В интервю пред гръцката информационна агенция АНА-МПА специалният пратеник на

...
В интервю пред гръцката информационна агенция АНА-МПА специалният пратеник на
Коментари Харесай

Матю Нимиц: Ако не се приеме Преспанското споразумение, са възможни опасни последствия

В изявление пред гръцката осведомителна организация АНА-МПА специфичният делегат на Организация на обединените нации в диалозите сред Скопие и Атина по въпроса за името Матю Нимиц на практика отхвърля опцията за предоговаряне на Преспанското съглашение, в случай че то бъде отхвърлено от гръцкия парламент, предава Българска телеграфна агенция.

Американският посланик показва мнението, че " в случай че Преспанското съглашение не влезе в действие, следствията от неуспеха (му) биха били дълбоки и евентуално и двете страни биха могли да преразгледат доста детайли, за които са се споразумели. Не мисля, че би било евентуално едно " бързо решение " във връзка с това съглашение, което беше подложено на задълбочено договаряне. Мога да предвидя голям брой разнообразни сюжети, които биха били вероятни, някои от които и много рискови ".

Пред организацията Нимиц акцентира, че най-хубавата му оценка е, че постигането на едно ново съглашение " би изисквало години, не месеци, в случай, че всички въпроси (включително смяната на името на страната за всички цели - erga omnes) биха били още веднъж на масата на договарянията, още повече, че е евентуално да съществува нова политическа динамичност и в двете страни, както и промени в районната и интернационалната среда ".

На въпрос на организацията дали Организация на обединените нации признават " македонския език ", Матю Нимиц дава отговор, че в формалния лист с имената на страните в публикацията за " Бившата югославска република Македония " е включен " македонски език ".

Специалният делегат на Организация на обединените нации отбелязва напъните, които са положили и двете страни в продължение на съвсем 25 години. " Накрая беше реализирано едно съглашение след толкоз години на полемики и тежки договаряния, тъй като всяка от страните вярваше, че е постигнала главните детайли на националните си ползи и че мирът, сигурността и другарството е по-вероятно да бъдат реализирани посредством съглашението, в сравнение с посредством продължаването на разногласието ", споделя Нимиц, като прецизира, че това е негово персонално мнение за бъдещето и някой различен може да има и друго мнение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР