В Китай започна гонката за настигане и изпреварване“ на САЩ

...
В Китай започна гонката за настигане и изпреварване“ на САЩ
Коментари Харесай

Китай си постави за цел да настигне и изпревари САЩ в надпреварата за AI и не жали пари за това

В Китай стартира гонката за „ настигане и изпреварване “ на Съединени американски щати на растящия пазар на изкуствен интелект (AI), написа Bloomberg. Към него се причислиха милиардери бизнесмени, ветерани от ИТ-индустрията, учени, програмисти и финансисти, както и доста компании и фондове, подготвени да влагат доста в нови AI-проекти.

„ Китай към момента изостава с три години от Съединени американски щати, само че може да не ни отнеме три години, с цел да ги настигнем “ — сподели милиардерът Уанг Сяочуан (Wang Xiaochuan на фотографията по-горе), който основа търсачката Sogou и която Tencent Holdings купи от него преди по-малко от две години за $3,5 милиарда През април той сътвори собствен личен стартъп и набра $50 милиона начален капитал, а през юни компанията му пусна огромен езиков модел (LLM) с отворен код, употребен от откривателите в два добре известни университета в Китай.

Анализатори и бизнес водачи имат вяра, че пазарът на AI ще образува софтуерните водачи на бъдещето, тъкмо както появяването на интернет и смарт телефоните способства за раждането на световните софтуерни колоси.

Според непубликувани до момента данни, предоставени от консултантската компания Preqin, Съединени американски щати са много пред Китай в вложенията в ИИ с $26,6 милиарда годишно (към средата на юни) против $4 милиарда. Тази разлика обаче последователно понижава, най-малко във връзка с броя на транзакциите, свързани с финансирането на ИИ. Броят на китайските рискови покупко-продажби за ИИ съставлява повече от две трети от общо 447 покупко-продажби в Съединени американски щати през годината доникъде на юни, по отношение на към 50% през предходните години.

Само за няколко месеца редица компании, от Baidu и SenseTime Group до Alibaba, пуснаха на пазара AI основани чатботове. До 50 компании в цялата страна работят върху огромни езикови модели, съгласно някогашния президент на Baidu Джан Якин (Zhang Yaqin), който сега е декан в Института за проучване на промишлеността с изкуствен интелект към Университета Цинхуа.

Разнообразието от основани на изкуствен интелект приложения са в развой на разработка — от чатбот, който оказва помощ на производителите да наблюдават трендовете в потреблението, до интелигентна операционна система, която предлага помощ в битката с депресията, и умни корпоративни принадлежности за транскрибиране и анализиране на срещи.

Както отбелязва Bloomberg, упоритостите на Пекин са възпрепятствани от глобите на Съединени американски щати, националните регулаторни условия и цензурата, както и недоверието на Запада, което лимитира интернационалната агресия на китайските корпорации. Според специалисти, цензурата в Китай лимитира способността на откривателите да генерират набори от данни за LLM образование. „ Режимът на цензурата в Пекин слага китайските приложения като ChatGPT в съществено неизгодно състояние спрямо техните американски сътрудници “ — сподели Сяоменг Лу (Xiaomeng Lu), шеф на Eurasia Group.

Освен това глобите на Съединени американски щати ограничиха потреблението от китайските компании на усъвършенствани AI ускорители от NVIDIA и AMD, които са сериозни за LLM образованието. В отговор, китайските компании приготвят свои лични аналози на тези чипове, както и употребяват повече чипове в своите системи, с цел да компенсират загубата на продуктивност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР