В изпълнение на решение на Комитата за световно наследство на

...
В изпълнение на решение на Комитата за световно наследство на
Коментари Харесай

WWF: Екоминистерството изпраща невярна информация на ЮНЕСКО


В осъществяване на решение на Комитата за международно завещание на ЮНЕСКО от 2016 година, Министерство на околната среда и водите е изпратило отчет за положението на обекта на международното естествено завещание Пирин с погрешна информация. Това настояват в известие до медиите от обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ".

Наред с това, в отчета няма нито дума за препоръчаната смяна в настоящия проект за ръководство. Тази липса е основна поради основната анулация на възбраната за ново строителство в туристическата зона на националния парк, която съответствува с буферната зона към обекта на ЮНЕСКО. Премълчана е и препоръчаната смяна в концесионния контракт, която планува новата повърхност да навлиза в зоната за ограничение на човешкото влияние и в обекта на международното естествено завещание. С смяната, посредством десетократно разширение на концесията на ски зона Банско от 99,5 ха до 1077 ха, ще бъдат узаконени редица нарушавания, вместо отговорните за тях да бъдат осъдени, декларират още природозащитниците.

Според тях, в същия документ Министерство на околната среда и водите твърди, че всички забележки към плана за проект на ръководство 2014-2023 година са поправени от възложителя съгласно условието на министерството. Това изказване е погрешно. Природозащитниците напомнят, че в свое експертно мнение министерството изиска редакция на плана в редица точки, а създателите на проекта си разрешиха да отхвърлят 8 от тях, част от които засягат основни въпроси като зонирането и режимите. Това несъблюдение на рекомендациите е признато на политическо равнище в министерството и води до планувани зони за строителство с 12,5 пъти повече от в този момент допустимите.

Последствиeто от препоръчаната смяна на настоящия проект за ръководство на националния парк би било увеличение с 4,6 пъти на територията с позволено строителство в националния парк. Това значи изсичане на вековни черномурови, смърчови, елови и букови гори с повърхност над 8000 декара, погубване на именитата дива хубост на Национален парк Пирин и опонира на уговорките, поети към ЮНЕСКО да се оцени настоящето влияние на ски зоната върху обекта на ЮНЕСКО. До 22 декември тече публично разискване на предлагането за смяна на проекта, се напомня в известието.

Предложеното разширение и условия на концесията на ски зона Банско я вършат най-евтината в България - по пресмятане на природозащитната коалиция, страната дава земята на Пирин против незначителните 5,8 ст на квадратен метър за една година. В съпоставяне, концесиите на най-скъпите плажове по Черноморието са в пъти по-високи. Например, тази на " Слънчев бряг-Север " е 9,30 лева кв/м, " Свети Влас-болницата " - 3,22 лева кв/м, а " Росенец-Север " - 97 ст. кв/м. По създание това би представлявало голяма непозволено държавна помощ.

Коалиция " За да остане природа в България " ще уведоми ЮНЕСКО през днешния ден за погрешните изказвания и пропуските в отчета на Министерство на околната среда и водите.

Природозащитниците към момента нямат отговор на въпросите, изпратени преди 10 дни до вицепремиера Валери Сименов, по отношение на опитите за промени на в концесионния контракт на ски-зона Банско. Прави усещане цялостната готовност на изпълнителната власт за печелене на евтина популистка поддръжка за втори кабинков въжен превоз и, сред редовете, на поддръжка за промени в в този момент настоящия План за ръководство на Национален парк Пирин и в контракта с концесионера. Кога ли българската страна ще впрегне подобен грамаден запас за идея и план, в който публичния интерес е несъмнено предпазен?
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР