В историческите архиви се съхранява уникална снимка, правена в разгара

...
В историческите архиви се съхранява уникална снимка, правена в разгара
Коментари Харесай

Мъжът, който не отдаде почит на Хитлер

В историческите архиви се съхранява неповторима фотография, правена в разгара на нацистката тирания в Германия през 1936 година На нея се виждат стотици екзалтирани германци, вдигнали дясната си ръка в обичайния жест, с който да отдадат респект на Адолф Хитлер по време на всеобщ протест.

Сред тях има обаче един мъж, демонстративно скръстил ръцете си. Неговото име е Аугуст Ландмесер. Доскоро младият мъж е бил уверен нацист, споделящ концепциите на Хитлер, само че след това се е случило нещо, което е раздрусало вярата му във Велика Германия.

В средата на 30-те години на XX в. Ландмесер среща Ирма Еклер, в която се влюбва буйно. Но любовта на младите е обречена, тъй като Ирма е еврейка.

Въпреки всичко двамата влюбени вземат решение да прекарат живота си дружно и при започване на 1935 година влюбеният нацист предлага брак на обичаната си жена.

 Хитлер

Щастието им обаче е малко, тъй като месеци по-късно се в Германия се одобряват така наречен Нюрнбергски закони, които вършат сключването на брак нелегално. Скоро по-късно и от Нацистката партия схващат за връзката им и изключват Аугуст от редиците на партията.

Това не стопира младите и през октомври 1935 година се ражда първата рожба на Ирма и Аугуст – дребната Ингрид. Историческата фотография, на която Ландмесер стои със скръстени ръце измежду гората от вдигнати за привет ръце на отдадени нацисти, е правена месеци по-късно – на 13 юли 1963 г.

Но митингът на младия татко не остава неусетен и той е осъден за „ измяната„ си към режима, а името му остава вечно в историята като нацистът, отказал да отдаде респект на Хитлер.

През 1937 г Аугуст и фамилията му се пробват да изоставен нацистка Германия и да емигрират в Дания, само че са хванати на границата. Срещу мъжа са повдигнати обвинявания за опозоряване на чистотата на расата.

Близо година Аугуст престоява в затвор в Германия, до момента в който тече следствието против него. По-късно той е освободен, като му е дадена директива да приключи неприемливата за концепциите на нацизма връзка с еврейката Ирма.

 Концлагер

Той отхвърля да се откаже от обичаната и детето си. Затова през 1938 година още веднъж е задържан. Осъждат го на 3 години в концентрационен лагер.

Докато трае повторният развой против него, обичаната му Ирма е задържана. По това време тя е била бременна с второто им дете.

Младата жена ражда втора щерка на Аугуст в пандиза, в който е арестувана. Малко по-късно е изпратена в женски концентрационен лагер.

По данни на нацистките архиви през 1942 г Ирма е преместена от лагера в един от така наречен центрове за евтаназия, където намира гибелта си дружно с още 14 000 души.

Ландмесер в никакъв случай не вижда повече жена си, не вижда и втората си щерка. След престоя в лагера той е освободен. Сменя няколко работи, а през 1944 г се включва във военните дейности.

Нацистът, влюбен в еврейка, изчезва по време на задача в Хърватия и повече никой не чува нищо за него. Но ще остане вечно в историята като индивидът, който не отдаде респект на Хитлер, поради любовта си.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР