията " достолепие ", " приемливост ", " плурализъм " - внезапно може да се окажем в по-широко използване на правото на Съюза, в това число и по въпроси като полово самоопределяне и други сходни.

Но ми се коства, че ще би трябвало да мине още време.
Защо?
Защото, съгласно мен, през идващите десетина години никой няма да се занимава с тези въпроси. Светът, и Съюзът в частност, към този момент имат различен дневен ред.
Имате поради войната и потребността от сближение на Европейски Съюз, като в този подтекст се загърбят някои различия?
Абсолютно. След като Орбан предходната седмица в прав текст сподели, че ще поддържа решението на министър-председателите за наказания във връзка Украйна, ми се коства, че в този момент ще стартира леко балансиране, с леки отстъпки в другата посока. Съюзът сега не може да си разреши да не бъде обединен. Тези въпроси, които обсъждаме, колкото и да са значими от позиция на отбраната на права, го разделят. Смятам, че в идващите няколко години те няма толкоз внезапно да бъдат сложени в дневния ред. Това, от една страна, не е добре, тъй като малко по малко ще стартираме да отстъпваме от постижения, свързани със отбрана на правата, което е неприемливо. Ще забележим. Но пък въпреки това може би по-добре е да се направи една крачка обратно, с цел да може след това да бъдат направени две напред. Всяко нещо с времето си.
Лошото е, че в тази ситуация Русия е моторът на тези крачки.
Очевидно е, че сега Съюзът би трябвало да откри някакъв съединителен център. Не желая да звуча цинично, само че започването на войната изигра позитивна роля за самия Съюз. Защото толкоз обединен съюз, толкоз бърз съюз и то в област, която е доста релативно дали е предоставена негова подготвеност като общата външна политика и политиката на сигурност, никой в никакъв случай не е виждал. И в случай че ръководителите на Съюза са мъдри, те би трябвало да насочат тази сила и това единение в посока за развиване и подсилване на Съюза. Краткосрочните цели са ясни - защитителен съюз, енергиен съюз, цифров съюз, здравен съюз, въобще - повече Съюз. Това ще бъде дневният ред. Аз нямам доверие, че Съюзът ще изпусне достиженията по отношение на независимостта на националните правосъдни системи, което е същностен въпрос за демокрацията като негова полезност, само че ми се коства, че в други, доста по-деликатни области, ще забележим едно леко мъртвило. Но, отново споделям, всяко нещо с времето си. Рано или късно двете крачки напред ще бъдат направени.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР