В Италия почина прокурорът, провел операцията "Чисти ръце". Франческо Саверио

...
В Италия почина прокурорът, провел операцията "Чисти ръце". Франческо Саверио
Коментари Харесай

Почина легендарен прокурор, който наистина успя да пребори мафията

В Италия умря прокурорът, провел интервенцията "Чисти ръце ". Франческо Саверио Борели е умрял на 89 години в болница в Милано.

Като основен прокурор в най-големия политически скандал на Италия след Втората международна война, Борели оглави следствие, което докара до арестуването на стотици бизнес и политически фигури и унищожи кариерите на доста хора, напомня "Ройтерс ".

Благодарение на неговата активност на Апенините беше нанесен удар на корупцията и мафията.

Докато прокурорите в Чистите ръце, които също включват Антонио ди Пиетро, бяха приветствани като герои от доста италианци, хората, наранени от аферата, към момента възразяват, акцентирайки че дейностите на "Чисти ръце " е било политически стимулиран кръстоносен поход.

В една известна тирада, за пенсионирането си през 2002 година, Борели прикани магистратите и съдиите да "се съпротивляват, да се съпротивляват, да се съпротивляват ", повтаряйки апела на италиански военачалник към войските си по време на сериозна фаза от Първата международна война.

Берлускони не направи никакви мнения след оповестяването на гибелта на Борели. "Той беше магистрат от най-високо равнище, зает с одобряването на върховенството и спазването на закона, който правилно е служил на републиката ", съобщи в изказване президентът Серджо Матарела.

"Той води прелом против страната ", сподели Бобо Кракси, наследник на някогашния министър председател Бетино Кракси.

Кракси избяга от Италия през 1994 година, откакто е бил подложен под следствие за рушвет от екипа за чисти ръце. Той е наказан задочно и умира в самоналожено заточение през 2000 година

С прочистването на остарелия партиен ред медийният магнат Силвио Берлускони влезе в политиката и беше определен за министър-председател през 1994 година Но възходът му до власт единствено изостри спора сред правосъдната власт и политиците, като екипът на "Чистите ръце " обърна взор към огромната бизнес империя на Берлускони.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР