В интервю за предаването Лице в лице икономистът Румен Гълъбинов

...
В интервю за предаването Лице в лице икономистът Румен Гълъбинов
Коментари Харесай

Икономист с прогноза: Следващата седмица ще започнат промоции в големите вериги магазини


В изявление за предаването " Лице в лице " икономистът Румен Гълъбинов предвижда, че мярката на държавното управление за надзор върху цените на храните ще има дисциплиниращ резултат, който ще се изрази в промоции в огромните вериги магазини през идната седмица. 

Според него слагане на таван на цените на питателните артикули не е печелившо решение. Той предложи опция - въвеждане на пределна комерсиална надценка. " Цените не престават да са с разнообразни равнища, само че комерсиалната верига не може да продава с повече от 10 или 15% надценка хранителни артикули ", изясни той. 

Гълъбинов счита, че е належащо да се прави мониторинг на пазарите, изключително на хранителни артикули: не единствено на едро, само че и на дребно. По думите му, тази стъпка на държавното управление, е в вярна посока. " Една огромна част от питателните артикули, които използваме всекидневно, са от импорт. Там, където има осезаема разлика, която не може да бъде обяснена по финансова или икономическа причина, да се търси комерсиална корист. Хората чакат бързи решения ", разяснява икономистът. 

Румен Гълъбинов отечете, че инфлацията за последните два месеца – декември и януари, е на едно и също равнище. " Има закъснение на инфлацията, даже има вяра, че тя ще намалее през 2023 година Миналата година сме достигнали пика, в този момент стартира да понижава. В дребната потребителска кошница е скъпо и това тежи върху бюджета на всяко едно домакинство ", означи, обаче, той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР