В Иран ще се проведат публични съдебни процеси срещу около

...
В Иран ще се проведат публични съдебни процеси срещу около
Коментари Харесай

Публични съдебни процеси срещу 1000 участници в размириците в Иран

В Иран ще се проведат обществени правосъдни процеси против към 1000 души, упрекнати поради размириците в Техеран, съобщи Ройтерс, базирайки се на полуофициалната иранска осведомителна организация Тасним. Иранските управляващи поставят от ден на ден старания за потушаване на продължаващите повече от шест седмици митинги, избухнали след гибелта на Махса Амини в полицейски арест.

Протестите, които са едно от най-големите провокации пред иранското духовно управление след революцията от 1979 година, не престават макар все по-строгите предизвестия. В събота Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война намерено предизвести стачкуващите да не излизат на улицата.

Иранските водачи дефинираха митингите като противников скрит план против Ислямската република, в това число от страна на Съединените щати и Израел. В демонстрациите се включиха хора от разнообразни пластове на обществото, студентите и дамите изиграха водеща роля, размахвайки и изгаряйки забрадки. 

Агенция " Тасним ", базирайки се на основния арбитър на провинция Техеран, съобщи, че правосъдните процеси против към 1000 души, " които са направили актове на бойкот по време на неотдавнашните събития, като набези или политически стимулирани убийства на чиновници на силите за сигурност и палежи на публично имущество ", ще се проведат в Революционния съд. Тази седмица правосъдните процеси ще бъдат обществени.

Иранските управляващи грубо потушават вълненията. Активистка осведомителна организация заяви в събота, че 283 протестиращи са били убити по време на размириците, в това число 44 малолетни. Убити са и към 34 чиновници на силите за сигурност.

Двадесет и две годишната Махса Амини умря в ареста на иранската нравствена полиция на 16 септември, откакто бе арестувана поради " неуместно облекло ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР