В Китай Годината на дракона е на особена почит. Смята

...
В Китай Годината на дракона е на особена почит. Смята
Коментари Харесай

В Годината на дракона: В Китай се надяват на бум на ражданията

В Китай Годината на дракона е на особена респект. Смята се, че митичният змей носи благополучие, мъдрост и благополучие, а децата, родени през тази година, са изключително сполучливи в живота. В Китай се надяват на взрив в ражданията., написа.

В събота (10.2) в Китай стартира Годината на дракона – а в китайския календар драконът е знак на мощ, шанс, мъдрост и благополучие . По традиция китайската Нова година е интензивно време за покупки и празненства. Това е най-важният празник за китайците, за който те нормално харчат доста пари за дарове на близки и другари и за тържествени трапези и пътувания.

И в действителност - по данни на китайската телевизия единствено до 9 февруари са били закупени над 170 милиона билета за трен, оповестява списание “Шпигел ”. По време на празничните дни милиони китайци пътуват, с цел да посетят фамилиите си. Туризмът в тези дни е извънредно значим за китайската стопанска система, която е изправена пред редица компликации, написа още немското издание. 

Източният змей носи благополучие и деца

Едно от тези провокации в обвързвано със спадащата раждаемост в страната. Но Годината на дракона може да се окаже потребна и за оправянето с този проблем. Защото постоянно, когато е била отбелязва годината на това митично огнедишащото творение в китайския календар, е бил регистриран и растеж на раждаемостта. Причината? В Китай драконът има напълно друг облик, в сравнение с Запад, разяснява немската социална медия ZDF. 

Докато на Запад драконите имат популярност на рискови чудовища, от които би трябвало да се търси избавление, в Далечния изток те са възприемани като мъдри и доброжелателни същества , които пазят от злите сили. Драконът е знак на китайските императори и носи шанс, триумф, благополучие и доста деца. Според китайската астрология децата , родени „ под знака на дракона ”, са решителни, самоуверени и умни . Неслучайно неотдавна един гинеколог от Тайван предложи: “Забременейте до 15 май, с цел да се роди детето ви през тази лунна година ”.

Китай има сериозен проблем с раждаемостта

През двете последни години на дракона - 2000 и 2012-а - раждаемостта в Китай, Хонконг, Тайван и други страни с доста китайски имигранти като Сингапур и Малайзия набъбна, оповестява още немската обществено-правна медия ZDF.  

Китайското държавно управление се надява на сходен резултат и в този момент, тъй като през 2023-а популацията на голямата страна за втора поредна година означи спад. През 2015 година Китай анулира политиката за едно дете, само че все пак доста младежи избират да имат единствено по един правоприемник или въобще да не основават подобен. Китай е страна, в която развъждането на дете е извънредно скъпо – в тази ранглиста тя заема второто място в света след Южна Корея, оповестява още ZDF. Икономическите компликации, пред които страната е изправена, както и високата младежка безработица в допълнение усложняват този проблем. 

Ефектът от Годината на дракона ще е краткотраен

Много младежи обаче не се въздействат от старите обичаи във връзка с фамилното си обмисляне. “Лично аз нямам доверие, че изключително градската, млада междинна класа, която има напълно други проблеми, свързани със скъпотията и несигурната конюнктура в страната, ще разреши на сходни обичаи и предсказания да ѝ повлияят ”, споделя синоложката Кристин Ши-Купфер от университета в Трир.

През последната Година на дракона - 2012-а - в Китай са се родили с пет % повече деца. Но в годините преди и по-късно - на заека и на змията - раждаемостта е била под междинната.

Експертите допускат, че и този път ще бъде по този начин: До края на лунната година на 28 януари 2025 година е евентуално повече “деца на дракона ” да видят бял свят. След това ще пристигна ред на идващия зодиакален знак - змията. Но в националните вярвания тя не се радва на толкоз добра известност, колкото тази на дракона, обобщава ZDF.
  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР