В извънредната ситуация около коронавируса страната се оказа с неработещ

...
В извънредната ситуация около коронавируса страната се оказа с неработещ
Коментари Харесай

Ето как ще работи парламентът в извънредната ситуация?

В изключителната обстановка към ковид страната се оказа с неработещ парламент. Стигна се до задънена обстановка, в която би трябвало да се реши по какъв начин да се заседава оттук насетне. Не е ясно дали може да се подсигурява сигурността на депутатите от заразяване, откакто към този момент един депутат бе диагностициран с COVID-19.

След като Хасан Адемов от Движение за права и свободи бе признат за лекуване в болница, всички депутати бяха викнати на незабавно тестване. Провали се и гласуването на актуализацията на бюджета, която е обвързвана с отпущането на средства за икономическите ограничения за справяне с рецесията след ковид. На този стадий всички съвещания бяха отменене и се търси вид по какъв начин да работят депутатите.

Оказа се, че Конституцията не планува отдалечено гласоподаване. Чл. 81 (3) гласи: Гласуването е персонално и очевидно, с изключение на когато Конституцията планува или Народното събрание реши то да бъде скрито. Според депутатите самата нужда да е персонално гласоподаване не допуска неприсъствие в зала. Бившият ръководител на 42-рото Народно заседание Михаил Миков обаче разяснява, че „ персонално и очевидно “ не значи „ присъствено “. Пред БНР той изясни, че би трябвало да се намерения за разновидността за отдалечено гласоподаване по най-бързия метод.

В правилника на Народното събрание също не се прецизират промени в метода на гласоподаване при изключителни условия. Ето какво е записано там:

Чл. 66. (1) Гласуването е персонално. Гласува се " за ", " срещу " и " въздържал се ". Гласуването се прави очевидно. Народното събрание може да реши настрана гласоподаване да бъде скрито.
(2) Явното гласоподаване се прави посредством:
1. компютризирана система за гласуване;
2. повдигане на ръка;
3. ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със " за ", " срещу " и " въздържал се " ;
4. саморъчно подписване;
5. поименно изписване имената на народните представители и метода на тяхното гласоподаване посредством компютризираната система за гласоподаване.
(3) При компютризираната система гласуването става посредством биометрични данни на всеки един депутат или посредством система, задействана с биометрични данни на всеки един депутат.
(4) Тайното гласоподаване се прави с бюлетини.

Някои адвокати към този момент позволяват опцията да се изпрати запитване до Конституционния съд за вероятните гласувания. Целта е да се откри вид, в който може да се обезпечи нужната отдалеченост на депутатите един от различен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР