В класацията традиционно влизат и дружества с приходи и печалби,

...
В класацията традиционно влизат и дружества с приходи и печалби,
Коментари Харесай

Компаниите с най-високи приходи, печалби и персонал в класацията "Гепард"

В класацията обичайно влизат и сдружения с доходи и облаги, които ги приближават до критерия за огромни предприятия. Най-големите работодатели са от бранша на осведомителните технологии и машиностроителните компании. Най-печелившите гепарди вършат облага 265 хиляди на ангажиран при доход 812 хиляди лева
" Гепард " е ранглиста за най-динамичните дребни и междинни компании. Историческият обзор демонстрира, че водачите в нея постоянно са с годишни доходи под 10 млн. лева Има обаче и изключения - в класацията обичайно влизат и сдружения с доходи и облаги, които ги приближават до критерия за огромни предприятия. Това си проличава и от разбивките на тази база, както и при заетите. Това е по този начин поради критериите, които употребява класацията за МСП - по закон те са с минимални доходи 3.9 млн. лева, оптимални 97.5 млн. и таван за заетите 250 души.

В тазгодишното издание на класацията най-големите 20 динамични компании по мярка доходи имат общи приходи 1.68 милиарда лева, а междинният им напредък е 60%. В тази категория с максимален дял са фирмите от бранш " Търговия ", следван от " Козметика и фармация ".
Реклама
Лидерът по равнището на доходи е компанията за търговия на едро с здравна техника и фармацевтични артикули " Акта фарма ", която е еднолична благосъстоятелност на Иван Цанков. Със своите доходи - над 90 млн. лева, тя е най-големият гепард, само че на фона на своите съперници във фарма бранша е по-скоро дребен състезател. Лидерите там са с доходи за стотици милиони, а " Софарма трейдинг " да вземем за пример е с 1.346 милиарда лева, и затова попадат в класацията К100 на най-големите български компании.

На второ място е търговецът на климатична и вентилационна техника " Кеърокс България ", който е част от френската група France Air Group. Компанията попада и в топ 20 на фирмите с най-големи облаги с съвсем 10 млн. лева чист финансов резултат.

Третата компания в групата е " Ейч Ти Ти пуул ", упомената към този момент не в един или два текста - компанията продава рекламата в България на софтуерни компании и обществени мрежи като Фейсбук, Twitter и други.
Динамични облаги
На равнище облага също има огромни достижения, като водачът е с близо 40 млн. лева - строителната " Еис строителна компания ". Този резултат я слага и измежду най-рентабилните компании в класацията. Като цяло фирмите с най-големите облаги са растели и най-динамично - междинният растеж на продажбите им е 84% до 1.034 милиарда лева А общата им облага е 337.6 млн. лева На второ място измежду печелившите е " Слънчев подарък ", която оглави и класацията за най-рентабилните гепарди тази година.
Реклама
Секторно при най-големите облаги преобладават компании от секторите " Строителство " и " Търговия ", само че има и представители на селското стопанство.
Технологични работодатели
Най-големите работодатели в " Гепард " са от бранша на осведомителните технологии и машиностроителните компании. Това не е изненада, защото през последните години те са едни от най-горещите браншове за откриване на нови работни места.

Най-големите 20 работодателя обаче са осъществили едвам 27 млн. лева обща облага, като един от тях е на загуба. Това може да приказва за две неща - те са в действия с по-ниска продуктивност и прибавен стойност. Така междинната облага на един чиновник е 5500 лева, а приходът на един ангажиран е 100 000 лева За съпоставяне - най-печелившите гепарди вършат облага 265 хиляди на ангажиран при доход 812 хиляди лева Тук обаче би трябвало да създадем уточнението, че при най-печелившите компании постоянно има и еднократни резултати вследствие на продажба на активи или някаква форма на преоценки.

Топ 20 работодателите в " Гепард " имат и много по-нисък напредък от междинния за цялата ранглиста - 26.7% по отношение на 46.2%. Традиционно секторите с сходни индикатори са в шивашката индустрия и търговията, само че в топ 20 има единствено по един и два техни представителя. Ниската облага на един ангажиран в IT фирмите може да се дължи на младостта им, която допуска по-високи разноски първоначално за набиране на личен състав. Лидерът " Тайд платформ Ел Ти Ди " - клон България, да вземем за пример основава сдружението си в страната в края на 2018 и 2019 година, като стартира да наема личен състав, който за 2021 година нараства със 100 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР