В интервю за виенския "Стандарт" президентът на Косово Хашим Тачи

...
В интервю за виенския "Стандарт" президентът на Косово Хашим Тачи
Коментари Харесай

Хашим Тачи: Косово няма да се разделя, няма да има размяна на територии

В изявление за виенския "Стандарт " президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че концепцията за "корекция на границите " към момента не е била тематика на диалозите в Брюксел, оповестява вестник "Данас ".

Изминаха пет или шест години от началото на разговора със Сърбия. Сега навлязохме във финалната фаза на тези диалози. Досега разговаряхме единствено за процеса, а не за детайлите. Идеята за промяна на границите е моя, както и концепцията за включването на Прешевската котловина, и тя не бе тематика на диалог с президента Вучич, само че ние ще беседваме за това, декларирал Тачи за австрийския вестник.

Тачи показва, че желае да бъде разумен и макар огромните различия продължаването на разговора е единствената опция, а без контракт Белград и Прищина взаимно ще си пречат на пътя към Европейски Съюз. Според Тачи окончателният контракт със Сърбия би трябвало да съдържа взаимно признание и участие на Косово в интернационалните организации. Според неговите думи Косово ще резервира мултиетническия си дух. Тачи установи, че Косово има положителни връзки с всички съседи - Македония, Черна гора и Албания и заради това никой не би трябвало да се усеща заплашен поради допустимо съглашение сред Белград и Прищина.

Сръбският президент Александър Вучич се е срещнал във Виена преди началото на срещата на върха в Алпбах с австрийския канцлер Себастиан Курц, европейския комисар по разширението Йоханес Хан и президента на Косово Хашим Тачи, оповестяват белградските медии.

Канцлерът Курц декларирал, че за Австрия, която сега ръководи Европейски Съюз, цели са политиката на разширение и добросъседство, сигурността и миграцията. Той изразил поддръжка за разговора сред Белград и Прищина и показал, че това е главно изискване за влизане в Европейски Съюз. Курц декларирал, че Австрия поддържа европейската вероятност на всички страни от Западните Балкани. Вучич декларирал, че за Сърбия и района поддръжката на Австрия е значима, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР