В Истанбулския университет от тази есен стартира обучение по български

...
В Истанбулския университет от тази есен стартира обучение по български
Коментари Харесай

Изучават български език в Истанбулския университет

В Истанбулския университет от тази есен започва образование по български език като втори непознат език. Вече има записани шестима студенти, оповестяват от Министерството на образованието и науката.

Записаните момчета нямат български корени, само че желаят да оказват помощ на страната си в разширението на икономическите връзки с България. Бъдещите българисти се срещнаха със заместник-министър Деница Сачева, която беше на посещаване във висшето учебно заведение. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели.

Сачева беседва и с ректора на Истанбулския университет проф. Махмуд Ак, с който разискаха опцията да бъде разкрита компетентност „ Български език и литература ” в Катедрата по славянски филологии. Идеята се поддържа и от Факултет " Хуманитарни науки ", оповестява Дарик. Беше реализирана сделка в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни творби.

„ Предложих още да се уголемяват хоризонтите на съдействието освен в региона на българистиката, културологията, историята, само че и в научните проучвания. Това е област, в която можем да създадем съществени крачки напред “, съобщи заместник-министър Сачева.

Тя напомни, че Софийският университет неотдавна е спечелил огромен план на Европейската комисия за откриване на Център за разбор на огромни данни. „ Това е извънредно съвременна територия, в която се пресичат доста общи ползи, изключително когато става въпрос за две прилежащи държваи. Научните проучвания в региона на разбора на огромни данни е от съвместен интерес ”, уточни Сачева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР