В Конституцията на Република България, която е приета през 1991

...
В Конституцията на Република България, която е приета през 1991
Коментари Харесай

Кои са най-важните реформи в Конституцията от 1991г.?

В Конституцията на Република България, която е призната през 1991 година, са правени промени общо 6 пъти промени. Една от тях е оповестена за противоконституционна. Така, измененията, влезнали в действие, са 5. Повечето от тях са свързани с присъединението на България в Европейския съюз.

Вижте най-важните конституционни промени:
2003 година
Най-важните от признатите през 2003-а година промени се отнасят до правосъдната власт. Прецизирани са условията за придобиване, възобновяване на несменяемост и освобождение от служба на представителите на правосъдната власт. Прието е също депутатите, съдиите, прокурорите и следователите да носят гражданска и наказателна отговорност единствено при закононарушения от общ темперамент.
2005 година
През 2005-а година Конституционният съд се произнася по Договора за присъединение на България към Европейски Съюз и след това са осъществени вторите промени в главния закон на България. Към главните насоки на Република България е добавено присъединяване в Европейски Съюз. Промените са позволили предаването на български жител на друга страна или интернационален съд, когато такова наказателно гонене е планувано във влезнал в действие интернационален контракт. Решено е и европейски жители, включително български, да могат да гласоподават за членове на Европейския парламент и за локални органи.
2006 година
През 2006-а година е понижен депутатският имунитет,както и този на на конституционните съдии. С измененията позволение за задържане или възбуждане на наказателно следствие може да се желае към този момент и при „ нетежки “ закононарушения от общ темперамент. Със същите промени Омбудсманската институция се затвърждава на конституционно равнище. Въведен е и надзор от законодателната власт върху правосъдната - Върховният административен съд, Върховният касационен съд и основният прокурор са зъдалжени да се регистрират с годишни отчети.
2007 година
През 2007-а година активността на въоръжените сили се урежда със закон. Подготовката на жителите за отбрана на отечеството - също. Приема се и националното заседание да има независим бюджет. Определят се отговорностите на Висшия правосъден съвет и по какъв начин се приключва мандатът на членовете му. С тези промени се основава и Инспекторат към Висшия правосъден съвет.
2015 година
Промените през 2015-а година са свързани с настоящата по това време промяна в региона на правораздаването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР