В извънредни новини, които могат да нарушат космологията, каквато я

...
В извънредни новини, които могат да нарушат космологията, каквато я
Коментари Харесай

Ново откритие може за преобърне космологията, такава каквато я познаваме

В изключителни вести, които могат да нарушат космологията, каквато я познаваме, екип от астрономи декларира, че е разкрил „ гигантска дъга “ от галактики, разпростряла се на повече от 3 милиарда светлинни години.

Но до момента в който галактическите клъстери са нещо всекидневно, новото изобретение наподобява нарушава космологичния принцип или концепцията, че материята се популяризира в пространството хомогенно. Ако обаче дъгата на галактиките се окаже действителна, това може да повлияе на нашето схващане за Вселената.

Science News оповестява за откритието, което екипът от астрономи разгласи на неотдавнашна конференция. Алексия Лопес, космолог от Университета на Централен Ланкашър в Престън, Англия, управлява екипа. И Лопес ясно споделя: Това изобретение може да е доста огромно нещо.

Потвърждението на това изобретение „ би преобърнало космологията, каквато я познаваме “, споделя Лопес пред Science News. „ Нашият общоприет модел, би се провалил, когато се опита да изясни дъгата на галактиките, прибавя космологът “.

Дъгата на галактиките, която Лопес и нейните сътрудници просто назовават „ Гигантската дъга “, нарушава космологичния принцип заради огромната си хетерогенност. Космологичният принцип – който не е физически закон, а по-скоро водеща евристика, сочи еднородност на материята в сектори от Вселената по-големи от 1,2 милиарда светлинни години. Но Гигантската дъга е хетерогенна в мащаб, три пъти по-голям от този размер.

Макар дъгата механически да заема част от небето колкото 20 цялостни луни, тя е невидима с просто око. Лопес и нейните сътрудници съумяват да я открият, заради метода, по който изкривява светлината от квазарите зад нея.

Science News отбелязва, че „ подписът “ на Гигантската дъга върху електромагнитния набор е в магнезиевите атоми, които са изгубили един електрон; което значи, че светлината, която получаваме от квазарите зад дъгата, се всмуква и излъчва от тези магнезиеви атоми и затова има избрана дължина на вълната, когато я получим на Земята.

Изглежда, че задачата в този момент е да се затвърдят доказателствата за съществуването на Гигантската дъга. Изданието Science News, разисква със песимизъм откритието. Други космолози са считали, че съществуват модели в космоса, които в действителност не са съществували. Независимо от това, хората не престават да търсят аномалии в космоса. Вселената въпреки всичко ни е изненадвала доста пъти до момента.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР