В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на

...
В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на
Коментари Харесай

За Москва мирът означава неутрална Украйна с орязани южни и източни територии

В изявлението си тя твърди, че Москва разчита също на " безпристрастен статут " на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съдружниците ѝ от НАТО, които съветското държавно управление преглежда като екзистенциална опасност. Освен това тя повтори още веднъж формалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 година Русия е почнала войната, с цел да се отбрани от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци, добавя Българска телеграфна агенция.

" Ние няма да позволим съществуването на нацистка страна до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на заплаха за Русия и за прилежащите страни ", увери говорителката. Според нея Русия, въпреки и воюваща страна, не е виновна за неналичието на кротичък развой, тъй като " няма никаква политическа воля в интерес на мира, било в Киев или на Запад ".

Захарова отхвърли изрично мирния проект, препоръчан предходната година от украинския президент Володимир Зеленски, който планува цялостно евакуиране на съветските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на съветската дипломация настояването на Украйна за отбрана на нейния суверенитет и териториална целокупност " действително няма никакво отношение към мира ". " Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, с цел да оправдаят продължаването на бойните дейности ", съобщи тя. " Киев не желае да се преценява със сегашните действителности и следва задачата да накара, благодарение на Запада, нашата страна да капитулира ", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на наказания се е " провалила " и се е обърнала против създателите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ въздействие не е намаляло, а интернационалният ѝ престиж даже " се е засилил ", счита говорителката. Тя уточни, че 80% от международното население живее в страни, които не са въвели наказания против Русия .

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи огромна част от износа си на нефт и газ към Китай и Индия, отбелязва Агенция Франс Прес. Според съветската дипломация това е по-важно от решението на Общото заседание на Организация на обединените нации да призове, година след началото на офанзивата, за цялостно евакуиране на съветските войски.

Необвързващият текст, признат от Общото заседание, получи поддръжката на 141 страни членки. Индия и Китай са измежду 32-те въздържали се, а 7 страни, в това число Северна Корея, гласоподаваха " срещу ".

В изявлението си Захарова приветства " възходящото съдействие " с доста страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка . Москва счита Пекин за " съидейник ", с който може да построи " световно партньорство и стратегическо взаимоотношение ", добави тя.

Говорителката също по този начин съобщи, че Русия развива връзките си със Северна Корея и упрекна Съединени американски щати, че се стремят към " ескалация на Корейския полуостров, като усилват военната си интензивност в подрегиона ". " Подобна политика от страна на Съединени американски щати е рискова и води до съществени последствия ", реши тя.

През ноември държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести, че военните връзки сред Северна Корея и Русия се ускоряват и съставляват опасност, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР