В историята на световния футбол никога не е имало по-полемично

...
В историята на световния футбол никога не е имало по-полемично
Коментари Харесай

Опетнен или не: Големите брандове ще налеят милиарди в катарския Мондиал

В историята на международния футбол в никакъв случай не е имало по-полемично Световно състезание по футбол от Катар 2022, в което още преди първия съдийски сигнал недоволствата са големи. Правозащитните групи стачкуват за всичко – от отношението към LGBTQ общността в страна, където хомосексуалността е противозаконна, до гибелта на хиляди строителни служащи по време на построяването на стадионите.

Организаторът FIFA още се възвръща от корупционните кавги, които хвърлиха сянка върху метода, по който Катар е спечелил семейството. Предишният началник на Световната футболна федерация Сеп Блатер сподели, че съжалява, че страната от Персийския залив е определена за хазаин по негово време.

Но макар всички проблеми към тазгодишния шампионат, Мондиалът евентуално ще притегли пет милиарда фенове – почти две трети от популацията на планетата. А когато има аудитория, марките ще заплащат, с цел да доближат до нея.
Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма
Bloomberg News се свърза със 76 компании, спонсориращи шампионата или отборите, които вземат участие. Те варират от Adidas и Coca-Cola до Volkswagen и XBox на Microsoft. Всички те са основани тук-там, където рецензията към нарушаването на човешките права в Катар беше необятно публикувана – Съединените щати, Канада и Европа. Всичките седем огромни спонсора на FIFA акцентират, че няма да създадат никакви промени в своите глобални рекламни проекти, с цел да отразят опасенията на обществото, свързани с човешките права.

От общо 69 спонсора на национални тимове, 20 показват своя ангажимент към правата на индивида, само че отхвърлят да разкрият дали и по какъв начин техният маркетинг може да се промени. Тринадесет компании споделиха, че ще създадат корекции, макар че малко на брой имат обилни бизнес връзки с Катар. Те включват датската пивоварна Carlsberg, белгийската шоколадова компания Cote d’Or и белгийското звено на счетоводния колос PwC.

Катар 2022 е може би най-внимателно следеното Световно състезание в историята и ръководителите са изправени пред алтернатива, защото специалисти и политици показват угриженост по отношение на страната хазаин. И въпреки всичко от финансова позиция, това е безсмислено: капацитетът да привлечете вниманието на стотици милиони към едно лого или маркетингов слоган в сложен за световната стопанска система интервал е голям.

Турнирът, който за първи път започва през ноември, с цел да се избегнат летните горещини, се чака да донесе рекордни доходи за ФИФА с към 5 милиарда $ повече по отношение на Мондиала от 2018 година в Русия, заяви Bloomberg предходната седмица.

Обществеността стана доста по-гласна за правата на индивида, в сравнение с беше преди пет или 10 години “, сподели Сара Саймън, европейски медиен анализатор в Berenberg Bank в Лондон. „ Но това е опция една на четири години, тъй че рекламодателите, които популяризират към Световното, желаят да се възползват оптимално от нея. “

С публиката, която бяга от обичайните оператори към онлайн стрийминг услуги, спортът остава един от последните бастиони на гледането на телевизия онлайн. Олимпийските игри, Супербоул и Световното състезание по футбол са едни от дребното случаи, в които може да се разчита на марките да заплащат огромни пари, с цел да доближат до аудитория онлайн, което им придава голямо значение за приходите от телевизионна реклама.

Междувременно икономическата конюнктура накара марките да лимитират маркетинга си. Те ще похарчат почти 90 милиарда $ по-малко за реклама тази и идната година, в сравнение с се очакваше, съгласно компанията за данни WARC.

Това прави Световното състезание по футбол, което стартира в неделя, навременна светла точка – независимо от несъгласията. Тласъкът от шампионата евентуално ще компенсира по-широката уязвимост на рекламния пазар.

Въпреки целия спор към Световното състезание, то не може да пристигна в по-подходящ миг за телевизионните оператори “, каза Матю Блоксам, медиен анализатор за Bloomberg Intelligence. „ Приходите им от реклама са изправени пред тежки насрещни ветрове и това ще облекчи част от болката. “

Въпреки това би било неправилно да се каже, че това е обикновено международно състезание за рекламодатели и спонсори. Много марки, подкрепящи датските, белгийските и холандските тимове, споделиха, че няма да употребяват разпределените билети за мачове.

Carlsberg уточни, че е понижил на половина маркетинговия си бюджет спрямо предходната година, когато Дания взе участие в Европейското състезание по футбол. Фокусиран е върху поддръжката на тима, преди да отиде в Катар, сподели представител по имейл. Cote d’Or призна, че ръководителите няма да участват на Световното състезание или да дават билети на клиенти, макар че марката е част от дистрибутора на храни Mondelez International, чиито артикули елементарно се намират на рафтовете на катарските хранителни магазини. Белгийското поделение на PwC прави същото, докато компанията има огромно наличие в Катар.

Наистина, фирмите ще наблюдават от близко публичното въодушевление, до момента в който шампионатът се развива към финала на 18 декември. Ако размерът на рецензиите се усили, тогава някои може да се замислят дали да продължат с акции, които са били планувани в продължение на месеци.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинКатар домакинство на международно състезание международно Световно състезание международно по футбол Световно състезание по футбол реклама футбол ПоследниНай-четениЛюбопитно 28 Опетнен или не: Големите марки ще налеят милиарди в катарския Мондиал Накратко 748 Вечерни вести: „ Лукойл “ с ултиматум; Ремонт на Летище София Наука 120 Корабът Orion се приближи сполучливо до Луната Бюджет и финанси 52 НАТО се готви за по-големи разноски за защита Компании 22034 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Лукс 19974 Pangeos – гигантският плаващ град за $8 милиарда Финанси 11333 ЕЦБ стартира най-голямото евакуиране на пари от финансовата система Накратко 7044 Вечерни вести: Историческо евакуиране на пари; Шенген се отдалечава Всички новини16:16 Градоустройство 28 Нискоемисионните зони в София се отсрочват с една годинаОще от ЛюбопитноВиж всичкиКоледните базари в Европа стават по-скромни поради енергийната кризаМъск пита потребителите на Twitter да възвърне ли акаунта на Тръмп Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР