В края на 19 век собственик на дрогерия в Атланта,

...
В края на 19 век собственик на дрогерия в Атланта,
Коментари Харесай

Сейфът с тайната рецепта на най-известната напитка в света

В края на 19 век притежател на дрогерия в Атланта, Джорджия, съвсем инцидентно изобретява напитката, която през днешния ден е може би най-популярната и най-продаваната в света - Coca-Cola.

Има единствено един писмен запис на рецептата му и той се пази под непоколебим контрол в сейф.

Вода, доста захар, лимонена киселина, сок от лайм, малко карамел и ванилия и несъмнено, дестилат от кока, който по-късно е сменен с кофеин, са главните съставки в Coca-Cola и те са не са загадка. Защо обаче рецептата се пази под ключ?

Така нареченият "Код 7x " - тайната примес от съставки, съставлява единствено един % от наличието на колата. Но се счита, че точното й наличие в никакъв случай не е било разкрито.

Изобретяването на Coca-Cola

Както написа американският създател Даниел Смит в своя справочник "100-те най-тайни места в света ", аптекар на име Джон Пембъртън има концепцията за основаване на газирана напитка в Атланта през 1886 година Предишната версия е микс от кола с вино. Но заради възбраната на алкохола в Съединени американски щати Пембъртън изобретява вид без вино, който в началото популяризира и продава като лекарство.

Популярната кафява безалкохолна напитка се смесва със сода и скоро се продава като топъл самун в питейните заведения.

Пембъртън продава патента на компания, наречена Asa Griggs Candler, единствено за 2300 $ през 1891 година Собственикът незабавно не разрешава да се записва рецептата, с цел да не може никой да я копира. Очевидно той незабавно разпозна какъв брой неповторим е усетът й и какъв капацитет има тя. Под управлението на Candler известността на Coca-Cola нараства в началото единствено в Съединените щати.

Първият и единствен дубликат на рецептата

Около 30 години по-късно група вложители, водени от Ърнест Уудръф, купуват фамилната компания Candler и взимат заем за нея. Уудръф обезпечава заема с рецептата на Coca-Cola, което кара Candler да я запише за първи път.

Ръкописната рецепта се съхранява в банков сейф в Ню Йорк до цялостното погашение на заема през 1925 година Междувременно, Coca-Cola, посредством големи вложения в реклама, напредва и се трансформира в паметна напитка, която обаче неведнъж е подложена на критика, тъй като е доста нездравословна.

След това рецептата бива запечатана в банката Trust Company в Атланта повече от 80 години. И най-после, през 2011 година, тя е показана в изложбените площи на „ Светът на Coca-Cola “ при строги ограничения за сигурност. Все още се съхранява там в железна кутия в двуметров железен сейф.



Сейфът е туристически магнит

Посетителите на "Светът на Coca-Cola " - фирмения музей в Атланта, се усещат съвсем вълшебен привлечени от мястото, където е сейфът, написа създателят Даниел Смит в своя справочник. „ Той стои зад преграда, която държи посетителите на разстояние. В допълнение има и защита. Явно сейфът в никакъв случай не се отваря.

И по този начин тайната на рецептата за може би най-известната напитка в света се пази жива повече от 100 години. Наистина ли съществува "Код 7x " или е просто гениална маркетингова тактика? Обществеността евентуално в никакъв случай няма да разбере.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР