В Италия се води мащабен съдебен процес срещу мафията. Но

...
В Италия се води мащабен съдебен процес срещу мафията. Но
Коментари Харесай

Мафията е източвала евросубсидии за земеделие

В Италия се води огромен правосъден развой против мафията. Но този път не става въпрос за убийства, разпространяване на опиати или рекет, а за източване на европейски средства в изключително огромни размери. Според проверяващите мафията е хвърлила око на 55-те милиарда евро дотации, които се дават годишно за земеделие.

Това е нова скица, която включва освен мафиотски кланове, само че счетоводители, политици и държавни чиновници, без които източването на средства от Европейския съюз би било невероятно. Изглежда някои незаконни организации обръщат тил на обичайните закононарушения, свързани с опиати и изнудване, и се насочват към по-печеливши, и в същото време по-малко рискови действия. Каквито са евросредствата, предопределени за поддръжка на земеделските производители, написа Politico.eu.

Съдебното произвеждане ще продължи най-малко година съгласно прогнозите. Обвинени са 97 лица, а очевидците са близо хиляда. Редица от тях са подготвени да нарушат своята омерта. Съдията по делото го дефинира като колосална машинация, употреба на средства от Европейски Съюз в огромен мащаб и „ до съвършенство”. Делото може да промени метода, по който италианските съдилища третират сходен жанр измами. Към момента непозволеното потребление на дотации от Европейски Съюз постоянно оставаше безнаказано заради продължителни правосъдни производства. Но в този момент, когато прокуратурата преглежда тези закононарушения като мафиотска скица, строгите антимафиотски закони в Италия могат да пратят обвинените в пандиза с присъди до 25 години.

Случаят се следи с необикновен интерес и заради обстоятелството, че Италия би трябвало да получи 209 милиарда евро като част от фонда за справяне с последствията от коронавирусната пандемия. Съдебното дело може да потвърди, че Рим гледа съществено на сходни закононарушения и няма да търпи злоупотреби. Публичният развой е кулминационната точка на четиригодишен труд на службите. Замесени са два мафитоски клана – Батанези и Бонтемпо Скави. Двата клана си разделят въздействието над Торторичи (в планините Неброди) – родното място на килъра, взривил с бомба антимафиотския прокурор Джовани Фалконе. През 80-те и 90-те години на предишния век двата клана водят война по сред си, при която умират 40 души, само че в последна сметка те заравят томахавката в името на общата цел – източване на евросредства.

По данни на проверяващите двата мафиотски клана са изготвяли схеми за идентифициране на имоти земя, за които още не са били желани европейски дотации. Координацията с държавните чиновници спомага мафиотите да си подсигуряват достъпа до въпросните имоти. Престъпниците си подсигуряват наем на земята или изнудват притежателите да я продадат, а до култивиране на парцелите нормално не се стига. Властите в Италия за първи път осъзнават, че мафиотските кланове злоупотребяват със дотациите от Европейски Съюз към 2012 година, когато Джузепе Анточи, някогашен регионален шеф на Неброди, постанова инспекции на предишното за претендентите за средства. Това го прави мафиотска цел и той се сблъсква с опит за нападение през 2016 година. Сега Антоци живее под 24-часова въоръжена защита. Той също ще свидетелства по делото. Жертвите на тази огромна скица са освен Европейски Съюз и данъкоплатците, само че и елементарните локални фермери, измежду които и младежи, които желаят да влагат в земя и да печелят почтено пари от земеделие, подпомагайки и италианското произвеждане. Италианското правораздаване си е сложило ясна цел: да покаже на мафията и на своите сътрудници от Европейски Съюз, че това повече не може да продължава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР