В кои населени места хората са били най-активни към 11

...
В кои населени места хората са били най-активни към 11
Коментари Харесай

Каква е избирателната активност в различните градове към 11 ч

В кои обитаеми места хората са били най-активни към 11 часа - обзора прави БНР.

В област Велико Търново  избирателната интензивност към 11 часа е 9%, което е с 5% по-ниско по отношение на изборите на 11 юли. В една секция в Горна Оряховица се мина към гласоподаване с хартиени бюлетини поради несработила машина. В две секции, където се гласоподава с по две машини, по едно от устройствата е блокирало. В изборния ден не престават промените на членовете на секционните комисии. 

Близо 210 000 гласоподаватели гласоподават в 420 секции, от тях вотът е с машини в 310. В протокола на техника за неработещата машина в Горна Оряховица е записано „ вътрешен проблем “, без да се прецизира какъв.

Проблем има и с достъпността за пациентите в секцията в регионалната болница. 

Няма съществени изборни нарушавания, показаха от Районната изборна комисия. 

Нормално протича изборният ден в Габрово , където гласоподавателите демонстрират по-ниска интензивност спрямо парламентарния избор през юли. Избиратели настояват, че организацията е по-добра от основаната на предишните избори. Към 11 часа в парламентарния избор са дали своят вот 9, 51% от правоимащите. Малко по-висока е интензивността при избора на президент и вицепрезидент. 

Около 8 % е интензивността и за двата избора в Плевенска облас т. С решение на РИК в Плевен в 9-та секция в Кнежа се мина от машинно към гласоподаване с хартиени бюлетини, защото четецът на карти отхвърля да работи.

Към 11 ч днес в Перник  за президент и вицепрезидент са дали своят вот 9.78% от гласоподавателите. За Народно заседание вота си са дали 9.94%. До обяд през днешния ден в РИК не са постъпвали сигнали за съществени нарушавания. В обособени секции е имало механически проблеми, само че те са отстранени навреме.

В област Ловеч  избирателната интензивност към 11:00 ч. също е била по-ниска от изборите на 11 юли.

Около 11 на 100 от имащите право на глас са упражнили своя избор в първите четири часа на изборния ден, като за президент и вицепрезидент са дали своят вот повече хора.

Най-ниска е изборната интензивност в общините Летница и Луковит. Най-висока е в община Априлци и в община Ловеч.

Под 11% са гласувалите в област Видин , най-нисък е процентът в община Видин.

В област Монтана  изборният ден започва обикновено. Заради отсъствието на членове сутринта 16 секционни секции не са били в цялостен състав.

" Имаше няколко секции, в които липсваха членове на комисии. Те не бяха в задоволителен състав да стартират работния си развой. Всички секции към този момент са съвсем попълнени с хора. Иначе към този миг нямаме някакви проблеми и други. За в този момент тъжби и сигнали нямаме ", сподели ръководителят на РИК Валери Димитров.

Към 11 часа изборната интензивност в района за двата вота е близо 11 %. По традиция най-активни са жителите на община Георги Дамяново, където гласа си са дали близо 23 на 100 от имащите право. Към 11 часа най-ниска е интензивността в община Лом и Монтана.

11 % от популацията на община Монтана е упражнило правото си на глас към 11 часа

Малките общини в Кюстендилско  – Невестино и Трекляно, записаха до обяд към и над 20% изборна интензивност, до момента в който за района тя е към 10% след 12 ч. Активни са и гласуващите сънародници в Босилеград и в седемте секции в Северна Македония. Около 40 души бяха дали своят вот в секцията в културно-информационния център в Босилеград. Очаква се да упражнят вота си над 250 сънародници там. Директорът на центъра Иван Николов сподели и за проблем за тези, които са се върнали в Босилеград поради вота.

7,9% е изборната активност в Сливенска област  към 11:00 часа оповестиха от РИК. За президент правото си на глас са упражнили 13 612 души, а за народни представители – 13 619 души.

Вече има и един задържан за пропаганда и предложение на пари, който е покровител на избрана партия пред Основно учебно заведение „ Братя Миладинови “, където гласоподават хората от квартал „ Надежда “.

7,9%  е изборната интензивност в област Сливен към 11 часа

11,7 % е изборната активност в Смолянска област  към 11 часа, оповестиха от РИК. Гласувалите преди обяд са релативно по-малко от гласувалите на парламентарните избори на 11 юли т.г., когато интензивността е била 15,3 на 100 към 11 часа.

Най-голям е процентът на гласувалите в община Рудозем – 17,68 на 100. Най-ниска е в най-голямата община в региона – Смолян, където са упражнили правото си на глас 8,31 от гласоподавателите.

Близо 10 % е изборната интензивност за парламентарните избори в Стара Загора . Интересът към президентските избори е малко по-голям и надвишава 10 %.

В две изборни секции в общините Павел баня и Николаево, машинното гласоподаване е сменено с хартиени бюлетини поради проблеми с устройствата, оповестиха от РИК. 

Близо 8% % е изборната активност в област Благоевград  към 11 часа. Най-много гласоподаватели са дали своят вот в общините Белица и Банско, където интензивността е над 17%, а минимум хора са отишли до урните в общините Благоевград и Хаджидимово, съответно 5 и 6 процента. В 4 секции е имало проблем с машините за гласоподаване, само че единствено за село Аврамово, община Якоруда, е взето решение да се премине към  потребление на хартиени бюлетини. 

10,28% е изборната активност в Хасковска област  към 11 часа на изборите за президент и вицепрезидент и 10,29% – за народни представители, оповестяват от регионална администрация.

Най-висока е интензивността на гласувалите за президент в община Минерални бани – 18,99%, а най-ниска е в Димитровград – 8,32%.

За национални представители  още веднъж най-активни са в Минерални бани – 18,99%, а най-ниската интензивност е в Димитровград – 8,26%.

В РИК-Хасково са постъпили 9 тъжби за пропаганда в обществените мрежи, за тайната на вота и прегласуване, като инспекциите не престават.

Без нарушавания и с ниска изборна интензивност в област Пазарджик , като най-активно се гласоподава в Батак и Сърница, а най-слабо в Пазарджик - град и в ромските махали.

Хората в пазарджишко се оправят мъчно с гласуването с машините. А ромите споделиха пред БНР, че не знаят за кого да гласоподават и чакат да им кажат.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР