В китайския автономен район Синдзян има 380 предполагаеми центрове за

...
В китайския автономен район Синдзян има 380 предполагаеми центрове за
Коментари Харесай

В Синдзян има 380 предполагаеми центрове за задържане

В китайския самостоятелен регион Синдзян има 380 хипотетични центрове за задържане, като тази мрежа се е разраснала със стягането на ограниченията за сигурност. Това се установи в оповестено през днешния ден австралийско проучване, съобщи Франс прес.

В Синдзян дълго време бяха осъществявани кървави набези, приписвани на уйгури - тюркско мюсюлманско малцинство в Китай. В името на битката против тероризма ограниченията за сигурност в региона бяха затегнати. Над един милион души, главно мюсюлмани, са интернирани в лагери, настояват правозащитни организации. Според китайските управляващи обаче това са центрове за професионална подготовка, с цел да могат локалните поданици да си намерят работа и да не тръгнат по пътя на религиозния екстремизъм, отбелязва Франс прес.

Институтът за стратегическа политика - мозъчен концерн основан в австралийската столица Канбера, - разгласи, че с помощта на сателитни фотоси, свидетелски разкази, публикации в печата и търгове за възлагане на публични поръчки в региона на строителството, е разпознал над 380 хипотетични места за задържане в Синцзян. Австралийските специалисти показват тези места, които са разнообразни по мярка и извършват разнообразни функционалности, като лагери за превъзпитание, центрове за задържане или затвори.
Броят на центровете за задържане в Синдзян се е нараснал с 40 % по отношение на предходните оценки. Най-малко 61 такива обекта са били издигнати или разширени сред юли 2019 година и юли 2020 година

Тези информации, както наподобява, влизат в прорез с изказванията на китайските управляващи, че всички хора, които са минали през така наречен центрове за професионална подготовка, са получили тапия и са напуснали тези обекти.

Говорителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин отхвърли изрично през днешния ден съществуването на лагери за задържане в Синдзян и сложи под въпрос изводите на Института за стратегическа политика.

Мозъчният концерн е основан от австралийското държавно управление и неговото следствие е отчасти финансирано посредством дотации от Държавния департамент на Съединени американски щати. През последните месеци Вашингтон е на първа линия в рецензиите по адрес на Пекин, отбелязва Агенция Франс Прес.

В средата на този месец китайските управляващи похвалиха политиката си за професионална подготовка в Синдзян и споделиха, че в интервала 2014-2019 година в центровете са били подготвени приблизително по 1,29 милиона души годишно. Според Пекин тази политика е разрешила да се понижи безработицата и несигурността в региона, където от три години не е имало атентати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР