В изключително усложнената обстановка с болестите по селскостопанските животни през

...
В изключително усложнената обстановка с болестите по селскостопанските животни през
Коментари Харесай

Заради бавените от държавата пари ветеринарите плашат да спрат профилактиката по животните

В извънредно усложнената конюнктура с заболяванията по селскостопанските животни през тази година се оказва, че страната в лицето на Държавен фонд "Земеделие " (ДФЗ) бави парите на ветеринарите за имунопрофилактика. Това излиза наяве от писмо на Българския ветеринарен съюз (БВС), изпратено до премиера Бойко Борисов и до министъра на земеделието Румен Поржанов. Парите, които страната дължи на ветеринарите за осъществяване на държавната профилактична стратегия са 8 544 600 лева, като сумата е с 1 млн. лева по-голяма от миналогодишната.
От ветеринарния съюз декларират, че в случай че МЗХГ не извърши своите отговорности и договорености до края на август да внесе за разглеждане и гласоподаване в УС на ДФЗ дължимите и вложени от записаните ветеринарни лекари персонални средства, които да бъдат изплатени до 3 септември, ще разгласи национални елементарни с искане за оставка на виновните лица, в това число и на министъра на земеделието Румен Порожанов. От съюза ще разгласят и решението си дали въобще ще продължат работата си по държавната профилактична стратегия.
„ Съвсем необяснимо и съгласно нас извънредно недопустимо и възмутително е неналичието на разплащане към ветеринарните лекари за направеното до момента през 2018 година към този момент втори месец “, написа организация. На извършена преди 2 година среща сред управленията на БВС, ДФЗ и БАБХ е реализирана договореност вложените от записаните ветеринарни лекари средства да се възвръщат два пъти годишно – до края на месец юни и в края на годината. Досега това нещо се е спазвало. Но парите този път ги няма, сигнализират ветеринарите. Ветеринарите подават докладите си към 30 юни и надлежно най-късно на 30 юли те би трябвало да си получат парите.
От организацията разказват и последователност на кореспонденцията им с институциите. На среща на 31 юли 2018 година в МЗХГ сред управленията на МЗХГ, БАБХ и БВС, дружно с всички ръководители на регионалните колегии на БВС, е стихотворец ангажимент по най-бързия метод докладите да бъдат систематизирани и импортирани и готови за гласоподаване още на идващото съвещание на Управителния съвет на ДФЗ. Оттогава са минали към този момент две съвещания на ДФЗ. На 1 август шефът на БАБХ доктор Дамян Илиев е внесъл готовия доклад с крайната сума. Същия ден УС на ДФЗ организира съвещание, само че отчетните документи не са импортирани за гласоподаване и въобще не са прегледани. Следва замяна на писма от страна на МЗХГ и БАБХ, в които се прецизира за какво сумата е по-висока от миналогодишната и така нататък Междувременно УС на ДФЗ организира свое ново съвещание на 21 август 2018 година и за следващ път не се внасят докладите за гласоподаване, което още веднъж демонстрира неспазване на поетите задължения от страна на МЗХГ, написа от БВС.
През целия този интервал в страната не е серпантина работата по имунизирането и проучването на животните, навлязоха заболявания като чума по дребни преживни животни, инфлуенца по птиците, а африканската чума по свинете е на северната ни граница, показват в писмото си ветеринарите. Те са безапелационни, че са показали схващане и самообладание, само че това съгласно тях държанието на институциите „ минава всевъзможни граници “.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР