В историческо решение Световната атлетика (ИААФ) обяви днес, че ще

...
В историческо решение Световната атлетика (ИААФ) обяви днес, че ще
Коментари Харесай

Световната атлетика осигурява награден фонд за златните си медалисти в Париж

В историческо решение Световната атлетика (ИААФ) разгласи през днешния ден, че ще се трансформира в първата Международна федерация, която ще обезпечи награден фонд на Олимпийските игри, отличавайки финансово спортистите си за постигането на най-високи класирания, започвайки от Летните игри в Париж това лято .

Общ награден фонд от 2.4 млн. $ е обособен от разпределения дял от доходи на Международния олимпийски комитет (МОК), който Световната атлетика получава на всеки четири години. Той ще бъде употребен за награждаване на спортисти, спечелили златни медали във всяка една от 48-те лекоатлетически дисциплини във френската столица с по 50 000 $. Инициативата от Световната атлетика включва и цялостна отдаденост да се стигне до разширение на средствата, като концепцията е сребърните и бронзовите медалисти също да бъдат финансово отличени на идната Олимпиада в Лос Анджелис през 2028 година.

„ Въвеждането на награден фонд за олимпийските златни медалисти е исторически миг за Световната атлетика и лекоатлетическия спорт като цяло, наблягайки отдадеността ни да подсилим спортистите и да покажем какъв брой основна е тяхната роля в триумфа на всяка една Олимпиада. Това е продължение на приключението, което започнахме през 2015 и в което получените от Международния олимпийски комитет парични средства за Олимпийските игри се връщат назад в нашия спорт. Започнахме с изплащането на олимпийски дивиденти на нашите федерации-членки, което ни накара да разпределим спомагателни 5 млн. $ в добавка към съществуващите безплатни средства, ориентирани към планове за напредък на атлетиката. Сега сме в положение да финансираме и представяния за златни медали за спортисти в Париж, с ангажимент да бъдат наградени всички медалисти на Олимпийските игри в Лос Анджелис. Въпреки че не е допустимо да се даде пазарна стойност на спечелването на олимпийски орден или на уговорката и фокуса, който е необходим за това да представляваш страната си на Олимпиада, мисля, че е значимо да стартираме отнякъде и да създадем по този начин, че някои от приходите, генерирани от нашите спортисти на Олимпийските игри, да се връщат непосредствено на тези, които вършат Игрите световния театър, какъвто са “, сподели президентът на Световната атлетика Себастиан Коу.

Изплащането на наградния фонд ще зависи от процеса на ратификация на Световната атлетика, в това число това спортистите да минават чисто през нормалните допинг инспекции. Всеки един самостоятелен първенец на Олимпиадата ще получи по 50 000 $. Щафетите ще получат същата сума, която ще бъде разпределена сред състезателите в тях. Форматът и структурата на бонусите за Олимпийските игри в Ел Ей ще бъдат оповестени, когато форумът наближи. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР