В китайския закон за обществената сигурност бяха предложени промени, чрез

...
В китайския закон за обществената сигурност бяха предложени промени, чрез
Коментари Харесай

Безпокойство в Китай срещу проектозакон, забраняващ коментари и предмети, които вредят на националния дух


В китайския закон за публичната сигурност бяха препоръчани промени, посредством които да бъдат криминализирани мнения, облекло или знаци, които " подкопават духа " или " повреждат възприятията " на страната. Предложението провокира безпокойството на правни специалисти, съгласно които с промените може да се злоупотребява , оповестява " Ройтерс ".

Промените бяха оповестени за първи път предходната седмица. Тази седмица няколко правни учени и блогъри разгласиха мнения срещу избрани членове в проектозакона.

До момента към 39 000 китайски жители са дали мнения за предложенията посредством уеб страницата на китайския парламент , Общокитайското заседание на народните представители.

" Кой удостоверява " духа на китайската нация " и по каква процедура? Кой признава " възприятията на китайската нация " и по какви процедури? " написа Тонг Жиуей в своя акаунт в обществената мрежа Weibo. Той е академик по конституционни проучвания в Източнокитайския университет по политически науки и право.
 Кибер Гулаг: Русия против съветските жители
Кибер Гулаг: Русия против съветските жители

Кремъл построява тотално наблюдаване, насила и наказване - " Големият брат гледа. Войната е мир. Свободата е иго. Невежеството е мощ "

" Ако Постоянният комитет на Общокитайското заседание одобри този член на закона по този начин, както е направен в този момент, правоприлагането и правосъдната работа неизбежно ще доведат до арестуването и осъждането на хора съгласно волята на началника и ще има безкрайни вреди ", добави Тонг.

До момента няма коментар от Народното събрание.

Много хора се обърнаха към китайските обществени медии, с цел да изразят терзанията си, че поправките могат да доведат до повече цензура.  " Днес могат да ви попречат да носите избрани облекла, на следващия ден могат да ви попречат да говорите, а вдругиден да ви попречат да мислите ", написа един консуматор на Weibo.

" Законът за наказванията на Администрацията за социална сигурност " от 2005 година, който обгръща главно дребни закононарушения, се преразглежда, с цел да стане по-приложим към актуалните обществени действителности, написа вестник Global Times, без да дава детайлности.
 Европейски Съюз към Франция: Само евроинституциите могат да цензурират обществените мрежи
Европейски Съюз към Франция: Само евроинституциите могат да цензурират обществените мрежи

Онлайн цензурата би трябвало да бъде оставена на Европейски Съюз, предизвестява Брюксел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР