В Копенхаген - овладяването на пожара, обхванал сградата на Старата

...
В Копенхаген - овладяването на пожара, обхванал сградата на Старата
Коментари Харесай

Копенхаген и Париж: Въздигане на паметниците от пепелта

В Копенхаген - преодоляването на пожара, обхванал постройката на Старата фондовата борса, продължи повече от денонощие. От някои труднодостъпни места в зданието от 17-ти век, се виждаха пламъци даже 24 часа по-късно. Собственикът на постройката даде обещание тя да бъде възобновена.



Мнозина откриха прилики с нещастието в Париж, когато на 15 април 2019 година пламтя катедралата Нотр Дам. Пет години по-късно тя е възобновена в целия си искра. За възобновяване на вредите бяха събрани над 840 милиона евро дарения от целия свят.



Мирис на изгоряло и пушек продължаваха да се стелят и през днешния ден над сивия контур на 400-годишната постройка.

" Надявам се да я построят още веднъж, макар че в никакъв случай няма да е същата, само че тя е от знаците на Копенхаген и Дания ", сподели Ева Ломхолд, юрист.

Полицията разгласи, че следствието на аргументите за пожара може да отнеме месеци.

Един човек се трансформира в воин по време на бедствието. Брайън Микелсен, шефът на датската Търговска камара, която е притежател на постройката и се обитаваше в нея. Той се втурна в горящото здание, с цел да избавя скъпи картини. Много чиновници и минувачи помагаха за преместването на платната. Благодарение на това, всички творби на изкуството от вътрешната страна са невредими.



А това е щастливата му реакция, когато в 6.00 часа тази заран един от пожарникарите му предал орнамента, който красял върха на рухналия 50-метров шпил, открит измежду отломките.

" Решихме да възстановим постройката, тъй като тя е част от историята на търговията на европейския континент ", увери Микелсен.



След издигането й, в началото Старата борса е била склад за подправки и чай, идващи тук от далечни елементи на света. Вътрешността й е овъглена, външните стени не са потърпевши съществено.

" Ето вижте тук - покруса, емблематичната зала на градския съвет към този момент я няма. Но съм безпределно благополучен, че с напъните на огнеборците е избавена половината от постройката, нещата са по-добре, в сравнение с изглеждаха през вчерашния ден. Все още съм извънредно печален и смутен. Плаче ми се ", показа Брайън Микелсен, шеф на датската Търговска камара.

Пожарът в Копенхаген разсъни спомените от Париж, когато 96-метровият шпил на катедралата рухна пред очите на всички.



А това е Нотр Дам през днешния ден. 250 компании и стотици създатели, занаятчии, строители и архитекти работиха по неповторимия план за възобновление на катедралата, издигната през 12-ти век.

" Това е строителната работа на живота ни, тъй като повторното създаване на цялостен монумент в цялата му триизмерност е нещо извънредно ", означи Ема Ру, реставратор на витражи.

Сред най-големите достижения е възобновяване на покрива и нефа на Нотр Дам - структура, в която са вложени над хиляда двестагодишни дървета, подбрани от френските гори. Настройването на органа в катедралата е траяло шест месеца. Почистването на стените, витражите, арките и декорациите е изцяло приключено и разкрива невиждания до този миг искра на катедралата.

И при двата пожара - в Копенхаген и в Париж, шпилът рухва, само че фасадата е избавена и е предотвратено рухването на цялата постройка. И в случай че се съди по ентусиазма на датчаните за спасяването на картините, няма подозрение, че Старата борса ще бъде изцяло възобновена.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР