В историята на концлагера Белене може да се види как

...
В историята на концлагера Белене може да се види как
Коментари Харесай

Лагерът "Белене" - историята на тоталитарната репресия

В историята на концлагера " Белене " може да се види по какъв начин се развива тоталитарната принуда в България - това е мнението на Борислав Скочев. В резултат на над десетгодишните му изследвания излезе неговата книга " Концлагерът Белене - 1949 - 1987 година " /издателство " Сиела " /. Тя ще бъде показана на 22 януари от 18.30 ч. в зала " София " на грандхотел " София " в столицата.

Книгата демонстрира по какъв начин комунистическата власт се е разправяла с предвоенни държавници, офицери, водачи на опозицията след 1944 година " Основната лагерна група в годините 1949-1953 е тази на селяните. Това е времето на насилствената колективизация и в лагера селските стопани са близо 50%. Тъй като те са били за по-кратки периоди, може да се направи оценка, че са над 60% от общия брой на миналите през " Белене " в този интервал. ", споделя Борислав Скочев. Интервю с него може да се прочете на следващия ден в " Дневник ".

Картината на лагерния състав отразява стадиите на съветизацията на България: заличаване на държавните структури на Царство България, ликвидирането на българския шовинизъм и на антисталинстките крайнолеви придвижвания, ликвидирането на партийната политическа система, национализацията, идеологизирането на образованието, колективизацията, вътрешнопартийната чистка, завладяването на православната черква и показните процеси против католическата и протестантската черква, споделя Скочев.

Книгата му наблюдава цялата история на лагера - инструмент за всяване на боязън и за изкривяване на съпротивата на цялото общество.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Култура (4706)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР