В късните часове на 26 август 1990 г. в София

...
В късните часове на 26 август 1990 г. в София
Коментари Харесай

33 години от палежа на Партийния дом

В късните часове на 26 август 1990 година в София е подпалена постройката на Партийния дом, напомня

Пожарът стартира след предизвестие на Пламен Станчев - член на придвижване " Инициатива за гражданско неодобрение ", че ще се самозапали, в случай че от Партийния дом не се отстрани петолъчката, която съгласно него е знак на непозната страна. В 20:40 ч. ръководителят на Конфедерация на труда (КТ) “Подкрепа ” Константин Тренчев прави искане до един час знамето (партийното) и петолъчката да бъдат свалени, в противоположен случай постройката ще бъде щурмувана. В 23:00 ч. гори съвсем цялата постройка. 
Радио " София " излъчва апел на президента Желю Желев до всички политически сили за възпиране от принуждение. Пожарът дефинитивно е сподавен в 3:18 ч. Напълно са опожарени 40 пространства. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 пространства. Жертви няма. 
 

В 5:30 ч. органите на реда скапват Града на истината,  възникнал след почналите през лятото на 1990 година цивилен митинги. Образувано е наказателно дело.  

През 1991 година следствието  заключава, че става дума за " неангажирано държание на обособени лица ", а палежът и погромът са осъществени " стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти ". Съдът връща делото четири пъти. Обвиняеми  са 38 души. Сред тях е и президентът на КТ “Подкрепа ” Константин Тренчев. В обвинителния акт е визирана вреда за 7 947 963 лева. 

В бюлетина “Вътрешна информация ” Българска телеграфна агенция осведоми за протичащото се в центъра на столицата:

Запалена е постройката на Партийния дом на Българската социалистическа партия

София, 27 август 1990 година /БТА/ Няколкостотин извънредно възбудени жители нападнаха нощес постройката на Висшия съвет на Българската социалистическа партия /Партийния дом/ в центъра на София, изпочупиха стъклата на първия етаж, разрушиха вратите и я възпламениха. Пожарът бързо обхвана цялата постройка. Нападателите изхвърлят от прозорците мебели и документи и ги палят на площада. Някои от тях изнасят от постройката бутове шунка и други салами и настояват, че вътре е цялостно и с други дефицитни артикули.

Милиционерите, които бяха към постройката, не се намесиха, а в продължение на два часа събралите се на площада не позволиха до постройката пожарни коли и специфични елементи на милицията с шлемове.
Милиционери обясниха на жители, че " нямат разпореждане да се намесват " и чакат заповед от президента. Според очевидци, разговаряли с тях, както и съгласно кореспонденти на Българска телеграфна агенция пасивността на милицията е странна.
Междувременно вицепрезидентът Атанас Семерджиев се появи на площада пред Партийния дом с апел за усмиряване, само че попаднал сред няколко хиляди души, викащи " Долу Българска комунистическа партия ", бе блъскан и удрян. По-късно се разбра, че е получил бъбречна рецесия. Час по-късно военачалник Семерджиев още веднъж се появи самичък на площада и изясни на ядосани жители и кореспонденти, че е наредил на милицията да не подхваща крайни ограничения.

В това време пламъците обгърнаха цялата постройка на Партийния дом, както и прилежащи здания, също благосъстоятелност на Висшия съвет на Българска социалистическа партия. Няколко часа след началото на пожара, пожарникари започнаха опити да го загасят. Но пламъци и пушек към този момент излизаха от горните етажи и от покрива на осеметажната постройка.
В Института за бърза здравна помощ " Пирогов " има няколко ранени от пръскащи се от пожара стъкла и от падащи от постройката предмети. 
Повод за безредиците стана решението на Пламен Станчев да се самозапали. Той беше заявил, че ще се възпламени, в случай че от върха на постройката на Партийния дом не бъде свалена алената петолъчна звезда. В сряда секретарят на Висшия съвет на Българска социалистическа партия Румен Сербезов връчи на Станчев публично писмо с декларация, че звездата ще бъде свалена след пет дни. Този период изтече през днешния ден и младежът още веднъж съобщи, че ще се възпламени. Най-възрастният народен представител Йосиф Петров, Радой Ралин и Константин Тренчев се пробваха да предотвратят тази последна стъпка. 

Парламентарният съюз на демократичните сили в декларация поддържа апела на президента за ненасилие.
Съюз на демократичните сили е за кротичък парламентарен път към народна власт. Призоваваме нашите съидейници и всички поддръжници на демокрацията да се опълчват на насилствени и незаконни дейности, да запазят гражданския мир, се споделя в декларацията.

* * *

Поделенията на Министерство на вътрешните работи в цялата страна са в цялостна бойна подготвеност, заяви по телефона дежурният в дирекцията на милицията майор Колю Колев. Чакаме спомагателни разпоредби - добави той.
Взети са ограничения за недопускане на сходни прояви на принуждение на други места. Засилена е защитата на контролно-пропускателните пунктове в страната, с цел да се предотврати ориентиране на хора към столицата.     

***

Отново за подпалването на постройката на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия

София, 28 август 1990 година /БТА/ Събитията в столицата от нощта на 26 против 27 август, ескалацията на напрежението към постройката на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия и опожаряването ѝ бяха тематика и на днешната конференция с представители на столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи, на Главно следствено ръководство, Главна прокуратура и на Националната работа на противопожарна защита.
Заместник-директорът на столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи и шеф работа " Милиция " генерал-майор Първан Русинов наблюдава хронологията на събитията и на дейностите на органите на реда и сигурността през съдбовната нощ. Той заяви, че след апела на доктор Тренчев по мегафона към 20 ч. след един час да бъде нападната постройката на ВПС, градусът на напрежението измежду събралото се голям брой внезапно се е повишил. Дотогава полицаите са били с елементарни дрехи и без нужните механически средства, което им е попречило да задържат напиращата навалица. Като значима причина той измъкна неравното съответствие на силите и невъзможността 400 души да се опълчват на 3000 - 4000 нападатели, окуражавани от 10-хилядно голям брой.

Посочено бе, че през довечера милицията е задържала 46 участници, че с разнообразни пострадвания и обгаряния в " Пирогов " са били откарани 17 души, двама от които чиновници на Министерство на вътрешните работи. Широко бе коментиран Законът за събранията, митингите и манифестациите, който бе охарактеризиран като " недъгав " и " недоносено събитие ". Подчертано бе, че в създалата се конюнктура милицията е работила в духа на гражданския мир.
Изложена бе позицията на Главна прокуратура да се въздържа от репресивни актове, което е дало съображение на някои да я упрекват в безучастие. В момента е формирано авансово разследване по четири от текстовете в наказателния закон, като квалифицираните действия са за преднамерен пожар, за изключително смело безчинство, за огромни имуществени загуби на социална организация и за възпрепятстване на органите на реда и сигурността да изпълнят отговорностите си. 

Дни след палежа управляващите дават информация за събитията, предхождащи случилото се вечерта на 26 август: 

Декларация на председателството на Народна република България

На 30.08.1990 година, след централната емисия " Новини " на БТ беше излъчено изявление с поета Радой Ралин, в което, може би заради непознаване на обстоятелствата или неволни неточности на езика, бяха позволени грешки, в различен политически миг те нямаше да бъдат видяни и би могло да бъдат отминати с безмълвие, само че след трагичните събития през нощта на 26 против 27 август всяка дума придобива особена тежест и даже може да провокира нова ескалация на напрежението, въпреки и да е почтена привидно.

Водени точно от тези съображения, считаме, че е належащо да отстраним позволените грешки.

Зам.-председателят /вицепрезидентът/ на републиката господин Семерджиев не е изпращал никакви писма, подписани от него, до придвижване " Гражданско непокорство ", нито персонално до господин Пламен Станчев.

Контакт със зам.-председателя /вицепрезидента/ на 22 август потърси самичък господин Пламен Станчев, искайки от него гаранция, че в петдневен период от Дома на Висшия съвет на Българска социалистическа партия ще бъдат снети партийните знаци. В този първи диалог господин Станчев се аргументира с писмо, подписано от господин Р. Сербезов, където в действителност беше посочен подобен период. В последвалия диалог беше обяснено на господин Станчев, че президентството не може и няма право да поема задължения от името на която и да е политическа мощ. То може единствено да посредничи сред придвижване " Гражданско непокорство " и Висшия партиен съвет, с цел да се изглади спорът, да се избегнат каквито и да е рискови дейности и най-много да не се допусне проливане на кръв или самозапалването на един младеж. В този диалог господин Станчев прояви схващане и даже се съгласи, че каква ще бъде и по кое време ще се смени символиката на една партия е чисто вътрешнопартиен проблем, както и по тази причина, че смъкването на петолъчката от пилона е комплицирана техническа интервенция.
Тогава той сведе настояванията си единствено до определянето на съответен период. Думите му бяха: " Няма значение по кое време, само че би трябвало да има една посочена дата ". Като се взеха поради съображенията и на двете страни, бе избрана датата 5 октомври. Представителят на Велико народно събрание на Българска социалистическа партия господин Димо Узунов, който участва на заключителния стадий на този диалог, пое уговорката придвижването " Гражданско непокорство " да получи публично писмо, в което да бъде закрепена датата 5 октомври.

Следобеда на същия ден се състоя още една среща с господин Станчев, който беше угрижен от обстоятелството, че писмото към момента не се е получило. Тогава единият от сътрудниците на зам.-председателя персонално взе писмото и го отнесе в лагера на придвижване " Гражданско непокорство ". Там обаче госпожа Саман сподели остарялото писмо с подписа на господин Р. Сербезов и с думите " Нас това ни удовлетворява! ", отказала да одобри всякакво друго известие. На сътрудника на зам.-председателя не беше дадена опция да беседва с господин Пл. Станчев. Все отново, имайки поради, че става дума за човешки живот, подполк. Пиков предава писмото на кмета на " Града на истината " господин Петко Василев с молба да го съобщи на господин Пл. Станчев.
Както се вижда от гореизложеното, в тази ситуация ролята на президентството е била единствено да посредничи, с цел да се избегне ескалирането на спора сред тях.
Остава единствено да се питаме за какво до нощта на 26 август жителите на София не знаеха нищо за това второ писмо, че то се огласява едвам след пожара, и то като се подменя името на неговия създател?

В изявлението с поета Р. Ралин също по този начин се долавя обвиняване против зам.-председателя, че не е наредил на пожарните коли да стартират да гасят избухналия пожар.

Онези, които са били през тази нощ на площада, и тези, които ще имат опция да проследят целия видеозапис на събитията могат да оценят сложността на обстановката. В момента, в който стартира пожарът, зам-председателят господин Семерджиев притиснат пред входа на клуба на Българска социалистическа партия от голям брой хора, и да искаше, не би могъл да управлява противопожарните дейности. Така че сходни обвинявания са лишени от логичност.

Вярвайки, че позволените грешки имат инцидентни, нецеленасочени аргументи, ние молим към всички да проявят самообладание, да не вършат прибързани изводи и заключения, а да изчакат истината, реализирана по съответната законосъобразна процедура.

Политическите реакции са проследени в бюлетина " Вътрешна информация " на Българска телеграфна агенция:

Декларация на Координационния съвет на Съюза на демократичните сили

София, 27 август 1990 година /БТА/ Координационния съвет на Съюз на демократичните сили даде на Българска телеграфна агенция нова декларация. В нея се споделя:

Нашата млада народна власт е в заплаха. Вандалското опожаряване на Централния партиен дом на Българска социалистическа партия, както и на двете употребени от Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия прилежащи здания в нощта на 26 против 27 август е нападение освен против тази партия, само че визира и всички демократични сили, в това число и Съюз на демократичните сили, както и самата парламентарна система на страната.

Координационният съвет на Съюза на демократичните сили най-категорично осъжда този невиждан  в новата ни история акт и ще направи всичко допустимо за цялостно изясняване на цялата истина. Много са въпросите, които слага пред нас тази трагична нощ. Възприемаме случилото се като фрапантен опит за нарушение на гражданския мир в страната, за миниране на демократичния развой, за връщане на обществото към тоталитарно устройство, към тирания. Няма подозрение, че от сходна дестабилизация на обществено-политическото състояние в страната имат интерес най-реакционни политически кръгове, за които заличаването на нежната ни народна власт е една опция за реванш. Съюзът на демократичните сили декларира, че е належащо в най-кратък период българската общност да научи кои са подстрекателите, както и съответните причинители. Едва ли единствено отсъствието на нов закон на милицията е задоволително съображение за неналичието на по-активни дейности на специфичните сили за защита, за мудността при взимане на нужните решения от държавното управление и управлението на Министерство на вътрешните работи. Нерешителност и неуправляемост се следи и в дейностите на противопожарната защита. Координационният съвет на Съюз на демократичните сили към този момент разполага със стотици свидетелства на очевидци, с фото и кинодокументи, които ще дадат опция за пресъздаване на цялостната картина на вандалския акт. Всички тези материали ще бъдат показани и на следствието. Координационният съвет на Съюза на демократичните сили предлага да се сътвори парламентарна комисия за изясняване на случая и афишира желанието си да организира и независимо анкета. 

Призоваваме всички жители на България да запазят успокоение, да не се поддават на апели за образуване на манифестации, демонстрации, митинги и други акции, които в този миг единствено биха нараснали напрежението в страната. Призоваваме и всички средства за всеобща информация да не популяризират текстове и облици, които образуват ненавист и съмнение. Предлагаме на всички политически сили в страната да бъде въведен десетдневен мораториум върху всеобщите политически изяви навън, с което да дадем още веднъж принос за мирния преход към народна власт.

***

Мирният развой – в заплаха

София, 27 август 1990 година /БТА/ Днес е черен ден за демокрацията в България, а в политическия живот на страната навлязоха нови, извънредно рискови сили, реакционни сили, които могат да бъдат квалифицирани като неофашистки, съобщи ръководителят на висшия съвет на Българска социалистическа партия Александър Лилов на изключителна конференция.

Смятаме, че беше осъществен физически разгром над постройката на Партийния дом. Заедно с това се приготвя и физически разгром на партията за да бъде свалена от политическата сцена. Според него това извънредно рисково събитие заплашва да трансформира мирния развой на преход от тоталитаризма към народна власт в развой на принуждение. Опитите снощната акция да бъде окачествена като екзалтираност на група хора са наивни, акцентира Лилов. Става дума за добре квалифицирано събитие, от дълго време замислено, даже и с съмнение за част от предстоящ по-голям сюжет. А на въпроса си кои сили стоят зад това позорно и варварско действие, ръководителят на Българска социалистическа партия даде отговор – извънредно реакционните сили в политическия живот у нас, ястребите от средата на опозицията и по-надясно от опозицията.

Отбелязвайки, че управлението на партията ще продължи да работи в опожарената постройка, Лилов акцентира, че Българска социалистическа партия и отсега нататък ще организира своя курс за кротичък преход към народна власт, ще се пази със средствата, планувани от закона и в границите на закона, и с последователите и симпатизантите си ще загради пътя на реакционните сили.

Ръководителят на Българска социалистическа партия даде негативна оценка на дейностите на органите за сигурност в нощта на събитието. Отговорност носи и държавното управление, акцентира той. Според него ръководителят на републиката Желю Желев е направил през нощта безапелационна декларация срещу вандализма, само че се чакат и съответни дейности от негова страна за обезпечаване на мирния преход.
В умозаключение бе маркирано, че парламентарната група на Българска социалистическа партия уверено ще осъди във Великото национално заседание този акт на принуждение. 

***

Декларация на Зелената партия 

София, 27 август 1990 година /БТА/ Зелената партия се афишира изрично против изразяването на възприятията и пристрастености, непознати на здравия политически разсъдък. Това се споделя в декларацията на партията, получена в Българска телеграфна агенция.
 
Българската политическа реалност няма потребност от сходни псевдореволюционни дейности, се акцентира в документа. При задълбочаващата се рецесия на челен плен излизат екстремисти и лумпенизирани детайли. При това състояние неразбиране буди пасивността на способените органи.
Като приканва българските жители към успокоение и трезва оценка на създалата се обстановка, Зелената партия слага въпроса кой има изгода от подпалването на постройката на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия в столицата.

***

Декларация на непрекъснатото наличие на Българския аграрни национален съюз

София, 27 август 1990 година /БТА/ В Българска телеграфна агенция се получи следната декларация на непрекъснатото наличие на Български земеделски народен съюз: 

В своята 90-годишна история Българският аграрни национален съюз постоянно – и когато е взел участие в управлението на страната, и когато е бил в съпротива – се е обявявал против насилието в публичния живот. В основата на идеологията на земеделския съюз като чисто българска, дълбоконародностна организация веднъж вечно е залегнало народовластието и по тази причина репресиите, терорът и беззаконията са непознати на нашата демократична партия.

Ето за какво ние осъждаме вандалската демонстрация на група екзалтирани жители, които на 26 август т.г. възпламениха постройката на Българската социалистическа партия в столицата. Без да вършим разбор на аргументите и подбудите, които доведоха до този случай, ние считаме, че сходно нарушаване на публичния ред може да компрометира неукрепналата още народна власт в нашата страна и да отвори пътя на безредиците, хаоса и революция. 
Ние горещо имаме вяра в здравия разсъдък на българския народ, който постоянно непринудено е реагирал срещу насилието и диктатурата. Ние имаме вяра, че той няма да разреши да бъде отклонен от мирния преход към парламентарната народна власт, към което биха го тласнали избрани екстремистки сили, без значение дали идват от ляво или от дясно. 
Нашият апел към сдружените земеделци и всички жители, без значение от тяхната партийна принадлежност и политически убеждения, както и към политическите сили и публичните придвижвания в страната, е да положат оптимални старания за ефикасен отпор на всички прояви, които основават конюнктура на неустановеност и заплашват гражданския мир в страната.     

***

Заявление на Отечествения съюз 

София, 27 август 1990 година /БТА/ Отечественият съюз остро осъжда вандалския акт на екстремистки детайли в центъра на София. Това се акцентира в заявката на Съюза, получено в Българска телеграфна агенция. Подпалването на постройката на Висшия партиен съвет на Българска социалистическа партия е безсрамно и рисково посягане към нашата едвам прохождаща народна власт, към здравия разсъдък, към упованията и устрема на българския народ.
Ние остро осъждаме деянията на войнстващ екстремизъм, които слагат страната ни пред непредсказуеми последствия. Настояваме за търсене на причинителите и техните подстрекатели и търсене на строга отговорност, съгласно условията на законите. 
Отечественият съюз се обръща към целия български народ, към политическите сили за опазване на мира и демонстрация на здравомислие, с апел за гражданска зоркост и отговорност. Нека сложим ползите на България над всичко.

***

Осъждат вандализма

София, 28 август 1990 година /БТА/ Централният съвет на Движението за права и свободи изпрати в Българска телеграфна агенция през днешния ден следната декларация: 
Движението, правилно на своите правила за кротичък преход към народна власт, остро осъжда причинителите на пожара в постройката на Висшия съвет на Българска социалистическа партия и афишира този акт за вандализъм.

Движението за права и свободи счита, че причинителите на този незаконен акт желаят да спрат развиването на демократичните преобразования в нашата страна и да тласнат родината ни към вътрешни вълнения и безпорядък. Присъединяваме своя обективен глас към гласа на всички политически партии и придвижвания, на които са скъпи демокрацията, вътрешният мир и спокойствието на България. 

***

Настояват за независимо и умело следствие

София, 31 август 1990 година /БТА/ Демократическата партия в декларация осъжда абсолютно пожара в постройката на Висшия съвет на Българска социалистическа партия, наричайки го " безразсъдна акция ". Изтъква се, че случаят може да попречи на процеса на демократизиране на обществото.

Демократическата партия упорства за цялостно независимо и умело следствие на всички обстоятелства към случилото се през нощта на 26 август както от овластените от закона органи, по този начин и от парламентарната комисия на Великото национално заседание. Тя слага въпроса какви са претекстовете и кой е заинтригуван от този акт - дали той е демонстрация само на необуздания ентусиазъм на някои екстремисти, или е въодушевен от избрани кръгове, които нямат интерес от развиването на демокрацията у нас и желаят опазване на тоталитарните структури.

Демократическата партия поддържа предлагането за краткотраен мораториум върху всеобщите политически прояви, което ще способства за усмиряване на ситуацията в страната. 

***

Пресконференция в Съюз на демократичните сили

София, 3 септември 1990 година /БТА/ Съюз на демократичните сили има намерение да излезе с публична декларация във връзка на декларацията на секретариата на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, обвързвана с опожаряването на Дома на Българска социалистическа партия в София. Това заяви през днешния ден представителят на Съюз на демократичните сили Михаил Неделчев на обичайна конференция. Съветската декларация се окачествява като " акт за
вмешателство във вътрешните работи на страната ".

Съюз на демократичните сили се афишира и срещу появилата се след пожара подготовка, че у нас се заражда неофашизъм или фашизъм. В тази връзка бе посочено, че от западни източници се научава за появяването на нова терористична организация " Отпор ", която към този момент е издала смъртна присъда на редица водачи както на Съюз на демократичните сили, по този начин и на Българска социалистическа партия.
Съюз на демократичните сили предлага да се сътвори съюз на антифашистите, антикомунистите и антисталинистите, в който ще взе участие с огромна увереност. Още един път обединението на опозицията се разграничи от присъединяване в пожара на Партийния дом, като в тази връзка доста от присъстващите деятели описаха за опитите си като очевидци на събитието да предотвратят пожара и да разпилян събралото се голям брой като показаха, че демократичните сили нямат изгода от сходен акт. Бе доказано нежеланието за присъединяване в съдружно държавно управление.
Съобщено бе също по този начин, че от през днешния ден вестник " Демокрация " има нов основен редактор. Това е, както сподели представителят, известната журналистка от радио " Свободна Европа " Румяна Узунова. 

В бюлетина “Коментари, разбори и прогнози ” на Международна информация са показани мнения от непознатата преса: 

Подпалването на Партийния дом: въпросителните остават

София, 29 август 1990 г /Николай Антонов от Ройтер/ Димът над София след подпалването на някогашния щаб на комунистическата партия се разнесе, оставайки след себе си въпроси за самоличността, броя и претекстовете на подпалвачите. Управляващите социалисти - някогашни комунисти, упрекнаха крайнодесните сили за нападението в неделя, при което стачкуващи опустушиха и опожариха голямото пететажно здание.
Опозиционният Съюз на демократичните сили /СДС/ - коалиция, сплотяваща няколко прекомерно разнообразни политически групировки, загатна, че социалистите са организирали подпалването като провокация за да стартират да преследват съперниците си.
Президентът Желю Желев, някогашен началник на Съюз на демократичните сили, съобщи, че нападението е било осъществено от хора, представляващи " най-ретроградните и тъмни сили в нашето общество ", и че то е сериозна заплаха за публичния и гражданския мир.

Единственият представител, който към този момент е показал някого с пръст, е шефът на софийската полиция Първан Русинов, който назова като основен подбудител Константин Тренчев - десният началник на самостоятелния синдикат " Подкрепа " и член на Съюз на демократичните сили. Русинов съобщи, че Тренчев е призовал хилядите хора, събрали се пред постройката, да я щурмуват, защото управляващите са отказали да изпълнят обещанието си да махнат голямата светеща петолъчка от покрива.

Въпреки това някои западни дипломати настояват, че са чули разкази по какъв начин Тренчев се е опитал да успокои тълпата, която настръхнала откакто двама стачкуващи се залели с нефт и заплашили, че ще се самозапалят.

Западни дипломати обявиха, че както социалистите, по този начин и Съюз на демократичните сили евентуално ще бъдат удовлетворени виновността за нападението да падне върху Тренчев. Социалистите, тъй като могат да обвинят за това директно опозицията, а Съюз на демократичните сили, защото би получил опция да се отърве от собствен член, чиито крайнодесни възгледи малко на брой споделят.
Независимо кой стои зад нападението, множеството наблюдаващи са на мнение, че едвам няколкостотин души фактически са нахлули в постройката. Около 10 000 души следиха нападението, много от тях окуражаваха стачкуващите, щурмуваха постройката, която за мнозина е основният знак на 45 години властническа комунистическа власт, само че не участваха интензивно в разрушителното дело.

Всички страни сякаш са единомислещи, че една от дълбоките аргументи за събитията в неделя е възходящото неодобрение от бавния ход на промените и от влошаващото се икономическо състояние.
Признавайки неспособността на своята партия да работи водачът на социалистическата партия Александър Лилов съобщи през вчерашния ден: " Образуването на мощно и ефикасно държавно управление, което да реализира радикални промени, би трябвало да получи безспорен приоритет пред всички останали проблеми ".
Един западен посланик съобщи, че откакто не е съумяло да убеди опозицията да влезе в коалиция, която да се заеме с вземането на сложни решения, социалистическото държавно управление се опасява да работи.

Междувременно магазините и бензиностанциите са празни и българите се редят на опашки за емиграционни визи пред непознатите консулства.
Опозицията наподобява е облагодетелствана от този прелом в съдбините на ръководещата партия. Според допитване до обществеността, оповестено през вчерашния ден в седмичника " Поглед ", опозицията за първи път изпреварва социалистите по известност. 

Чуждестранните мнения се наблюдават и в Служебния бюлетин на Българска телеграфна агенция “Светът за България ”:

Съобщения и мнения за подпалването на постройката на ВПС и Българска социалистическа партия в София

София, 27 август 1990 година (БТА) Централна тематика в информациите па Ройтер, АП, Агенция Франс Прес и ТАСС от изтеклата нощ е осъщественото нощес подпалване на партийния дом на Българска социалистическа партия в центъра на София. Следват обширни извадки от информациите на четирите организации:

Ройтер: " Демонстранти подпалиха през вчерашния ден партийния дом на някогашните комунисти в София в изблик на принуждение, за което президентът Желю Желев сподели, че може да докара до военна тирания и революция.
Близо 15 хиляди души, някои от които скандираха " Нека комунистите изгорят ", ликуваха, до момента в който стотици протестиращи, които се намираха вътре в постройката, хвърляха архиви, мебели, компютри и портрети на Ленин на клада, запалена на площада долу. Гняв обхвана тълпата, когато няколко стачкуващи изскочиха от цялостното с пушек здание, натоварени с калъпи шунка, колбаси и тоалетна хартия - артикули, които изчезнаха от магазините, опразнени вследствие продължителен дефицит на съществени артикули.

Това бе най-сериозното принуждение, откогато реформаторите в комунистическата партия смъкнаха Тодор Живков през ноември предходната година.

Президентът Желев, призовавайки към успокоение по Българското радио, осъди нападението като жестоко нарушаване на публичния ред, което поражда заплаха от " безвластие, безпорядък и революция ".
Очевидци споделиха, че протестът е почнал, когато двама членове на радикалната антикомунистическа група за гражданско непокорство са се полели с бензин и са заплашили, че ще се подпалят в символ на митинг против голямата светеща петолъчка на върха на постройката на партийния дом. Те са се отказали да се самоубиват и са проникнали в постройката със запалени факли, откакто последовател на Българска социалистическа партия им е предложил кибрит и им е споделил да се възпламенят, споделиха очевидците.

Огънят обхвана напълно партерния етаж на постройката, най-голямата в София, и се популяризира върху две други здания, притежавани от Българска социалистическа партия. Горя повече от четири часа, преди пожарникарите да се намесят.
Някои очевидци споделиха, че подозират прокомунистически провокатори за подпалването.
" Това е провокация и непосредствената концепция е да се затегне ситуацията ", сподели пред сътрудник на Ройтер депутатът от Съюз на демократичните сили Кирил Маричков. " Тези хора (социалистите) направиха същото, което направи Хитлер с Райхстага (през 1933 г.)… само че не мисля, че светът този път ще им повярва ", сподели той.
Вицепрезидентът Атанас Семерджиев, социалист, е бил удрян от протестиращи, когато се е опитал да успокои тълпата, съобщи Българска телеграфна агенция. Друг водач на Българска социалистическа партия - Филип Боков, е трябвало да бъде спасяван от служители на реда с кучета, споделиха очевидци ".

Асошиейтед прес: " Участници в антикомунистическа проява, ядосани от това, че държавното управление не съумя да махне марксистките знаци, подпалиха партийния дом на Българска социалистическа партия през вчерашния ден и огънят излезе отвън надзор. Повече от десетина младежи, които се отделиха от главната група от няколко хиляди стачкуващи, разрушиха прозорците на партерния етаж на постройката и хвърлиха запалени факли в стаите.
В същото време в близост стояха служители на реда. Един офицер сподели пред публицист, че полицията не е получила указания за дейности. В декларация, прочетена по-късно от името на вицепрезидента Атанас Семерджиев, член на социалистическата партия, бе неразрешено на полицията да използва мощ. Семерджиев напусна мястото по-рано, откакто бе заплашван от стачкуващи ".

След това в информацията на организацията се повтаря повода, довела до подпалването - опасността на Пламен Станчев от самодейността за гражданско непокорство да се самозапали, в случай че не бъдат махнати всички комунистически знаци, и се цитират моменти от обръщението на ръководителя на републиката доктор Желю Желев, прочетено по радиото.
В друга информация на АП по същия мотив апропо се споделя: " Пожарникари загасиха в ранните часове през днешния ден пожара в Партийния дом на Българска социалистическа партия. Няколко пожарникари и стоящи в близост хора явно бяха ранени от падащи парчета.

Няколко часа след началото на пожара един юноша излезе от постройката с рана на главата и сподели, че представители на елитна полицейска част бият с палки стачкуващи, намиращи се в постройката. 
Социалистите, приемници на комунистическата партия, завоюваха болшинство в Народното събрание в създадените през юни свободни избори. Те станаха единствената някогашна комунистическа партия в Източна Европа, която печеля избори с присъединяване на доста партии след демократичната вълна, която опустоши този регион предходната година. Но социалистите виждат по какъв начин известността им от този момент насам спада с утежняването на стопанската система на страната. "

Агенция Франс прес: " Манифестанти антикомунисти подпалиха нощес Партийния дом на Българската социалистическа партия (бивша комунистическа) в София, заяви малкия екран. Няколко хиляди души се бяха събрали пред партийния дом, с цел да попречат на членове на опозиционната група за гражданско непокорство да се самозапалят с настояването да бъде свалена алената петолъчка от постройката. С крясъци " Долу социалистическата партия! " и " Убийци " манифестанти нахлуха в постройката и я подпалиха.

Президентът на републиката господин Желю Желев насочи нощес апел към успокоение. Окачествявайки тези произшествия като безвластие и дейности, които могат да доведат до безпорядък и революция, той съобщи, че това не е битка за народна власт. Г-н Желев, който е някогашен началник на опозицията, прикани всички политически сили в страната да изолират тези, които въодушевяват насилието. 
Преди това вицепрезидентът Атанас Семерджиев, ръководителят на профсъюза " Подкрепа " Константин Тренчев и фамозният стихотворец Радой Ралин се пробваха без триумф да успокоят тълпата. Манифестантите хвърляха по тях камъни, празни бутилки и части стъкло.
Към 23 часа локално време, т.е. час и половина след подпалването, пожарникарите съумяха да влязат в деяние, като преди този момент манифестантите не ги допускаха до горящата постройка. Имаше служители на реда, само че те не се намесиха ".

Най-многобройни са информациите на кореспондента на ТАСС Андрей Смирнов. " В София бе осъществено нахлуване против постройката на ВПС на Българска социалистическа партия. Както заяви пред кореспондента на ТАСС очевидец-сътрудник на милицията, в неделя към 9 часа вечерта пред Партийния дом имало огромна навалица, която разрушила входа и прозорците, нахлула вътре и благодарение на бутилки със запалителна примес запалила постройката. Впоследствие с бутилки с бензин било подпалено и прилежащото здание, също заемано от Българска социалистическа партия. Намиращите се вътре полицаи не се намесили в събитията под претекст, че " към момента не е признат закон за милицията ", и че чиновниците на реда " не желаят да рискуват ". 
Наред с пожара стартира плячкосване на партийното имущество. Нахлулите вътре хулигани гладко чупят шкафове с документи, които изхвърлят през прозорците. На площада дежурят коли на " Бърза помощ ". Няколко души с леки пострадвания, получени от пожара, са изпратени в болница.

В 2,30 часа през нощта в своята канцелария е пристигнал президентът на страната Желю Желев. Преди това той насочи по радиото послание към нацията, в което се акцентира, че подпалването е жестоко нарушаване на публичния ред. Обръщението на президента поддържа в своя декларация Парламентарният съюз на демократичните сили.

Три пъти излиза на площада вицепрезидентът Атанас Семерджиев. Обкръжаващата го навалица манифестанти, скандиращи " И преди и в този момент Българска комунистическа партия е мафия! ", безусловно опустоши генерала, пречейки му да премине. Но Семерджиев съумя да каже няколко думи. Той съобщи, че е наредил на милицията да не подхваща крайни ограничения за възобновяване на реда, и прикани към успокоение. Той заяви също, че до 9 часа тази заран локално време рубинената звезда ще бъде свалена от постройката на ВПС.

Именно тя даде мотив на екстремистите да палят. Както бе обявено преди няколко дни, някой си Пламен Станчев декларирал, че в случай че звездата не бъде свалена, той ще се самозапали обществено. В сряда секретарят на ВПС Румен Сербезов връчи на Станчев публична декларация, в която се споделя, че в петдневен период звездата ще бъде свалена. Към вилнеещата навалица се обърна също представителят на някогашния български цар Симеон, който живее в Западна Европа, лорд Бейли. Той осъди осъщественото принуждение. Като означи, че това не е от изгода за България, лордът акцентира: " Нестабилността в страната ще докара до отвод от страна на Запада да окаже помощ на България ".

Както заяви пред сътрудник на Българска телеграфна агенция дежурният от столичната милиция, поделенията на Министерство на вътрешните работи в цялата страна са приведени в положение на цялостна бойна подготвеност. Взети са ограничения за недопускане на принуждение на други места, засилена е защитата на контролнопропусквателните пунктове на територията на републиката, с цел да се предотврати вероятният приток на хора в столицата.
Към своите съотечественици се обърна по Българското радио ръководителят на ВПС на Българска социалистическа партия Александър Лилов. Той окачестви дейностите на екстремистите като закононарушения против публичния ред и мира в страната. (следват извадки от обръщението на Александър Лилов – бел. ред.)

В информациите на А. Смирнов се цитира и послание на ръководителя на Зелената партия Алексадър Каракачанов. " Зелената партия се афишира уверено против такива изрази на усеща и пристрастености, непознати на здравия политически разсъдък. Нашата политическа реалност няма потребност от такива псевдореволюционни дейности ", цитира кореспондентът на ТАСС А. Каракачанов. А. Смирнов оповестява, че варварските дейности на екстремистите са били наказани и от поданици на софийския палатков " Град на истината ". " Те подчертаха, че тази акция е ориентирана против задачите, които си е сложила нацията и придвижването " В името на истината ", сплотяващо жителите на палатковите градове в страната. Те предложиха да спомагат за търсене на виновниците и настояха да бъдат осъдени ", написа Смирнов.

Кореспондентът на ТАСС цитира и направени пред него изказвания от заместник-началника на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи Снежана Трендафилова, която показала, че сега са арестувани тридесетина души. Самоличността им се изяснявала. Трендафилова съобщила, че 17 души са настанени в болница с леки пострадвания, в това число и двама сътрудници на Министерство на вътрешните работи. Тя удостоверила пред кореспондента на ТАСС, че милицията не е употребила нито сълзотворен газ, нито гумени патрони.

В бюлетина на Международна информация “Коментари, разбори и прогнози ” е преразказано изявление на Симеон Втори пред испански вестник:

Симеон Втори: " Пожарът беше една покруса "

Мадрид, 16 септември 1990 година /кор. на Българска телеграфна агенция Йосиф Давидов/ " Няма подозрение, че подпалването на Дома на комунистическата партия беше една покруса ", декларира Симеон Втори в изявление, отпечатано в днешната неделна прибавка на ис
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР