В интервю пред сръбския телевизионен канал РТС президентът на Украйна

...
В интервю пред сръбския телевизионен канал РТС президентът на Украйна
Коментари Харесай

Киев се готви да отбележи 1030 години от покръстването на Украйна

В изявление пред сръбския ефирен канал РТС президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че страната му има желание да означи 1030 годишнината от покръстването на Украйна, предава РИА Новости, представена " Фокус ".

„ На 28 юли ние ще отбележим 1030-ата годишнина от покръстването на Украйна. Именно тогава е основана украинската черква “, е декларирал украинският държавен глава съгласно цитата на РТС. По думите му нейна църква-майка за Украйна е Вселенската патриаршия.

„ А по-късно Украйна става „ майка “ за съветската православна черква. Точно по този начин, а не противоположното “, прецизира украинският президент.

РИА напомня, че през 1992 година митрополит Филарет изиска автокефалия за Украинската православна черква. Тогава той взима решение за основаването на Киевския патриархат, след което РПЦ го отлъчва от църквата и го анатемосва. В края на предходната година той се обръща към Архиерейския събор на РПЦ с предложение за помиряване, само че акцентира, че в никакъв случай няма да се покае за направения по-рано избор.

През април тази година пък президентът Петро Порошенко съобщи, че страната му е „ по-близко от всеки път “ до своята фантазия за автокефалия.

Порошенко нерядко се пробва да възвърне „ историческата правдивост “. По-рано през тази година той сподели, че основаването на Москва е „ неразумно решение на Киевските князе “. Освен това, съгласно неговото мнение, „ Руската истина “ е „ един от най-древните правосъдни документи в Украйна “.

Украинският президент упрекна Русия в опити да „ похити “ от Украйна Анна Ярославна и назова работите на художника Иван Айвазовски украинско завещание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР