В изборите за общински съветници, за кметове на общини и

...
В изборите за общински съветници, за кметове на общини и
Коментари Харесай

Уседналост и за избиратели, и за кандидати във вота наесен!

В изборите за общински съветници, за кметове на общини и за кметове на региони, планувани за 27-и октомври, право да избират и да бъдат избирани имат жителите, които са живели минимум през последните шест месеца в съответното обитаемо място. Централната изборна комисия одобри с решение инструкции за използването на уседналостта, съобщи БНР.

Уседналостта се отнася както за претендентите в изборите, по този начин и за гласоподавателите. По смисъла на Изборния кодекс това значи българските жители да имат адресна регистрация и по непрекъснат, и по сегашен адрес на територията на България, като най-малко единият от тях да е в обитаемото място на територията на съответната община към датата шест месеца преди провеждането на изборите - или 26 април тази година.

Избирателите, които са трансформирали адресната си регистрация в друго обитаемо място след 26 април, имат право да гласоподават по предходен адрес. ЦИК указва, че се гласоподава единствено един път по непрекъснат или по сегашен адрес. За да се гласоподава по сегашния, гласоподавателят би трябвало да подаде заявление до общинската администрация по сегашния си адрес в период до 12 октомври 2019 година, след което ще бъде премахнат от изборния лист по непрекъснатия си адрес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР