В класическата приказка Хензел и Гретел пускат трохи хляб, докато

...
В класическата приказка Хензел и Гретел пускат трохи хляб, докато
Коментари Харесай

Хитрост, вдъхновена от приказката за Хензел и Гретел, може да помогне на роувъри да изследват други светове

В класическата приказка Хензел и Гретел пускат трохи самун, до момента в който вървят през криеща рискове гора, с цел да не изгубят пътя си. Един ден роувъри могат да употребяват сходен трик, с цел да прекосяват други планети, без да губят данните си, заяви Сайънс нюз. 

Обикновено, в случай че планетоход трайно изгуби връзка по време на задача, цялата събрана от него информация се губи. За да се избегне това, откривателите оферират да се употребява система от повече апарати, в която по-голям роувър-майка носи на гърба си по-малък. По-малкият планетоход по-късно може да навлиза във всяка по-опасна територия, да вземем за пример пещера или тръби от лава, " посипвайки " като хлебни трохи датчици с размерите на калъф за слушалки ЕърПодс (AirPods).
 
" Поръсените " датчици по-късно могат да споделят между тях посредством безжична мрежа и да изпращат всички събрани данни назад към роувъра-майка, съгласно предлагането на теоретичния физик Волфганг Финк и сътрудниците му. Като доказателство за концепцията, екипът е основал прототипни датчици, които споделят посредством Wi-Fi, написа Българска телеграфна агенция. Идеята на учените от университета на Аризона в действителност не е по-малкият роувър да последва " трохите " по противоположния път. " Вместо това датчиците ще бъдат употребявани, с цел да могат данните да намерят своя  комуникационен път от пещерата до роувъра-майка ", споделя Финк. 

Технологията може да бъде потребна и тук, на Земята, изключително след естествено злополучие като земетресение. Роувърът може да бъде изпратен със датчици, които да " поръси " в руините, където е прекомерно рисково за хората да извършват издирвателни и избавителни задачи. 

Наподобяващата трохи самун информационна мрежа може да разреши на учените да " доближат до същността на научното проучване ", позволявайки на роувърите да преодоляват някои от рестриктивните мерки на комплицирания терен. 
" За да стигнете до същинската вълнуваща просвета, в множеството случаи би трябвало да отидете на екзотични, труднодостъпни места ", споделя Финк.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР