В историческия марокански град Маракеш днес започват годишните срещи на

...
В историческия марокански град Маракеш днес започват годишните срещи на
Коментари Харесай

Започват годишните срещи на МВФ и Световната банка с фокус върху финансирането за най-бедните страни

В историческия марокански град Маракеш през днешния ден стартират годишните срещи на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), които ще продължат до 15 октомври. Планирано е да участват шефовете на централните банки и финансовите министри на всички 190 страни, членуващи в двете организации (189 в СБ). Участие се чака да вземе и делегация от Българската национална банка, водена от шефа Димитър Радев  Димитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 година Той е магистър по стопанска система, финанси и заем. През 1994 година, както и от Министерството на финансите отпред с министър.

Тези срещи се организират обичайно всяка година през есента, като се привиква пленарната сесия, на която се вземат най-важните и основни решения на двете интернационалните финансови организации.

Срещите се организират по стратегия - две следващи години във Вашингтон, а на третата те са изнесени в някоя от страните членки на МВФ и СБ.

Заради пандемията последната годишна среща отвън Вашингтон се организира през 2018 година в Бали. Сегашната ще е първата такава за ръководещия шеф на МВФ Кристалина Георгиева  Кристалина Георгиева Кристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си обучение, която е на своя пост от октомври 2019 година, и за президента на Световната банка Аджай Банга, който застана отпред напролет.

Това ще е първата годишна среща на МВФ и СБ в Африка от 1973 година, когато форумът се организира в кенийската столица Найроби.

В нощта на 8 против 9 септември, в навечерието на годишните срещи, страната хазаин бе разтресена от най-силното земетресение в историята си, откогато това се следи посредством стандартизирани научни начини. То бе с магнитуд 6,8 и с епицентър на към 70 километра югозападно от Маракеш. При труса починаха над 2900 души, което го трансформира в най-смъртоносното след блъсналото Агадир през 1960 година Наред с филантропичния аспект на обстановката земетресението провокира и основателни предпоставки срещата в Маракеш да бъде анулирана, само че на 19 септември посредством взаимно изказване ръководителите на МВФ, СБ и министъра на стопанската система на Мароко Надиа Фетах Алауи бе обявено, че събитието ще се състои по проект.

Какво е " на масата "?

Основен миг в полемиките на пленарната сесия, която ще се организира в петък, ще бъде увеличението на кредитните запаси на фонда съразмерно на актуалните квоти в организацията, като за това се застъпват Съединени американски щати и други водещи стопански системи. В края на предишния месец по време на съвещание на Министерския съвет бе оповестено, че България ще поддържа увеличението на вноската си. Правителството утвърди присъединяване на България в самодейността на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд за понижаване на бедността (Poverty Reduction and Growth Trust, който отпуска безлихвени средства за най-бедните страни - бел. реп.) и поддръжка на растежа със сума в размер на 5 млн. специфични права на тираж (около 6,7 млн. щатски долара). Необходимото финансиране ще бъде обезпечено с плана на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година, бе оповестено от държавната осведомителна работа.

На този декор страни като Китай, Индия и Бразилия упорстват да придобият по-голяма тежест при вземането на решения в МВФ, отразявайки по-голямата им роля в международната стопанска система през последните десетилетия, на което Вашингтон се опълчва.

По отношение на Световната банка се чака Съединени американски щати, които са най-големият акционер в институцията, да упорстват нейното поле на работа да се разшири и към начинания, свързани с битката против климатичните промени.

Очаква се по време на едноседмичните срещи МВФ да разгласява своя есенен отчет за Световната икономическа вероятност, откакто Световната банка направи това в края на предходната седмица.

Редица срещи, конференции, семинари и полемики ще бъдат извършени в границите на събитието в Маракеш.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР