В интервю за БНТ тази сутрин служебният премиер Стефан Янев

...
В интервю за БНТ тази сутрин служебният премиер Стефан Янев
Коментари Харесай

Премиерът Янев: Държавата разследва трагедиите и помага

В изявление за Българска национална телевизия тази заран служебният министър председател Стефан Янев разяснява най-важните събития в страната от последните дни, както и провокациите, пред които към този момент втори мандат служебното държавно управление е изправено в продължение на доста месеци.

Държавата би трябвало да проверява нещастието на Автомагистрала " Струма " по най-хубавия метод, с цел да се извадят заключения и да се създадат поучения, които да ни предпазят от сходни произшествия в бъдеще време, сподели Янев във връзка с злополуката умъртвила 45 души - жители на Северна Македония.

По думите на министър-председателя експертите, които се занимават с това следствие, са доста по-опитни и са по-подготвени. " Нека да ги изчакаме те да си свършат работата ", прикани той.

" Защо рейсът е минал границата без нужните документи за интернационален транспорт на пасажери - това би трябвало да кажат проверяващите. Следствието ще си свърши работата. Когато влезем в детайлности, би трябвало да знаем какъв вид документи се изискват съгласно интернационалните правила. Аз не знам това ", призна Янев в коментар по най-болната тематика, а точно че " Гранична полиция " и митничарите не са си свършили работата.

Що се отнася до нещастието със починалите при пожар в с. Рояк възрастни хора, Янев сподели, че това, което изискуем на живите и на роднините и на околните на тези хора да намерят някакво очакване, че тази непреодолима загуба води до съответни дейности и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от сходни събития и сходни нещастия.

Янев заяви, че страната към този момент оказва помощ на засегнатите от пожара в Рояк. " Непосредствено, което сме създали, без значение че този вид заведения са проверявани, в това число това лято, разпоредени са нови инспекции във връзка с Министерство на вътрешните работи, във връзка с тяхната сигурност, и от Министерството на труда и обществената политика от позиция на изискванията ", съобщи още той.

Служебният министър председател съобщи още, че държавното управление приготвя промени в Закона за публичните поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат препоръчани на новото 47-о Народно заседание. По думите му въпросът с предоставените поръчки за градежа на правите на Автомагистрала " Хемус ", които към момента нямат разрешителни, е освен легален, само че и честен.

Относно оправянето с пандемията задачата на служебното държавно управление е да се резервира действието на страната и в това време да не се стига до претоварване на лечебните заведения, с цел да могат нуждаещите се да получават съответна помощ. Според Стефан Янев държавното управление се е справило със обстановката. Дневните данни към този момент демонстрират повече оздравели, в сравнение с болни, което значи, че наклонността върви към спад на заболеваемостта. Това съгласно Янев значи, че зеленият документ работи.

Масовото тестване на дребните възпитаници също дава резултат, съобщи Янев. Правителството няма желание да вкарва наложително имунизиране. Повечето жители са задоволително мъдри и зрели, с цел да преценяват дали това е насила или метод да мислят за здравето си и за околните си, сподели още Янев.

Според него здравният министър Стойчо Кацаров поставя нужните старания и екипът му прави нужното, с цел да се оправи релативно добре.

Служебният министър председател Стефан Янев съобщи, че президентът Румен Радев нито един път не се е намесил директно в работата на държавното управление. Ето за какво членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Янев сподели, че все още никой не е приказвал с него за възможното му присъединяване в идващ постоянен кабинет.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР