В изборния ден на 4 април районните избирателни комисии ще

...
В изборния ден на 4 април районните избирателни комисии ще
Коментари Харесай

ЦИК прие методическите указания за работата на районните комисии

В изборния ден на 4 април районните изборни комисии ще наблюдават за осъществяването на Изборния кодекс и ще упражняват надзор върху активността на секционните изборни комисии и на преносимите СИК на територията на региона. Това са част от методическите инструкции за работата на районните комисии, които ЦИК одобри, прецизира БНР.

След 7:00 сутринта на 4 април районните комисии ще ревизират открит ли е изборният ден във всички секции, явили ли са се всички членове на секционните комисии, на преносимите СИК, има ли кворум за започване на активност.

Когато до един час след откриването на изборния ден не се яви някой от членовете, районната комисия ще назначава на негово място авариен от партията или обединението, която е направила предлагането за неявилия се.

Районните комисии ще преглеждат жалбите срещу решения и дейности на секционните комисии, подадените сигнали, ще правят инспекция на място, ще се произнасят по тях неотложно с решение до един час от постъпването им и не по-късно от края на изборния ден.

В помощ и под надзор на комисиите работи изчислителен пункт.

При въвеждането на данните от протоколите на секционните комисии в изчислителния пункт може да участва единствено по един наблюдаващ от една и съща неправителствена организация, по един покровител на кандидатски листи и единствено по един представител на политическа партия, коалиция или предприемчив комитет, като на тях ще се обезпечават места с директна видимост към компютрите, на които се вкарват данните.

Не по-късно от 48 часа след привършване на гласуването Районната комисия сканира и разгласява на интернет страницата си протокола с данните от гласуването в изборите за народните представители.

Същият е и срокът протоколите и изборните бумаги да бъдат предадени в ЦИК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР